Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα σε εκδοχή ατομική και φουλ στο σιρόπι. Τραγανά φύλλα με μοσχοβολιά βουτύρου και πλημμυρίζουν το στόμα γλύκα και νοστιμιά από το μέλι, τα καρύδια και το κανελογαρίφαλο. Γλυκό που σε ταξιδεύει στην μακρινή Ανατολή με τα ...σερμπέτια και τα μπαχάρια.
Κι ανάμεσα στα γνωστά υλικά της γέμισης ένα μικρό, διαφορετικό "τουίστ", μια μικρή νότα υγείας του δίνει μια διαφορετική πινελιά αλλά και νοστιμιά μια και ο κολοκυθόσπορος προσθέτει τις δικές του βιταμίνες και κάνει το κλασσικό γλυκό ακόμα περισσότερο υγιεινό.
Μια δεύτερη πινελιά, τούτη τη φορά, φρουτένια χαρίζει λίγη δροσιά στο σιροπιασμένο σαραγλί και σε κάνει να θέλεις να το απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς. Το γλυκό πορτοκάλι του πάει αν και... το περγαμόντο το κάνει ασυναγώνιστο... αρκεί να σου αρέσει εκείνη η ιδιαίτερη γεύση του περγαμόντο.
Ποιός είπε ότι ένα κλασσικό, κατά τα άλλα σαραγλάκι δεν μπορεί να γίνει πιο πλούσιο, πιο μοντέρνο και ακόμα πιο νόστιμο; Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώ.
Σαραγλάκια Θεσσαλονίκης
Περιγραφή : Τί καλύτερο από ένα παραδοσιακό σαραγλί Θεσσαλονίκης; Ένα πανεύκολο γλυκό που είναι ασυναγώνιστα νόστιμο σε μια λίγο πιο εναλλακτική του εκδοχή.
Μερίδες:(αριθμός) 21 (ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
Για το σαραγλί
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 120 γρ. καρυδόψιχα
- 130 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 8-10 φέτες γλυκό πορτοκάλι ή περγαμόντο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (*για Νηστίσιμη-Vegan εκδοχή)
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ροδέλα λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Χοντροκόβουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, κολοκυθόσπορο).
- Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πορτοκάλια (ή περγαμόντο) και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το λιώνουμε.
- Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί.
- Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, βγάζουμε ένα και τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα που είναι ελαφρώς βρεγμένη έτσι ώστε να μην ξεραθούν.
- Το απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο (χωρίς να το ακουμπάμε με το πινέλο).
- Τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε κι αυτό με τον ίδιο τρόπο.
- Απλώνουμε επάνω 3 κ.σ. από τους ξηρούς καρπούς αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω γύρω στο φύλλο για να μην "ξεφύγουν" καθώς θα το τυλίγουμε.
- Τοποθετούμε μια βέργα (εγώ χρησιμοποιώ την σούβλα του φούρνου) στην στενή πλευρά του φύλλου και το διπλώνουμε δημιουργώντας ένα περιθώριο γύρω στα 10 εκατοστά.
- Τυλίγουμε το σαραγλί και αλείφουμε στην άκρη με λίγο βούτυρο για να κολλήσει το φύλλο στο τελείωμά του.
- Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού προς την μέση και το σουρώνουμε.
- Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί και το βγάζουμε από την βέργα τοποθετώντας το στο ταψί.
- Αφού τελειώσουμε όλα τα φύλλα, έχουμε 7 ρολάκια που τα περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
- Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 20-25 λεπτά, έτσι ώστε να παγώσει το βούτυρο και να κόβονται εύκολα.
- Αφού κόψουμε τα ρολάκια, βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρις ότου ψηθούν πολύ καλά τα ρολάκια μέχρι μέσα. Με τον τρόπο αυτό, θα μείνουν τραγανά.
- Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε τα σαραγλάκια από τον φούρνο, βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Βγάζουμε τα σαραγλάκια από τον φούρνο.
- Αφήνουμε τα σαραγλάκια κα το σιρόπι για 7-8 λεπτά ώστε να κρυώσουν λίγο και μετά τα σιροπιάζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το σιρόπι.
- Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το ίδιο μείγμα των ξηρών καρπών.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα σαραγλάκια έχουν και τα μυστικά τους.
α- Τα ψήνουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου για να εξασφαλίσουμε το σωστό ψήσιμο των φύλλων μέχρι μέσα και να έχουμε ένα αέρινο σαραγλί που ενώ είναι τραγανό ταυτόχρονα λιώνει στο στόμα.
β- Πρέπει να το περιχύσουμε με το λιωμένο βούτυρο (ή το λάδι στη νηστίσιμη εκδοχή) για να βραχεί καλά κι έτσι να φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
γ- Για να τα σιροπιάσουμε πρέπει και τα σαραγλάκια και το σιρόπι να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά. Γι αυτό τα αφήνουμε 7-8 λεπτά να κρυώσουν και τα δύο πριν το σιρόπιασμα. Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά και όχι όλο μαζί.
*για Νηστίσιμη-Vegan εκδοχή : Χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο κάποιο φυτικό βούτυρο.