Ο παραδοσιακός χασλαμάς της γιαγιάς κάτι σαν... μελομακάρονο ταψιού!



Καλημέρα, καλημέρα! Ξεκινώντας την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα ας κάνουμε παρεούλα ένα ταξίδι προς τα πίσω στον χρόνο! Τότε που οι άνθρωποι ήταν πιο απλοί αλλά πιο χαμογελαστοί, όχι με λιγότερα προβλήματα αλλά πιο ζεστοί, με φτώχεια αλλά πιο φιλόξενοι! Σ' εκείνες τις άλλες ...μέρες!
Εποχές δύσκολες, με λιγότερη ή περισσότερη φτώχεια, με πολέμους, λιγότερες ανέσεις αλλά και αγάπη, δημιουργικότητα, όρεξη για ζωή! Αυτή ήταν η εποχή που ένα γλυκό σαν αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα γεννήθηκε στην Βόρεια Ελλάδα μας, την Μακεδονία και την Θράκη. 


Ένα γλυκό για το οποίο άκουγα πάρα πολλές φορές από την γιαγιά και μετά την μαμά μου και που η τελευταία, συχνά πυκνά, αναπολούσε. Γεύση που την φίλευε η δική της γιαγιά, η μαμά της δικής μου γιαγιάς! Άρα... γεύση αγαπημένη, με γερές βάσεις στην γευστική μνήμη και στα συναισθήματα.
Όχι, δεν είναι ένα σοκολατένιο γλυκό γιατί τότε η σοκολάτα ήταν, προφανώς σπάνια, αλλά και γιατί τα σιροπιαστά είχαν την τιμητική τους μια και γίνονταν με υλικά που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια. 


Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι την εποχή εκείνη δεν έβαζαν μπέικιν και σόδα αλλά σταχτόνερο (αλισίβα) σαν διογκωτικό. Η γεύση ήταν διαφορετική, επιμένει η μαμά... το μπέικιν και η σόδα δεν του χαρίζουν την ιδιαίτερη γεύση που είχε εκείνη την εποχή. Κι αναρωτιέμαι... ήταν το σταχτόνερο ή μήπως η έλλειψη αφθονίας και κορεσμού ή η έλλειψη ποικιλίας γεύσεων που διαφοροποιούσε το γλυκό αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι ο χασλαμάς μοιάζει με το μελομακάρονο κι αν σκεφτώ ότι σε κάποιες περιοχές έβαζαν και καρύδια (όχι η γιαγιά μας) τότε πλησιάζει πάρα πολύ σ' αυτό αλλά, τουλάχιστον για την οικογένειά μου, δεν ήταν γλυκό των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον δεν γινόταν μόνον τα Χριστούγεννα. Ωστόσο θα μπορούσε να είναι ένα ...μελομακάρονο ταψιού, ένα εύκολο και γρήγορο μελομακάρονο που γεμίζει το σπίτι αρώματα Χριστουγέννων όπως αυτό της κανέλας και του γαρίφαλου.
  • Προετοιμασία : 40 λεπτά
  • Ψήσιμο: 60 λεπτά
  • Σιρόπιασμα: 25-30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ.

Για τον χασλαμά

  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί)
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 220 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ή αραβοσιτέλαιο)
  • 6 κ.σ. κονιάκ
  • 250-270 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
  • Μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλο σε καρφάκια)

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 400 ml νερό 
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ανακατεύουμε, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με μια ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου το αλεύρι πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά.
  6. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα, το γαρίφαλο και το κονιάκ.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά (δηλαδή στο αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα ή ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν αυτή του μελομακάρονου (ομογενοποιημένη αλλά όχι ελαστική).
  8. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και βάζουμε μέσα την "ζύμη" μας.
  9. Την απλώνουμε παντού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
  10. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο σε καρφάκι).
  11. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά να βράσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό

  1. Βγάζουμε τον χασλαμά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε το μισό σιρόπι ζεστό, φροντίζοντας να σιροπιάσουμε όλο το γλυκό και κυρίως τις άκρες του.
  2. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να απορροφήσει την πρώτη δόση σιροπιού και μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο.
  3. Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί (τουλάχιστον το περισσότερο) ο χασλαμάς είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε.

Tante Kiki
28 Comments
No