Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Καλή χρονιά να έχουμε! Η πρώτη συνταγή για το 2022 είναι ένα πολυδιάστατο φαγητό που μπορεί να γίνεται για κυριακάτικα αλλά και γιορτινά τραπέζια. Μια συνταγή πανεύκολη αλλά με εντυπωσιακή γεύση. Ο χοιρινός λαιμός είναι ένα κομμάτι που είναι νόστιμο, γίνεται μαλακό και είναι αρκετά προσιτό από οικονομικής άποψης. Δεν θυμάμαι να το έχω ξαναπεί αλλά με το κρέας είμαστε λίγο "δύσκολοι"! Μας αρέσει με την προϋπόθεση να λιώνει στο στόμα, να μην είναι σκληρό (θα μου πείτε "ποιος θέλει ένα σκληρό κρέας";).
Έτσι οι δοκιμές είναι άπειρες και το είδος του κρέατος που βάζουμε στο τραπέζι περιορίζεται πολύ. Ωστόσο, ο λαιμός και ειδικά σε μερίδες είναι από τα αγαπημένα μας και το μαγειρεύουμε συνήθως στο φούρνο με λαχανικά ή το κάνουμε κοντοσούβλι. Συνήθως μαρινάρω το κρέας με χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού λίγο βαλσαμικό, ελαιόλαδο, μουστάρδα, λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι. Με τον τρόπο αυτό και μαλακώνει αλλά και παίρνει μια εξαίσια πορτοκαλάτη γεύση. Επίσης, όταν η ποσότητα δεν είναι μεγάλη το ψήνω στην γάστρα αλλιώς το ψήσιμο γίνεται στο μεγάλο, βαθύ ταψί της κουζίνας.
Χοιρινός λαιμός με λαχανικά στο φούρνο
Περιγραφή : Ένα πιάτο εύκολο, οικονομικό και κυρίως θεϊκά νόστιμο.
Μερίδες: 6-8
ΥΛΙΚΑ
- 1.700 γρ. χοιρινός λαιμός, σε κομμάτια/μερίδες
- 7-8 μέτριες πατάτες, σε φέτες κυδωνάτες-
- 4-5 καρότα, σε μπαστουνάκια (ή ροδέλες)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μεγάλες ροδέλες
- 10-12 δαμάσκηνα ξερά, απύρηνα
- Αλάτι & Πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο για το "θωράκισμα" του κρέατος
Για την μαρινάδα
- Χυμό από 3 μεγάλα πορτοκάλια και 1 λεμόνι
- 150 ml λευκό κρασί
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γλ. μέλι χλιαρό
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- Πάπρικα γλυκιά
- Ρίγανη - Θυμάρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Από το προηγούμενο βράδυ (ή για 2-3 ώρες τουλάχιστον) βάζουμε το κρέας σε ένα γυάλινο μπολ με καπάκι και προσθέτουμε στη μαρινάδα, αφήνοντάς το στο ψυγείο.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κομμένα καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές.
- Βάζουμε τις κομμένες πατάτες μέσα σε ζεστό νερό και τις αφήνουμε να πάρουν 2 βράσεις.*
- Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα στο ταψί και τις πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές (έτσι θα κρατήσουν το ζουμάκι τους κατά το ψήσιμο).
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Βγάζοντας το κρέας από το τηγάνι, το τοποθετούμε το κρέας επάνω στις πατάτες και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε 2 1/2 ποτήρια νερό και καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο (υπάρχει και αυτό που είναι 2 σε 1).
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 50-60 λεπτά στην μεσαία σχάρα.
- Ύστερα, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160 βαθμούς για άλλη 1 ή 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει και έχει ψηθεί ωραία.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Προσοχή!
Οι πατάτες θα πρέπει να είναι ελάχιστα βρασμένες! Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες αν τσιμπήσουμε μια πατάτα με ένα πιρούνι και απλά τρυπιέται λίγο πιο εύκολα αλλά δεν θρυμματίζεται. Με τον τρόπο αυτό οι ψητές πατάτες γίνονται τραγανές απ' έξω ενώ η σάρκα τους λιώνει στο στόμα.