Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια


Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover

"Και σήμερα μπιφτέκια θα φάμε; Αφού φάγαμε εχθές!! Όχι πάλι!!!" Όσο αγαπημένα κι αν θεωρούνται τα σπιτικά, αφράτα μπιφτέκια από πολλούς μικρούς και μεγάλους υπάρχουν και κάποιοι έφηβοι (κυρίως) που αρνούνται πεισματικά να απολαύσουν το ίδιο φαγητό (μπιφτέκια δηλαδή γιατί αν ήταν κάτι άλλο ούτε που θα υπήρχε θέμα) την επόμενη μέρα! Θα μου πεις ...αφορμή ψάχνουν! Ναι, ακριβώς, αφορμή ψάχνουν αλλά κάπως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή! Και τί κάνουμε τότε; Πολύ απλά, χρησιμοποιούμε τα μπιφτέκια και ετοιμάζουμε κάτι άλλο που γίνεται ίσως και πιο λαχταριστό!

Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover

Οι περισσότεροι έφηβοι θα μπορούσαν να ζήσουν μόνον με μπιφτέκια, burgers και πατάτες αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας μόνον και μόνον γιατί ο γιατρός και οι διαιτολόγοι λένε ότι στην ηλικία αυτή πρέπει να υπάρχει διατροφική ισορροπία. Τότε είναι που η φαντασία πρέπει να δουλέψει υπερωρίες για να "κρύψει" γευστικά ένα μπιφτέκι ή λίγο κόκκινο κρέας. Δύσκολο; Όχι εντελώς... διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται. Δεν συμφωνείς; 

Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover

Η σημερινή συνταγή είναι ουσιαστικά μια συνταγή χωρίς ...συνταγή. Με άλλα λόγια, πέρα από τη ζύμη γιαουρτιού που ταιριάζει "γάντι" σ' αυτή την πίτα μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ό,τι υλικά θέλουμε και ό,τι μας αρέσει. Εξάλλου ο μοναδικός μας στόχος είναι ένα λαχταριστό γεύμα που θα σκορπίσει χαμόγελα!

Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover

Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια

Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Νόστιμη πίτα, ιδανική για ανακύκλωση μπιφτεκιών.
Μέγεθος ταψιού : 24-26 εκ. διάμετρο
ΥΛΙΚΑ
    Για τη ζύμη
    • 250 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση*
    • 100 γρ. γιαούρτι
    • 1/2 κ.γλ. baking powder
    • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 80 ml vερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου**

    Για τη γέμιση
    • 4-5 μπιφτέκια, ψιλοκομμένα
    • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
    • 4-5 φέτες ζαμπόν (ή bacon) ψιλοκομμένο
    • 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη
    • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια (προαιρετικά)

    Για την επικάλυψη
    • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
    • Αλάτι & Πιπέρι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Ετοιμάζουμε τη ζύμη
        1. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το νερό) και τα ανακατεύουμε καλά.
        2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό μέχρι να έχουμε τη ζύμη όσο απαλή και εύπλαστη την θέλουμε.
        3. Αλευρώνουμε ελαφρά τη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 20-25 λεπτά.
        4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.***
        5. Ύστερα, αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
        6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο τόσο όσο να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού.
        7. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί και βάζουμε τη μισή μοτσαρέλα.
        8. Μετά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν, τα μπιφτέκια, τη ντομάτα και τέλος την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
        9. Σε ένα  μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
        10. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε επάνω στην πίτα.
        11. Διπλώνουμε γύρω γύρω έτσι ώστε να "κλείσουμε" τη γέμιση.
        12. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για 40-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι έχει αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα.
        13. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε για να σερβίρουμε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φαρίνα που φουσκώνει μόνη της απλά δεν θα βάλουμε baking powder.
        ** Μπορούμε να μην μετρήσουμε το νερό, αλλά να το προσθέτουμε σταδιακά στη ζύμη μέχρις ότου να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε δηλαδή μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.
        *** Την πίτα, μπορούμε να την ψήσουμε και στην επιλογή "Ψήσιμο πίτσας", στην κάτω θέση της σχάρας.

        Ανοιχτή πίτα με μπιφτέκια leftover

        Tante Kiki
        0 Comments
        No