Χρόνια πολλά και στην αγαπημένη μου φίλη Φωτεινή που γιορτάζει σήμερα!
Με τον καιρό να έχει έρθει πια στα "ίσια" του, όπως λέμε πολλές φορές και να έχει αποφασίσει ότι είναι χειμώνας μια σούπα ζεστή, νόστιμη και υγεινή είναι ό,τι καλύτερο!
Έχω την εντύπωση πώς πρέπει να μεγαλώσει κάποιος για να καταλάβει την αξία μιας σούπας ή τουλάχιστον έτσι νομίζω αν κρίνω από τον εαυτό μου αλλά και τις μικρές μας δεσποινίδες! Η σούπα είναι μια λιχουδιά που σε χορταίνει αλλά δεν σε "φουσκώνει", σου χαρίζει νοστιμιά και ζεστασιά, σε κάνει να νιώθεις προστατευμένη. Προσωπικά τη σούπα την νιώθω ...μαμαδίστικο φαγητό με τα όλα του!
Κάθε φορά που φτιάχνω σούπα προσπαθώ να δώσω στις μικρές μας να δοκιμάσουν. Η απάντηση, μέχρι τώρα τουλάχιστον, έχει μια απίστευτη σταθερότητα και ομοιότητα του τύπου... "μπλιάααχχχ!".
Μικρές έτρωγαν σούπες... τώρα τί έγινε;;; Απορώ!! Και προσπαθώ και ξαναπροσπαθώ αλλά ...μάταια! Ελπίζω μεγαλώνοντας να εκτιμήσουν τις σούπες όπως ακριβώς ...έκανα κι εγώ!!!
Η σούπα που θα σας δείξω σήμερα έγινε το πρώτο πιάτο την παραμονή των Χριστουγέννων. Εγώ την προτίμησα βελουτέ, πολτοποιώντας όλα τα υλικά της αλλά εσείς μπορείτε να τη δοκιμάσετε και σαν απλή σούπα, αν αυτό επιθυμείτε, μια και η νοστιμιά της δεν χάνεται! Το γιαούρτι της χαρίζει δροσιά και το καπνιστό τυρί (όποιο κι αν διαλέξετε) της χαρίζει τσαχπινιά!
Προσοχή όμως γιατί είναι ...εθιστική! Μετά την πρώτη κουταλιά το να σταματήσεις γίνεται μαρτύριο! Απολαύστε την αφήνοντάς την να σας ζεστάνει μια κρύα και μουντή μέρα του χειμώνα!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
- 3 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλες πατάτες ψιλοκομμένες
- 3 μεγάλα καρότα
- 1 κοφτή κ.γλ. κάρυ
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. βούτυρο
- 1 κύβο ζωμό κότας "Σπιτικό"
- 100 γρ. τριμμένο, καπνιστό τυρί
- 1 γιαούρτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Ψιλοκόβουμε στο multi τα λαχανικά.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λαχανικά.
- Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε 700 ml ζεστό νερό, τον κύβο, λίγο αλάτι, το κάρυ, το τζίντζερ και λίγο πιπέρι.
- Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.
- Εάν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά πολτοποιούμε εντελώς τα λαχανικά (είτε με το μίνι πίμερ είτε βάζοντας λίγη λίγη σούπα στο multi) κάνοντας τη σούπα βελουτέ.
- Βάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα και σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι και 1 κ.σ. τριμμένο, καπνιστό τυρί.
- Απολαμβάνουμε με μια φέτα ζεστό ψωμί.