Ολόφρεσκο, αρωματικό και υπέροχα γλυκοσοκολατένιο αλλά κάτασπρο, με κριτσανιστό περίγυρο και μια νότα Ανατολής με τα ξηροκάρπια που, χαριτωμένα, μπερδεύτηκαν με την άχνη και την κανέλα αυτό το mille feuille θα σου κλέψει το νου, θα σε αποπλανήσει και θα σε ταξιδέψει.
Γαλλικό δεν το λες, αν και η καταγωγή του είναι από την αγαπημένη Γαλλία, ανατολικό δεν το λες γιατί, απλά, έχει μια δόση από άρωμα Ανατολής. Ωστόσο... να το φας θέλεις κι όχι να το ...χαρακτηρίσεις! Έτσι δεν είναι; Οπότε, όπως και να το πεις, είναι μια απόλαυση!
Το mille-feuille που έφτιαξα κάποιο Σάββατο για το Κυριακάτικο τραπέζι είχε έναν αέρα διαφορετικό. Ήταν ένα "αποδομημένο" αλλά και "υβριδικό" mille-feuille. Kάθε μερίδα του είχε 3 σφολιατίνια που τα ένωνε η βελούδινη και πολύ αρωματική κρέμα. Ήταν πασπαλισμένο μ' αυτό που εγώ λέω ...χριστουγεννιάτικο μείγμα ξηρών καρπών, άχνης και κανέλας κι από πάνω μερικές κατάλευκες ροζέτες από αέρινη σαντιγύ που κι αυτές ήταν πασπαλισμένες, με τη σειρά τους, με θρυμματισμένα σφολιατίνια κι ένα ακόμη στρώμα από ξηρούς καρπούς. Η απόλυτη νοστιμιά... Χριστουγεννιάτικη νοστιμιά!
Όσοι έφαγαν... το απόλαυσαν με μόνη ένσταση... το ότι η μερίδα ήταν μικρή και καθόλου χορταστική. Γι αυτό αν θελήσεις να το φτιάξεις... ίσως να χρειαστεί να βάλεις 2 σειρές σφολιατίνια, με τη δεύτερη σειρά τοποθετημένη αντίθετα με την πρώτη (δηλαδή σε σχήμα σταυρού...κάτι όπως η ...δίεση) και κρέμα ανάμεσα και μετά όλα τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και πάλι... ακόμα κι έτσι δεν σε μπουκώνει ενώ σε αφήνει με την επιθυμία να απολαύσεις ακόμα ένα κομμάτι.
Μille-Feuille με καρύδια και κανέλα
Περιγραφή : Ένα κλασσικό γλυκό κάθε εποχής αποκτά αρώματα Χριστουγέννων και εντυπωσιακά διαφορετική εμφάνιση.
Μερίδες: 8 -10
ΥΛΙΚΑ
- 2 κουτιά σφολιατάκια
Για την διακόσμηση
- 4 κ.σ. καρυδόψιχα
- 4 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα βανίλιας
- 500 ml γάλα
- 2 κρόκους αυγών
- 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 180 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
- 10 γρ. βούτυρο
- 1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους 2 κρόκους με την βανίλια.
- Παίρνουμε 5-6 κ.σ. από το χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στα αυγά, ανακατεύοντάς τα.
- Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, προσέχοντας να μην σβολιάσει.
- Αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και το αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε σ' αυτό τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, τις αφήνουμε για 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι η σοκολάτα έχει λιώσει τελείως.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αυγών, βανίλιας και αλεύρου.
- Ανακατεύοντας συνέχεια, αφήνουμε την κρέμα να βράσει μέχρις ότου πήξει.
- Τέλος, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε καλά και αφού καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη (που την βάζουμε σε επαφή με την κρέμα) αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο, προσθέτουμε την μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια μαρίζ.
- Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα με την καρυδόψιχα, την άχνη και την κανέλα.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε βάζουμε λίγη 2 κουταλιές της σούπας από την κρέμα στο πιάτο κι επάνω στερεώνουμε (όπως στη φωτό) 3 σφολιατάκια με απόσταση 2,5 εκατοστών το ένα από το άλλο.
- Γεμίζουμε τα ενδιάμεσα κενά με κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, καρυδόψιχας, άχνης και κανέλας.
- Σερβίρουμε με ροζέτες σαντιγύ, πασπαλίζουμε και πάλι με τριμμένα σφολιατίνια και το μείγμα ξηρών καρπών, άχνης και κανέλας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: καλό θα είναι να ενώσουμε σφολιάτα ή σφολιατίνια και κρέμα λίγο πριν το σερβίρουμε γιατί έτσι δεν θα προλάβουν να μαλακώσουν και θα παραμείνουν τραγανά.