'Ενα κουτί μικρά, ολοστρόγγυλα κωκάκια ήταν η αιτία! Μικρά, ολοστρόγγυλα που, όμως, όταν τα έβλεπες ήταν ολοφάνερο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά! Η κρέμα τους μαλακή και "γλιτζερή" έκανε τα σοκολατένια "καπάκια" τους να γλιστρούν στο πλάι και να σε κάνουν καχύποπτη για την ποιότητα αλλά και για την "ακεραιότητά" τους. Και δίπλα στο ορθάνοιχτο κουτί, δυό ματάκια να κοιτούν το περιεχόμενο θαρρείς και δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο!
Τί σου είναι τα παιδιά! Πόσα γλυκά, πόσες λιχουδιές αλλά αυτά τα μικρούλικα, ολοστρόγγυλα γλυκάκια είχαν, ξαφνικά, αποκτήσει άλλο στάτους! Είχαν, για κάποιον άγνωστο λόγο, γίνει πολυπόθητα!
Αφού λοιπόν εξηγήσαμε ότι δεν φαίνονται και πολύ ...σωστά, ότι ίσως είναι επικίνδυνα κι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ένα γλυκό παλιό και αλλοιωμένο (ιδιαίτερα στα μικρά, συνοικιακά ζαχαροπλαστεία) τα "ματάκια" απομακρύνθηκαν. Ωστόσο, πρώτα πήραν την υπόσχεση ότι σύντομα θα υπήρχε στο τραπέζι κάτι αντίστοιχο σε γλυκό. Κι αν δεν ήταν μικρά κι ολοστρόγγυλα δεν είχε καμιά σημασία αρκεί να ήταν το ίδιο αέρινο και μαγικά νόστιμο "ψωμάκι" με την σοκολατένια στρώση από πάνω αλλά και η ίδια λευκοκίτρινη, νεραϊδένια κρέμα.
Κι εκεί που, άλλες φορές, τα κωκάκια περνούσαν απαρατήρητα και περιφρονημένα από τις μικρές, τούτη τη φορά απέκτησαν ακαταμάχητη γοητεία αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι ο καιρός περνάει, τα παιδιά μεγαλώνουν και οι γαστρονομικές τους επιλογές αλλάζουν.
Έτσι την επόμενη Κυριακή στο τραπέζι στρογγυλοκάθισε τούτη η τούρτα-κωκ που, ομολογουμένως, αν και φαίνεται να χρειάζεται πολλή φασαρία, έχει όλη την αγνότητα υλικών κάθε σπιτικού γλυκού ενώ είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
Τούρτα κωκ, η σπιτική πλευρά του αγαπημένου γλυκού
Περιγραφή: Μια τούρτα με αναφορά στα μικρά, διαχρονικά, ολοστρόγγυλα κωκάκια
Μερίδες: περίπου 20 (ταψί ή τσέρκι 25χ35 εκατοστά)
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι του κωκ
- 6 αυγά μεγάλα χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 150 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 60 γρ. κόρν φλάουρ
- 2 φακελάκια βανίλια (Vahiné ή Βανιλέτα)
- 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
- 160 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. νερό
- 1 ροδέλα λεμόνι ακέρωτο
Για την κρέμα της γέμισης
- 1 λίτρο γάλα με 1.5% λιπαρά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. κόρν φλάουρ
- 3 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 1 φακελάκι βανίλια
Για το γλάσο
- 200 γρ. κουβερτούρα (με 50%-55% κακάο)
- 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
- 1 κ.σ. μέλι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Ύστερα, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα γέμισης (κρέμα ζαχαροπλαστικής)
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2/3 από το γάλα και τα 2/3 της ζάχαρης και το ζεσταίνουμε.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους των αυγών, την βανίλια, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα "σύρμα".
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας πάντα καλά με το σύρμα για να μην έχουμε σβόλους.
- Το μείγμα πρέπει να είναι καλά ομογενοποιημένο και ρευστό πριν το προσθέσουμε στο ζεστό γάλα της κατσαρόλας.
- Μόλις προσθέσουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα, αφήνουμε την κρέμα να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για να μην καεί, μέχρι να πήξει.*
- Μόλις πήξει η κρέμα την αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό (κατά προτίμηση) κρύο μπολ και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει "κρούστα".
- Την αφήνουμε σε δροσερό μέρος, έτσι ώστε να κρυώσει καλά πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Για το παντεσπάνι του κωκ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι τις βανίλιες, το μπέικιν, το ξύσμα και το τζίντζερ.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί το ταψάκι μας ή στο ταψί που θα τοποθετήσουμε το τσέρκι.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και 4 κ.σ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, με το μίξερ χειρός, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το μείγμα μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο, φουσκωμένο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (ή πλαστική σπάτουλα), μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Ύστερα, σταδιακά και ανακατεύοντας (από πάνω προς τα κάτω με την μαρίζ) προσθέτουμε στο μείγμα αυτό το αλεύρι (με τα υπόλοιπα υλικά).
- Μόλις το μείγμα μας είναι καλά ομογενοποιημένο γεμίζουμε το ταψάκι μας** και το βάζουμε στον φούρνο στην μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε το παντεσπάνι για 40 λεπτά, περίπου.
- Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του που πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε. Εάν δεν είναι συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά το ψήσιμο.
- Μόλις το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 -15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από την κάτω πλευρά και κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια, σε δύο παραλληλόγραμμα ίσου πάχους για να έχουμε τις δύο βάσεις της τούρτας.
Μοντάρισμα της τούρτας
- Σε ένα τσέρκι (ή στο ταψάκι), βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι και το "βρέχουμε" με το μισό σιρόπι.
- Από πάνω, απλώνουμε καλά (ισόπαχα) την κρέμα γέμισης.
- Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχουμε κι αυτό με το υπόλοιπο σιρόπι.
- Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο για την επικάλυψή της.
Για το γλάσο
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
- Προσθέτουμε τις σοκολάτες σε κομμάτια μικρά και αφήνουμε για 2 λεπτά.
- Ανακατεύουμε καλά, για να κρυώσει, να πήξει λίγο και να έχουμε ένα λείο, ομογενοποιημένο γλάσο.
- Περιχύνουμε την τούρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια όσο είναι ακόμα ζεστό το γλάσο ή με μια ζεστή σπάτουλα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* 'Οσο πιο ζεστό είναι το γάλα (πάντα όμως πριν βράσει) όταν προσθέσουμε το μείγμα των αυγών τόσο πιο γρήγορα θα πήξει η κρέμα.
** Φούσκωσε ανώμαλα το παντεσπάνι; Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε.
1- Μόλις γεμίσουμε το ταψί με το μείγμα, προσεκτικά, το χτυπάμε απαλά 2-3 φορές επάνω στον πάγκο της κουζίνας για να φύγει ο επιπλέον αέρας και να σκάσουν οι "φούσκες" που υπάρχουν.
2- Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα μπέικιν γιατί το παντεσπάνι γίνεται αφράτο κυρίως από το καλό χτύπημα των αυγών.
*** Για να προσθέσουμε το γλάσο στο κωκ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι ώστε να μην χύνεται το γλάσο και να το βάλουμε έτσι στο ψυγείο ή πρέπει να αφήσουμε το γλάσο να πήξει τόσο όσο χρειάζεται για να μην χύνεται όταν το προσθέσουμε.