Καλημέρα με μια νέα συνταγή για να αρχίσουμε γλυκά τούτη την εβδομάδα αλλά και με μια ανάρτηση που, συνήθως, αποφεύγω. Γιατί; Όχι για την συνταγή αλλά για τον συνδυασμό των υλικών και την δημοσιοποίηση της μάρκας τους. Ωστόσο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας κι αυτός ξεκινάει από την "διαστροφή" των food bloggers να δοκιμάζουν νέα προϊόντα αναζητώντας πάντα την όλο και καλύτερη γεύση και ίσως την γεύση umami!
Πρώτα πρώτα, τα μπισκότα Violanda τα είχα γνωρίσει πριν πολλά χρόνια όταν περνώντας τυχαία από τα Τρίκαλα, φίλοι μας πρότειναν να αγοράσουμε μερικά μπισκότα. Ήταν τότε που ξετρελάθηκα με την ποιότητά τους. Από τότε, έχω δοκιμάσει τα περισσότερα. Τελευταία, λοιπόν, ανακάλυψα τα vegano και μπορεί να ανήκω στην ομάδα των flexitariens (δηλαδή όσων καταναλώνουν και ζωικά προϊόντα αλλά με μέτρο) ωστόσο στα μπισκότα και γενικότερα στα προϊόντα με χαρούπι δεν αντιστέκομαι ποτέ. Όταν τα δοκίμασα η νοστιμιά τους με "κατέκλυσε". Γλυκά όσο πρέπει, βανιλάτα όσο τους χρειάζεται, τριφτά στο σωστό σημείο!
Ταυτόχρονα, την ίδια εβδομάδα δοκίμασα και το φυτικό βούτυρο "Vioblock" κι αυτό γιατί δεν έχει φοινικέλαιο και σόγια, δύο συστατικά που δεν συμπαθώ! H δεύτερη αποκάλυψη της εβδομάδας για μένα. Όσον αφορά στην κρέμα καρύδας έτσι κι αλλιώς... γνωριζόμασταν. Η πορεία των υλικών είχε, πια, καθοριστεί! Έπρεπε κάτι να γίνουν και το πρώτο που μου ήρθε στο νου ήταν τούτη η λεμονόταρτα που μικροί και μεγάλοι την λατρεύουμε.
- 250 γρ. μπισκότα "Vegano" με χαρούπι
- 110 γρ. φυτικό βούτυρο "Vioblock"
Κρέμα λεμονιού
- 400 γρ. κρέμα καρύδας (πορτοκαλί κουτί)*
- 100 γρ. χυμό λεμονιού
- 130 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή)
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 3 1/2 κ.σ. κούσταρ πάουντερ (ή κορν φλάουρ)
- 1 κ.γλ. βανίλια (υγρή)
- 1/3 κ.γλ. κουρκουμά (προαιρετικά για κίτρινο χρώμα)
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- μύρτιλα - σμέουρα (ή βατόμουρα - φράουλες)
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Θρυμματίζουμε καλά τα μπισκότα και τα προσθέτουμε στο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε καλά, ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα λεμονιού.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα καρύδας, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά.
- Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε το κούσταρ πάουντερ (ή το κορν φλάουρ) και το προσθέτουμε στην ζεστή κρέμα.
- Μόλις η κρέμα πήξει, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που πρέπει να είναι σε επαφή με την κρέμα για 10 λεπτά.
- Αφού η κρέμα γίνει χλιαρή, την απλώνουμε στην βάση της τάρτα και βάζουμε επάνω προσεκτικά μερικά μύρτιλα και σμέουρα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.