Αν, όμως, μου μοιάζεις λίγο και βαριέσαι γρήγορα να τρως τα ίδια πιάτα με τα ίδια συστατικά πάντα μαγειρεμένα, χωρίς καμιά διαφορετική πινελιά... τότε συνέχισε το διάβασμα και δε θα το μετανιώσεις ή ακόμα καλύτερα θα ενθουσιαστείς! Ακόμα περισσότερο θα ενθουσιαστείς αν είσαι μανούλα που πασχίζει να μάθει στα μικρούλια της να απολαμβάνουν ένα καταπράσινο πιάτο, γεμάτο νοστιμότατα λαχανικά αλλά και τυριά που τα κάνουν ακόμα πιο δελεαστικά για τους μικρούς ουρανίσκους.
Σε όποια κι από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις, αυτό το πιάτο δεν θα σε απογοητεύσει ή μάλλον θα σε συναρπάσει. Νόστιμο, υγιεινό (αν και όχι vegan) και κυρίως άκρως θρεπτικό και ισορροπημένο. Βέβαια, έχει ένα μειονέκτημα... όταν αρχίζεις να τρως δεν μπορείς εύκολα να σταματήσεις. Εντάξει... μην τα θέλεις όλα δικά σου, δείξε λίγο δύναμη και απομακρύνσου!! Εξάλλου, μπορείς να το κρατήσεις σε μπολ στο ψυγείο για την επόμενη μέρα και, σου το εγγυώμαι, δεν έχει χάσει καθόλου από τη νοστιμιά του! Δική σου η συνταγή!
- 2/3 από ένα πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 600 γρ. σπανάκι (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
- 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το πράσινο μέρος)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 80 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή κεφαλοτύρι)
- Λίγο αλάτι - πιπέρι - μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ
- 400 ml γάλα
- 400 γρ. γιαούρτι (2 κεσεδάκια)
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 αυγό
- 1/2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 2 κ.σ. πεκορίνο
- Αλάτι - πιπέρι - μπαχάρι
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί μας και μόλις βράσουν τα μακαρόνια και αφού τα αφήσουμε λίγο να κρυώσουν, τα βάζουμε στο ταψί.
- Τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο πεκορίνο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
- Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, το κρεμμύδι και 1 ποτήρι μεγάλο με ζεστό νερό.
- Αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν 1-2 βράσεις να μετά πετάμε το νερό.
- Στο ίδιο τηγάνι, με τα λαχανικά μέσα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να σοταριστούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
- Ύστερα, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαχάρι, την τριμμένη φέτα και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
- Διαλύουμε το αλεύρι στο γάλα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και το αυγό στο μείγμα αυτό.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το βούτυρο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
- Μόλις το μείγμα φτάσει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το αλεύρι, το αυγό.
- Ανακατεύουμε μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
- Προσθέτουμε το πεκορίνο και ανακατεύουμε.
Συνθέτουμε το παστίτσιο
- Παίρνουμε 4 κ.σ. από τη μπεσαμέλ, τη ρίχνουμε στα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού.
- Στρώνουμε τα λαχανικά επάνω από τα μακαρόνια.
- Τέλος, στρώνουμε και τη μπεσαμέλ και μπήγοντας ένα μαχαίρι σε μερικά σημεία σπρώχνουμε λίγη από αυτή ανάμεσα στα λαχανικά.
- Βάζουμε στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια του παστίτσιου έχει πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.