Καλοκαίρι και μελιτζάνες με σάλτσα για μένα πάνε χέρι χέρι... δεν συμφωνείς κι εσύ; Αυτή τη φορά όμως πήραν μαζί τους και λίγες πατάτες... έτσι, για ποικιλία! Κι επειδή είναι καλοκαίρι όλα τα πεντανόστιμα φαγητά με τα καλοκαιρινά προϊόντα που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας που τα μαγείρευαν και οι μαμάδες αλλά και οι γιαγιάδες μας και δίνουν νοστιμιά στη ζωή μας είναι και απαραίτητα. Ωστόσο, μια ανανέωση την θέλουν; Έτσι δεν είναι; Τί σημαίνει αυτό για μένα;
Είτε κάποια μπαχαρικά διαφορετικά, είτε έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος ή ακόμα και το μαγείρεμα χωρίς να χρησιμοποιώ πολύ τον φούρνο της κουζίνας.
Γι αυτό κι εγώ σήμερα σου δίνω μια παραλλαγή του γνωστού και πολυαγαπημένου φαγητού με κοκκινιστές μελιτζάνες αλλά και πατάτες, μαγειρεμένο με μόνον ένα σαγανάκι (κι αν θέλεις μεγαλύτερη ποσότητα με ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι).
Το συγκεκριμένο φαγητό, η γιαγιά και η μαμά μου το μαγείρευαν άλλοτε στην κατσαρόλα κι άλλοτε στον φούρνο. Για μένα η διαφοροποίηση έγινε όταν το έφτιαξα σε σαγανάκι για μεζέ (γιατί όχι;). Σήμερα, λοιπόν, θα σου δείξω μια παραλλαγή του γνωστού και πολυαγαπημένου φαγητού με κοκκινιστές μελιτζάνες και πατάτες μαγειρεμένο μόνον με ένα σαγανάκι (κι αν θέλεις μεγαλύτερη ποσότητα με ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι).
Μελιτζάνες με πατάτες κοκκινιστές, σαγανάκι
Περιγραφή : Ένας υπέροχος μεζές ή ένα γεύμα γεμάτο νοστιμιά
Μερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ
- 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.γλ. πελτέ
- 350 γρ. ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες
- 100 ml κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
- 130 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/3 κ.γλ. ρίγανη
- 1/3 κ.γλ. βασιλικό
- Αλάτι & Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε αλατόνερο για μισή ώρα. Μετά τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο στο σαγανάκι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
- Βγάζουμε τις πατάτες και βάζουμε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν κι αυτές ελαφρά.
- Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, τις βγάζουμε κι αυτές και τις βάζουμε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες.
- Στο ίδιο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ και τις πιπεριές και μόλις σοταριστούν, σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε στο σαγανάκι τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
- Σιγοβράζουμε μέχρις ότου η σάλτσα πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φέτα (προαιρετικά) και απολαμβάνουμε με ούζο ή μπύρα.