Πικάντικη πλισόπιτα με διπλό ρεγκάτο, φέτα και γιαούρτι


Πικάντικη πλισόπιτα με ρεγκάτο, φέτα και γιαούρτι

Κρύο και όχι δεν θα πω το κλασσικό "κρύο καιρός για δύο" ούτε το "κρύο καιρός για σούπα" αν και ισχύουν και τα δύο! Θα πω όμως ότι άσχετα από τον καιρό μια πίτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και ιδιαίτερα μια πίτα με κλασσικό πρόσωπο αλλά όχι κλασσική γεύση! Μια πίτα με επίγευση καπνιστή που ταιριάζει τόσο με ένα φλυτζάνι τσάι όσο και με ένα ποτήρι λευκό κρασί! Μια πίτα "passe-partout"!! Για πρωί, μεσημέρι ή βράδυ!


Είναι κάτι μεσημέρια που δεν ξέρεις πια τί να φας. Σκέφτεσαι από το πρωί... "τί να μαγειρέψω;" και δεν σου βγαίνει με τίποτα. Μη μου πεις ότι μόνον εγώ το παθαίνω! Και είναι εκείνα τα μεσημέρια που όσο κι αν επιστρατεύεις τη φαντασία σου το μυαλό σου γυρίζει γύρω γύρω από κάτι πολύ κλασσικό κι όμως διαχρονικό και σίγουρα με πολλές παραλλαγές και πεντανόστιμο! Και τότε σκέφτεσαι..."γιατί όχι;" και μια πίτα αρχίζει να ξεδιπλώνεται στο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σου. Τότε είναι που για μια ακόμα φορά συνειδητοποιείς ότι πίτα σημαίνει μια νοστιμιά με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο ή με ότι μπορείς να συνδυάσεις... αρκεί να έχεις ή να κάνεις φύλλο. 


Η συγκεκριμένη έγινε με φύλλο κρούστας και διπλό ρεγκάτο, απλό και καπνιστό. Η φέτα της χάρισε λίγη περισσότερη αλατότητα ενώ το γιαούρτι και η σόδα με τα αυγά μεταμόρφωσαν το έτοιμο φύλλο σε μιαν ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.


Κι όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θα ήθελα να την δοκιμάσεις... ναι, να την δοκιμάσεις και να μου στείλεις την άποψή σου! Πίστεψέ με θα ξετρελλαθείς!! 

Πικάντικη πίτα πλισέ με ρεγκάτο και φέτα και γιαούρτι

Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Μια κλασσική πίτα μεταμορφώνεται...
Μερίδες: (ταψί 25x35 εκ.) - 12 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
    • 250 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
    • 100 γρ. ρεγκάτο καπνιστό, τριμμένο
    • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
    • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο + 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
    • 3-4 αυγά 
    • 1 σόδα (αναψυκτικό, 330 ml)                            
    • 1 κεσεδάκι (200 γρ. γιαούρτι, όχι στραγγιστό)
    • Πιπέρι & Πάπρικα γλυκιά
    • Παπαρουνόσπορο
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου και βουτύρου το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο έτσι ώστε να είναι ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.
        2. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο.
        3. Παίρνουμε το επόμενο φύλλο, το τοποθετούμε μέσα στο ταψί, στην φαρδιά του πλευρά (35 εκ.) και το κάνουμε πλισέ.
        4. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των τυριών.
        5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
        6. Βάζουμε σε ένα μπολ, το γιαούρτι, τα αυγά, τη σόδα, πιπέρι και πάπρικα.
        7. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και περιχύνουμε με αυτό την πίτα.
        8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        9. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά, έτσι ώστε τα φύλλα να απορροφήσουν το υγρό μείγμα.
        10. Πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο και βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
        11. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        1. Η πίτα αυτή μπορεί να γίνει με διαφορετικό ύψος. Μπορούμε να την κάνουμε σε ταψί με τις διαστάσεις που την έχω κάνει και να είναι ιδανική για δείπνο ή και για γεύμα συνοδεύοντάς την με μια πλούσια σαλάτα. Αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερης διάστασης ταψί (π.χ. στη λαμαρίνα φούρνου) οπότε θα γίνει πολύ πιο λεπτή και ιδανική για κολατσιό.
        2. Φυσικά στην πίτα αυτή μπορούμε να προσθέσουμε και ζαμπόν ή οποιοδήποτε αλλαντικό μας αρέσει.
        3. Το γιαούρτι μπορεί να αντικατασταθεί με κεφίρ ή ξυνόγαλο.


        Tante Kiki
        2 Comments
        No