Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα στην πιο εύκολη εκδοχή της


Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα

Μια ρουμελιώτικη τυρόπιτα λίγο διαφορετική από τις άλλες αλλά πάντα με τη γνωστή, περισσή νοστιμιά που έχουν οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες από όποια γωνιά της πατρίδας μας κι αν προέρχονται. Η συγκεκριμένη τυρόπιτα είναι μια παραδοσιακή τυρόπιτα ως προς τον τρόπο που τυλίγεται η γέμιση με το φύλλο αλλά μια γρήγορη τυρόπιτα ως προς το φύλλο γιατί χρησιμοποίησα έτοιμη σφολιάτας μια και ήθελα την πίτα για το δείπνο και δεν είχα ιδιαίτερο χρόνο για να ανοίξω φύλλο. Ωστόσο, έγινε υπέροχη!

Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα

Μια δεύτερη ιδιαιτερότητα που έχει η συγκεκριμένη τυρόπιτα, και που τελικά "ξεστρατίζει" από την απολύτως παραδοσιακή είναι το ότι έχει εκτός από φέτα και ανθότυρο. Γιατί; Όχι βέβαια για τις θερμίδες αλλά για το πόσο αλμυρή θα γίνει. Όταν την έφτιαχνα είχα κατά νου ότι εκτός από την αλμυρή μερίδα που θα συνοδευτεί με σαλάτα θα θέλαμε και ένα κομμάτι περιχυμένο με μέλι ανθέων με συνοδεία μήλου...έτσι για να μας μείνει η γλύκα! 

Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα

Η συνταγή που θα διαβάσεις είναι με δύο φύλλα σφολιάτας. Εγώ έκανα μόνον το ένα γιατί ήταν για το δείπνο και μου αρέσει να απολαμβάνω την ντελικάτη σφολιάτα φρεσκοψημένη. Ωστόσο, αν μου περισσέψει (μάλλον σπάνιο φαινόμενο) την επόμενη μέρα προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και η σφολιάτα γίνεται σαν να έχει, μόλις, ψηθεί. Σου προτείνω να τη δοκιμάσεις και σου εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσεις! 😉

Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα

Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα
Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα
Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Πολύ νόστιμη τυρόπιτα, όχι πάρα πολύ αλμυρή που τρώγεται σαν αλμυρό ή γλυκό πιάτο με μέλι.
Μερίδες: Ταψί 30-32 εκ. διάμετρο
ΥΛΙΚΑ
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 600 γρ. ανθότυρο
  • 350 γρ. φέτα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο, όχι ζεστό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ξερό δυόσμο, τριμμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
    
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    1. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα τυριά και τον δυόσμο.
    2. Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
    3. Αλείφουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
    4. Κόβουμε κάθε φύλλο σφολιάτας κατά μήκος σε 2 μέρη, τα οποία ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη (χρησιμοποιώντας λίγο νισεστέ ή αλεύρι), προσέχοντας να μην χάσει το παραλληλόγραμμο σχήμα του.
    5. Αλείφουμε με λίγο από το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και σκορπίζουμε πάνω του το 1/3 της γέμισης.
    6. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο - γέμιση - το τρίτο φύλλο - γέμιση και καλύπτουμε με το τέταρτο και τελευταίο φύλλο που φροντίζουμε να το έχουμε κάνει λίγο πιο φαρδύ.
    7. Κλείνουμε προσεκτικά όλα μαζί σε ρολό.
    8. 'Επειτα, πιάνουμε τις δύο άκρες του και τις στρίβουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση (όπως στύβουμε ένα βρεγμένο ρούχο).
    9. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί, σχηματίζοντας μια στριφτή τυρόπιτα δηλαδή σε σχήμα σαλίγκαρου προσπαθώντας να μην το κάνουμε σφιχτό για να μένει λίγο κενό ανάμεσα.
    10. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ακόμα από το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και τρυπάμε βαθιά με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία έτσι ώστε να μην φουσκώσει και σκάσει το ρολό.
    11. Βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180-190 βαθμούς.
    12. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει.
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Προαιρετικά, μπορούμε να αλείψουμε εξωτερικά το ρολό με τον κρόκο ενός αυτού το οποίο έχουμε προσθέσει μέσα στο μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.

    Κουρδομπλό, η στυμένη, στριφτή τυρόπιτα με έτοιμη σφολιάτα
    Tante Kiki
    0 Comments
    No