Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου


Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου

Καλημέρα με έναν ήλιο να μας δείχνει ότι το καλοκαίρι είναι σχεδόν ...εδώ (παρά την προειδοποίηση και τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται, για μιαν ακόμα φορά, κακοκαιρία ! Ωστόσο, όπως και νάχει τα πιάτα καλοκαιριάζουν κι αυτά και γίνονται πιο ελαφρά χωρίς όμως να χάνουν ίχνος από τη νοστιμιά τους. Ένα πιάτο που, κυριολεκτικά, λατρεύω είναι κι αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα. Όχι ότι είναι ένα πιάτο μόνον καλοκαιρινό είναι ένα πιάτο για κάθε εποχή αλλά είναι τόσο ελαφρύ που το καλοκαίρι του... ταιριάζει!


Μανιτάρια πορτομπέλο φούρνου με λαχανικά και πουρέ νηστίσιμο... η χαρά του χορτοφάγου

Ένα πιάτο μ' αυτά τα υπέροχα τεράστια μανιτάρια που, από μόνα τους, είναι μια υπέροχα χορταστική λιχουδιά και που, ευτυχώς, τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο! Προσωπικά, άργησα να αρχίσω να τρώω μανιτάρια!! Από τότε όμως που άρχισα δεν... σταμάτησα (βρήκαν τον μπελά τους!!😋). Αν προσθέσουμε, δε, και δυο-τρία ακόμα υλικά τότε τα μανιτάρια απογειώνονται και χαρίζουν στον ουρανίσκο μας στιγμές ανεπανάληπτες! Κι όσο για τον πουρέ που τα συνοδεύει είναι τόσο νόστιμος μέσα στην απλότητά του που, αν δεν τον έχεις δοκιμάσει, δεν το πιστεύεις! Το καρότο και η κόκκινη πιπεριά δεν δίνουν απλώς χρώμα αλλά συμβάλουν στην ένταση της γεύσης και στο τέλος το απαραίτητο "κρατς" από το καρύδι (μην πάει αλλού το μυαλό σας 😉) που συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα.


Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου

To καλό φαγητό χαρίζει ευχαρίστηση δεν χορταίνει απλά, δημιουργεί γευστικές μνήμες, ενώνει χαρούμενα γύρω από ένα τραπέζι. Τί καλύτερο από ένα πιάτο απλό, με καθημερινά υλικά, που μπορεί ακόμα και ο πιο αρχάριος στην κυζίνα να ετοιμάσει στην κουζίνα του, χωρίς να προβληματίζεται, ειδικά την εποχή που ο ήλιος σε καλεί να βγείς έξω και να απολαύσεις τη φύση και την παρέα! Γιατί, εδώ που τα λέμε, καλές οι υψηλών απαιτήσεων τεχνικές, καλές οι γαστρονομικές καινοτομίες αλλά όταν γυρίζεις από την δουλειά, έχεις παιδιά, θέλεις να ξεκουραστείς εκείνο που αποζητάς είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο! Εεεε τότε αυτό που βλέπεις είναι ένα από τα πιάτα που αναζητάς!


Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου

Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα
Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Η χαρά του χορτοφάγου και όλων όσων νηστεύουν ή απαρνούνται τα γαλακτοκομικά είναι αυτό το πιάτο με νοστιμιά που περισσεύει!
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ

Για τα μανιτάρια φούρνου
    • 6 μεγάλα πορτομπέλο 
    • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε στικς
    • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
    • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο γκρανυλέ (σε σκόνη)
    • 1/3 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη (ή λίγη έτοιμη)
    • Μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι & δεντρολίβανο
    • Αλάτι & πιπέρι
    • Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα

    Για τον νηστίσιμο πουρέ
    • 5 πατάτες μεγάλες κομμένες σε κύβους *
    • Κρύο νερό
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
    • 1/3 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας ( ή λίγο λιγότερη έτοιμη) (προαιρετικά)
    • Πιπέρι μαύρο 
    • Λίγο θυμάρι ή δεντρολίβανο
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

      Για τα μανιτάρια φούρνου
      1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
      2. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφού καλύψουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα βάζουμε στο ταψί ανάποδα (με την κοίλη επιφάνεια προς τα πάνω-φωτογραφία)
      3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, τα κρεμμυδάκια και τις ροδέλες πιπεριάς.
      4. Στο ελαιόλαδο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και την μουστάρδα (όποια κι αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά.
      5. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα μανιτάρια και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στην μεσαία σχάρα για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος των μανιταριών.
      6. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία τους.
      7. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
      8. Γαρνίρουμε με τον πουρέ και τα ψημένα καρότα.

      Για τον νηστίσιμο πουρέ
      1. Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το αλάτι.
      2. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία έως ότου οι πατάτες βράσουν πολύ καλά.
      3. Βγάζουμε από το νερό τις πατάτες και τις αφήνουμε για 5 λεπτά έτσι ώστε να κρυώσουν λίγο.
      4. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Δεν πετάμε το νερό από τις βρασμένες πατάτες γιατί χρειαζόμαστε λίγο για τον πουρέ.
      5. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το πιπέρι.
      6. Προσθέτουμε στον πουρέ το μείγμα του ελαιόλαδου και 2 κ.σ. από το νερό που βράσαμε τις πατάτες.
      7. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και προσθέτουμε άλλες 2 κ.σ. νερό έτσι ώστε να αφρατέψουμε τον πουρέ.
      8. Προσθέτουμε, σταδιακά τόσο νερό όσο αφράτο και λείο θέλουμε τον πουρέ.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      1-Η αλήθεια είναι ότι όταν βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες και με την φλούδα τους ο πουρές γίνεται πολύ νόστιμος όμως η εκδοχή με τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες είναι ιδανική για όσους θέλουν να μειώσουν τον χρόνο παρασκευής του πουρέ χωρίς αυτός να υστερεί σε γεύση.

      Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, με λαχανικά και πουρέ χωρίς γάλα... η χαρά του χορτοφάγου
      Tante Kiki
      2 Comments
      No