Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε που πρωτοδοκίμασα μανιτάρια κι αυτό μετά από προτροπή της κολλητής μου στο Λύκειο μια και για κάποιον ανεξήγητο λόγο στο σπίτι μου δεν τα συνηθίζαμε. Όταν, λοιπόν, τα ζήτησα και επειδή γενικά ήμουν και λίγο μίζερη με το φαγητό μέχρι που τελείωσα το πανεπιστήμιο (!!!) ο πατέρας μου ήταν σίγουρος ότι θα αγοράζαμε μια φορά κι αυτό ήταν!! Πόσο λάθος έκανε!! Τελικά, ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά παρά την ιδιότυπη γεύση τους. Τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει εβδομάδα χωρίς να υπάρξει ένα πιάτο με μανιτάρια στο οικογενειακό τραπέζι.
Από την άλλη, το παραδοσιακό Κερκυραϊκό σοφρίτο (ΕΔΩ) είναι μια από τις αδυναμίες μου! Γι αυτό, όταν διάβασα αυτή τη συνταγή ενθουσιάστηκα, κυριολεκτικά. Ένα χορτοφαγικό σοφρίτο!!! Φοβερή ιδέα!! Βέβαια, έκανα μικρές αλλαγές όπως την αντικατάσταση των σταφίδων με τα cranberries και τη χρήση του μηλόξιδου αλλά και πάλι έγινε τέλειο!! Κυριολεκτικά!
Μανιτάρια σοφρίτο, λοιπόν! Η λέξη sofrito είναι ισπανική και σχετίζεται με το ρήμα "sofrefir" που σημαίνει "τηγανίζω ελαφρά"... ακριβώς όπως κάνουμε και στο αντίστοιχο κρέας και τώρα στα μανιτάρια. Αλλά το σοφρίτο είναι και μια τεχνική μαγειρικής όπως αναφέρεται σ' ένα καταλανικό βιβλίο μαγειρικής του 1324 που είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης και τέλος είναι και μια βασική, Ισπανική σάλτσα ντομάτας που μαγειρεύεται σε τηγάνι.
Αν κι εσύ αγαπάς το κανονικό σοφρίτο δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις και τη νηστίσιμη/χορτοφαγική του εκδοχή! Σου εγγυώμαι ότι θα ξετρελλαθείς!!!
Μανιτάρια σοφρίτο με ρύζι μπασμάτι
Περιγραφή : Πιάτο χορτοφαγικό που ετοιμάζεται σε μισή ώρα περίπου
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
- 1/2 κιλό λευκά μανιτάρια
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
- Αλάτι και Πιπέρι
- Λίγο αλεύρι για τα μανιτάρια
Για το ρύζι
- 250 γρ. μπασμάτι δεκαλέπτου (2 σακουλάκια)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries (προαιρετικά)
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το ρύζι
- Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ρύζι και τα σωτάρουμε για λίγο.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα cranberries και 350 ml ζεστό νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού.
- Όταν το νερό απορροφηθεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι για 10 λεπτά ακόμα.
- Ύστερα, το ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Για τα μανιτάρια
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά και τα βγάζουμε από το τηγάνι, τοποθετώντας τα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε να πάρει μια βράσει μέχρις ότου εξατμιστεί και μείνει η μισή ποσότητα.
- Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αφού τα γυρίσουμε 1-2 ακόμα φορές στο τηγάνι, τα βγάζουμε και σερβίρουμε με ρύζι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανάλογα με το ρύζι μπασμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τροποποιήσουμε τον χρόνο βρασμού του διαβάζοντας τις οδηγίες στη συσκευασία.
ΠΗΓΗ : Παραλλαγή συνταγής του Γκίκα Ξενάκη από το περιοδικό "Γευσιγνώστης", Φεβρουαρίου 2019