Ο καιρός είναι πια καλός κι αποφασίζουμε να πάμε εκδρομή με τους φίλους, την οικογένεια ή το σχολείο! Και τί κάνουμε όταν πάμε εκδρομές; Εεεε, τί κάνουμε; Φτιάχνουμε μικρά καλούδια για τον δρόμο μια και δεν γίνεται να σταματάμε κάθε λίγο και λιγάκι που κάποιος θέλει να τσιμπήσει κάτι! Κι από την άλλη, δεν θέλουμε να τρώμε συνέχεια έτοιμα σνακς! Τα σπιτικά είναι, φυσικά, τα καλύτερα! Είχα, λοιπόν, την εκδρομή, είχα την διάθεση και να που απέκτησα και μικρά κι όμορφα μαρμελαδοπιτάκια που τα λάτρεψα. Απλά και γρήγορα!
Αλλά και για τις σχολικές εκδρομές που είναι τόσο συχνές αυτή την εποχή αυτά τα μικρά γλυκοπιτάκια γεμισμένα με την μαρμελάδα που αγαπάς ή ακόμα και με λίγα καρύδια είναι τέλεια! Χωρίς κανένα πρόβλημα αν μείνουν για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, αν τα έχουμε σε τάπερ στο αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα αλλά και κάτω από την ομπρέλα στην παραλία... γιατί πού θα πάει;;; Θα έρθει κι αυτή η ώρα! Δεν μπορεί θα φτιάξει ο καιρός!!!!
Φυσικά, μπορείς να κάνεις τα μαρμελαδοπιτάκια με όποια μαρμελάδα αγαπάς αλλά και να προσθέσεις λίγα αμύγδαλα ή για όσους δεν μπορούν να κάνουν χωρίς σοκολάτα λίγες σταγόνες σοκολάτας στη γέμιση ή να τα στολίσεις την επιφάνειά τους με λίγη λιωμένη σοκολάτα και γίνονται ακριβώς όπως τα θέλεις.
Τα μαρμελαδοπιτάκια της εκδρομής
Περιγραφή: Μικρά, ολόγλυκα πιτάκια για κάθε ώρα της μέρας, για την εκδρομή και την παραλία.
Μερίδες: 20-30 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
Ζύμη
- 100 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 90 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 30 γρ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
- 1 βανίλια & 1 λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- 250γρ.(περίπου) φαρίνα που φουσκώνει
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Γέμιση
- 250 γρ. μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη)
- Άχνη & κανέλα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την βανίλια.
- Προσθέτουμε σταδιακά, στην αρχή ανακατεύοντας και μετά ζυμώνοντας, την φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ.
- Η τελική ζύμη είναι μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια χωρίς να είναι πολύ σφιχτή.
- Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 3-4 χιλιοστά.
- Κόβουμε σε κύκλους με διάμετρο 7-8 εκ.
- Γεμίζουμε με λίγη μαρμελάδα και κλείνουμε όπως κλείνουμε τα τυροπιτάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα πιτάκια αυτά μπορούν να γίνουν και με πορτοκαλάδα ανθρακούχα αντί για χυμό ή να προσθέσουμε στη γέμιση αμύγδαλα. Όπως και να γίνουν είναι μια απίστευτη λιχουδιά που ξετρελαίνουν κάθε ουρανίσκο.