Πατάτες με ποικιλία μανιταριών στον φούρνο


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Η Κυριακή είναι, υποτίθεται, η μέρα του ελεύθερου χρόνου, της ξεκούρασης, της διασκέδασης, όποια και να είναι αυτή. Ταυτόχρονα, είναι και η μέρα της οικογένειας, η μέρα που μαζεύονται όλοι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και απολαμβάνουν το φαγητό ανάμεσα σε κουβεντούλα, γέλια κι ανταλλαγή απόψεων... γιατί το ...φαγητό ενώνει.
Κι όχι μόνον ενώνει αλλά και απελευθερώνει, ηρεμεί, ικανοποιεί σε εποχές λιγότερο ή περισσότερο καλές αλλά και σε εποχές δύσκολες. Μια βασική ανάγκη που μπορεί να πάρει μιαν άλλη μορφή, αυτή της ιεροτελεστίας αλλά κι αυτή της απόλαυσης. Δεν συμφωνείτε; 
Ένα τέτοιο πιάτο είναι και το σημερινό! Ένα πιάτο απλό, εύκολο, πολύ νόστιμο που μπορεί να αλλάξει πολλές θέσεις και να γίνει πρώτο πιάτο σε κάποιο κάλεσμα, ορεκτικό σε μπουφέ γιορτινό αλλά και κανονικό γεύμα. Μπορεί όμως να αλλάξει και λίγο τη γεύση του, αν του προσθέσουμε λίγες φέτες ντομάτας ή μερικές φέτες ζαμπόν ή μπέικον! Η γεύση του,  έτσι κι αλλιώς είναι το ίδιο  πλούσια με άλλες νότες σε κάθε εκδοχή και σίγουρα ευφραίνει τον ουρανίσκο βοηθώντας την διάθεση να πάρει την ...ανηφόρα! Με μια γουλιά από λευκό κρασάκι γίνεται μοναδική, γευστική εμπειρία! 
Αυτή τη λιχουδιά θα σας την προτείνω για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα ή τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ μια που... άνετα ετοιμάζεται στο ταψάκι του, μπαίνει στην κατάψυξη κι όταν το θελήσουμε δεν έχουμε παρά να εφαρμόσουμε το τελευταίο βήμα που είναι αυτό με την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι 10-15 λεπτά πριν το βάλουμε να ψηθεί.
Τέλειο;;; Απολύτως θα έλεγα!! Το καλύτερο ορεκτικό!
  • Προετοιμασία: 50 λεπτά
  • Ψήσιμο :         25 λεπτά
  • Μερίδες :        10 - 12 
ΥΛΙΚΑ
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 450 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα
  • 250 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη & θυμάρι
  • 250 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά (μοτσαρέλα, γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο) τριμμένα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα (έτοιμη)
  • 1 αυγό
  • Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι τις πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση.
  3. Τις αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά.
  4. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα κομμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να τελειώσουν τα υγρά τους.
  6. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ρίγανη και θυμάρι.
  7. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και  τοποθετούμε τις μισές σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
  8. Από πάνω ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια.
  9. Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
  10. Βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες, τα μανιτάρια και το τυρί.
  11. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
  12. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τις πατάτες και τα μανιτάρια.
  13. Αφήνουμε να σταθούν για 7-10 λεπτά και βάζουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  14. Προαιρετικά σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλό Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα έρχεται το Χριστουγεννιάτικο Έλατο! 😉

Tante Kiki
16 Comments
No