Τί θα ήταν η ζωή μας χωρίς την πίτσα; Τί θα φιλεύαμε τους φίλους μας στις μαζώξεις; Εντάξει, υπερβάλλω αλλά λατρεύω τις πίτσες περίπου όσο και τις πίτες. Αυτός ο συνδυασμός "ψωμιού-ζύμης" και όποιου άλλου υλικού διαλέξουμε με ξετρελαίνει. Στο παρελθόν, έχω κάνει πίτσες που βρίσκονται, κυριολεκτικά, εκτός ορίων όπως πίτσα-μπέργκερ (ήταν κάποτε μόδα) ή πίτσα με μαυρομάτικα φασόλια και κιμά!
Δεν γνωρίζω για σένα αλλά εγώ θέλω το πάχος της ζύμης ανάλογα με τα υλικά. Στην ελληνική πίτσα ή στην κλασσική με τη ντομάτα, μανιτάρια, ζαμπόν, τυριά προτιμώ μια ζύμη ελαφρώς αυξημένη σε πάχος και πιο ψωμένια. Στην πίτσα με ανανά και κοτόπουλο προτιμώ την κριτσανιστή, λεπτή ζύμη. Στη συγκεκριμένη πίτσα η ζύμη έγινε λεπτή αλλά όχι crispy κι αυτό μου άρεσε γιατί οι αναλογίες της ζύμης με τα κρεμμύδια και τα τυριά ήταν απλά ...ιδανικές. Γι αυτό σου προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την πίτσα και μια που με τις παραπάνω αναλογίες ζύμης μπορείς να κάνεις 4 διαφορετικές πίτσες το μόνο που μένει είναι να καλέσεις αγαπημένους φίλους για κουβεντούλα και μπυρίτσα στη βεράντα.
Πίτσα Μπιάνκα με μοτσαρέλα, καραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί
Περιγραφή : Μια πίτσα χωρίς σάλτσα ντομάτας (Μπιάνκα) με θεϊκή νοστιμιά
Μέγεθος : ταψί με διάμετρο 32 εκ. & 1 λαμαρίνα
ΥΛΙΚΑ
- 630 γρ. αλεύρι για πίτσα
- 1,5 κ.σ. μέλι (35 γρ.)
- 1.5 κ.γλ. μαγιά ξηρή (4,5 γρ.)
- 1 1/4 κ.γλ. αλάτι (8 γρ.)
- 3,5 κ.σ. ελαιόλαδο (45 ml)
- 360 ml χλιαρό νερό
Η Γέμιση **
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γλ. κρέμα βαλσαμικού
- 250 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 5 φέτες πάριζα κομμένες σε καρεδάκια
- 50 γρ. θρυμματισμένο ροκφόρ
- Αλάτι και Πιπέρι
- Ρίγανη & Θυμάρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη μαγιά.
- Σε μια δοσομετρική κανάτα, βάζουμε τα 360 ml χλιαρό νερό και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει (διαλυθεί) το μέλι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το νερό με το μέλι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη, μαζεύοντας και το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ.
- Ύστερα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας τη ζύμη για 7-10 λεπτά έτσι ώστε να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
- Εάν κολλάει, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι κατά το ζύμωμα.
- Λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ, και βάζουμε τη ζύμη.
- Αφήνουμε για 30-50 λεπτά για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ύστερα, την χωρίζουμε σε 4 μέρη ή όσα θέλουμε ανάλογα με τις πίτσες που θέλουμε να κάνουμε.
- Αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τις μπάλες ζύμης να ξεκουραστούν για άλλα 15-20 λεπτά.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο (προαιρετικά).
- Ανοίγουμε τη ζύμη με το ρολό ζύμης ή με τα δάχτυλά μας πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω και χωρίς να πιέζω τα τοιχώματα για να μην φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέχρι να καλύψουμε το ταψί μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στην ένδειξη "Πίτσα" (αν δεν υπάρχει, ψήνουμε σε αέρα και κάτω αντίσταση).
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο βάζουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις αφήνουμε να σοταριστούν.
- Μόλις αρχίσουν να "μαραίνονται" ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, την κρέμα βαλσαμικού και την καστανή ζάχαρη.
- Αφήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια να καραμελώσουν (όσο πιο σιγανή είναι η φωτιά τόσο καλύτερο το καραμέλωμα).
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Καλύπτουμε την ζύμη με την μισή μοτσαρέλα, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την πάριζα και την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
- Τέλος, ρίχνουμε το θρυμματισμένο μπλε τυρί.
- Βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 7-10 λεπτά, ελέγχοντας πάντα γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και ανάλογα με το πόσο ψημένη θέλουμε την πίτσα μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Η έτοιμη ζύμη είναι περίπου 1064 γρ. και είναι για 4 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκατοστά. Εγώ, χώρισα τη ζύμη σε 2 μέρη. Το ένα ήταν για την πίτσα στο συγκεκριμένο 32άρι ταψί και ζύγιζε 380 γρ. και με το υπόλοιπο (684 γρ.) έκανα μια κλασσική, οικογενειακή πίτσα ίσα με τη λαμαρίνα της κουζίνας μου.
** Οι δόσεις κρεμμυδιού και τυριών είχαν την απόλυτη ισορροπία σε σχέση με το πάχος της ζύμης (που ήταν λεπτή). Ωστόσο, μπορεί κάποιος να αυξήσει λίγο την ποσότητα του κρεμμυδιού.
*** Στην συγκεκριμένη πίτσα μπορούμε μαζί με τα κρεμμύδια να καραμελώσουμε και 1-2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη για να απογειωθεί ακόμα περισσότερο η γεύση της.
Πηγή Ζύμης : ΕΔΩ