Καλημέρα από την κατάψυξη της Θεσσαλονίκης! Πέρασε καιρός από την τελευταία ανάρτηση που ήταν γλυκιά. Μεσολάβησαν οι διακοπές και όλες οι "κραιπάλες" και η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι με το τέλος των διακοπών καλές θα ήταν κάποιες αναρτήσεις με πιάτα μειωμένων λιπαρών ΑΛΛΑ, αλλά ύστερα ήρθε η "Σοφία" και ανέτρεψε τα πάντα! Σαράντα πόντους χιόνι που δεν θέλει να μας εγκαταλείψει με τίποτα, που έγινε πάγος και, μου φαίνεται, ότι ήρθε για να μείνει μέχρι να βρέξει για τα καλά! Χιόνια και κρύο με οδήγησαν στο πιάτο αυτό που κάνει τον χειμώνα πιο υποφερτό.
Είναι γνωστό πια ότι το κρύο θέλει τις... θερμίδες του και τις βιταμίνες του κι αυτό το πιάτο τα έχει όλα... ποικιλία λαχανικών, κρέας, αρωματικά αλλά και υπέρτατη νοστιμιά που δεν σε αφήνει να το λησμονήσεις και να πας ...παρακάτω, να προχωρήσεις, βρε αδερφέ, στη ζωή σου!
Εξάλλου, είναι ένα πιάτο που προέρχεται από μια χώρα που γνωρίζει καλύτερα το κρύο από εμάς... οπότε είναι φυσιολογικό! Όταν σκεφτόμουν το γκούλας πάντα στο μυαλό μου ερχόταν ένα θερμαντικό πιάτο, χορταστική που, χωρίς να είναι σούπα, ωστόσο είχε αρκετή σάλτσα τόση που στα μάτια μου έμοιαζε με σούπα. Για την ακρίβεια είναι ένα πιάτο ανάμεσα σε σούπα και κρέας βραστό με αρκετό ζουμάκι. Κι αν ρωτήσεις έναν Ούγγρο, θα σου πει ότι είναι ένα ζουμερό στιφάδο.
Οι Ούγγροι φτιάχνουν γκούλας με πολλές παραλλαγές αλλά πάντα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή, ανάλογα με το τί αντέχει ο κάθε ένας) που του χαρίζει έξτρα νοστιμιά. Συχνά περιέχει μικρά ζυμαρικά που λέγονται csipetke. Στη Βουδαπέστη υπάρχουν σχολές μαγειρικής που κάνουν, για τους τουρίστες, ιστορικές γαστρονομικές αναδρομές δείχνοντας πώς μαγειρεύονται ουγγρικά φαγητά και, ανάμεσά τους, το γκούλας. Στην Ουγγαρία, ο επισκέπτης θα βρει γκούλας παντού, από το πιο μικρό καφέ-εστιατόρια μέχρι το πιο πολυτελές εστιατόριο.
Ας δούμε όμως και λίγο από την ιστορία του. Η λέξη Gulyás σημαίνει βοσκός και το πιάτο ήταν και είναι το αγαπημένων πιάτο των βοσκών της Ουγγαρίας. Παλιότερα, το μαγείρευαν σε "τσουκάλι" φτιαγμένο από χυτοσίδηρο που το κρεμούσαν πάνω από το τζάκι στα σπίτια τους. Γύρω στο 1800, το πιάτο θεωρήθηκε ότι ήταν παραδοσιακό και συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της χώρας, την εθνική της ταυτότητα και μια δήλωση ανεξαρτησίας από την δυναστεία των Αψβούργων, της Αυστρίας.
Μετά την εμφάνιση, λοιπόν, της "Σοφίας" που μας χιόνισε και μας πάγωσε νομίζω ότι το γκούλας και λίγο κρασάκι είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας εδώ στα ...σαλέ της βόρειας Θεσσαλονίκης! Δεν συμφωνείτε;;
Κι αν θέλετε να κλείσετε το παραδοσιακό γεύμα από την Ουγγαρία μπορείτε να φτιάξετε και μια τούρτα από την ίδια χώρα με τη συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ (Dobos Torta).
Jō étvágyat! / Kαλή σας όρεξη!
Γκούλας Ουγγαρίας
Περιγραφή: Ουγγρικό γκούλας, ένα πιάτο απίστευτης νοστιμιάς που έγινε food cult
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
- 1300 γρ. μοσχαρίσια σπάλα ή ποντίκι, σε κύβους
- 500 γρ. πατάτες, σε μέτριους κύβους
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
- 2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μέτρια καρέ
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 ml ημίγλυκο κρασί
- 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή 200 γρ. χυμό ντομάτας)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. κύμινο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πιπεριές, το σκόρδο και τους κύβους κρέατος και τα αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρώς.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράσει το φαγητό για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ύστερα, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή τον χυμό ντομάτας), τον πελτέ ντομάτας και 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το κύμινο, την δάφνη και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα, περίπου.
- Αφού το κρέας και τα λαχανικά βράσουν και μαλακώσουν, προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για άλλα 40-50 λεπτά.
- Ελέγχουμε συχνά αν το φαγητό έχει αρκετό "υγρό" (αλλιώς ζουμάκι) και αν το κρέας έχει βράσει καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
To γκούλας έχει διάφορες μαγειρικές εκδοχές. Μπορεί να έχει μέσα μικρά ζυμαρικά , ξινολάχανο, φασόλια ή φασολάκια. Ένα είναι σίγουρο... αυτό το food cult σε γοητεύει σε κάθε του εκδοχή!