Καλό μήνα! Το Πάσχα πέρασε! Η πρωτομαγιά πέρασε και τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι τελείωσαν! Η κρεατοφαγία των ημερών, προσωπικά, με κούρασε... ίσως γιατί τρώω, μεν, κρέας αλλά δεν είμαι και φανατική του είδους. Πάντα όμως πίστευα και πιστεύω ότι όλα χρειάζονται κι όλα πρέπει να καταναλώνονται αλλά συνετά, με μέτρο. Έτσι μετά από τις μέρες όπου κοκορέτσια και κατσικάκια, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, στρογγυλοκάθησαν για τα καλά στο τραπέζι μας, είχα άμεση ανάγκη να αλλάξω λίγο διατροφή.
Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση ήταν να ανοίξω την κατάψυξη και να βγάλω μερικά καλαμαράκια κατεψυγμένα που υπήρχαν εκεί. Ναι, στην κατάψυξή μου έχω πάντα διάφορα κατεψυγμένα γιατί πολλές φορές για μας που εργαζόμαστε είναι η ιδανική λύση από άποψη χρόνου. Φυσικά, μου αρέσουν τα φρέσκα καλαμαράκια και τα "τσακίζω" σχετικά συχνά (αν και δεν ανήκω στην ομάδα εκείνων που τρώνε πολύ συχνά θαλασσινά ή ψάρια) αλλά δεν βολεύει πάντα η αγορά τους εν αντιθέσει με την σακούλα στην κατάψυξη που σε περιμένει υπομονετικά.
Αυτή τη φορά, η αρχική ιδέα προήλθε από μια φίλη που κάνει ένα πιάτο παρόμοιο. Ωστόσο, έπρεπε το πιάτο να το φέρω "στα μέτρα μου" και στα δικά μου γευστικά δεδομένα που μου βάζουν όρια, ειδικά όταν πρόκειται για θαλασσινά. Πρέπει να έχουν μπόλικα αρωματικά και λαχανικά για να μην φαίνεται ιδιαίτερα ότι είναι θαλασσινά!! Ναι, αυτός είναι ο τρόπος για να φάω ψάρια και θαλασσινά. Ο γέρος από το γνωστό "ο γέρος και η θάλασσα" του Χεμιγουαίη κι εγώ καμιά σχέση!!
Έτσι, η συνταγή δρομολογήθηκε. Μπόλικα λαχανικά, κυρίως κρεμμύδι για την γλύκα του, πιπεριά για το άρωμα και την επιπλέον γεύση, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανός και άνηθος αλλά και ούζο με γλυκάνισο επιστρατεύτηκαν για ένα νόστιμο, υγιεινό αλλά και πολύ αρωματικό αποτέλεσμα. Και το πέτυχαν! Τα καλαμαράκια έγιναν τέλεια και, προσωπικά, τα συνόδευσα με ένα ριζότο με καρότο και κίτρινη πιπεριά που τους πήγε τέλεια! Δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε έτσι κι ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης των θαλασσινών θα τα αγαπήσετε.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ μεθυσμένα και αρωματικά
Περιγραφή: Πιάτο απλό και νόστιμο για όσους αγαπούν τα συγκεκριμένα θαλασσινά.
Μερίδες: 3-4 (με συνοδευτικό ρύζι ή πατάτες)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες (με ή χωρίς τα πλοκάμια)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνον το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (χωρίς τη φύτρα)
- 100 ml ούζο (με γλυκάνισο)
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 80-100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι - πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε για στεγνώνουμε. Αν είναι κατεψυγμένα τα αφήνουμε πρώτα να ξεπαγώσουν για να μην έχουν υγρά.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
- Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα καλαμαράκια.
- Αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τα για να μην καούν.
- Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε το φαγητό μας για 2 ακόμα λεπτά να βράσει έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά έτσι ώστε να μαλακώσουν και να βράσουν καλά.*
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν τόσο όσο να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.
- Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες βραστές.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
* Για να μην γίνουν σκληρά και σαν λάστιχο, τα καλαμαράκια χρειάζονται
* Για να μην γίνουν σκληρά και σαν λάστιχο, τα καλαμαράκια χρειάζονται
- Στην κατσαρόλα, χρειάζονται χαμηλή φωτιά και σιγανό μαγείρεμα.
- Στον φούρνο, χρειάζονται πάντα να έχουν νερό μέχρι το 1/3 του φαγητού.
- Στο τηγάνι, χρειάζονται 2-3 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά.