Μαμά, θα μου δώσεις τούρτα; Vintage τούρτα


Τούρτα βανίλια - σοκολάτα σε χρόνο ...μηδέν!!
Μαμά... έφαγα το φαγητό μου... θα μου δώσεις τούρτα; Και τώρα τί λες, που έβαλες όρο να εξαφανιστεί το φαγάκι από το πιάτο για να δώσεις λαχταριστό γλυκάκι στο μικρούλι ανθρωπάκι που περιμένει ανυπόμονα την... επιβράβευση; 
Όχι δεν είναι σωστό να επιβραβεύεται η σωστή διατροφή αλλά πάλι ποιός λέει ότι ένα, τόσο δα μικρούτσικο ή και μεγαλύτερο ανθρωπάκι δεν χρειάζεται κι ένα κομματάκι από το γλυκό που η μαμά έφτιαξε με τόοοοση αγάπη και φροντίδα;
Ποιός λέει ότι μερικές γλυκές μπουκίτσες στο μικρό στοματάκι δεν είναι η υπέρτατη χαρά γι αυτό; Κι αν κι εσύ πιστεύεις, όπως κι εγώ, ότι είναι μια γλυκιά στιγμή εκείνη που το κουταλάκι φέρνει στο στόμα μια "τέλεια" γλυκομπουκιά όπως αυτή που βλέπεις... τότε δεν έχεις παρά να αποφασίσεις ότι τα γλυκά της μαμάς είναι αρκούντως υγιεινά για να "κλείσουν" ένα σπιτικό γεύμα! 
Εξάλλου, μαθαίνουμε πια... η υπερβολή είναι το πρόβλημα κι όχι το "παν μέτρον άριστον"!!!
Γεύση και άρωμα από σπίτι, λοιπόν, με όλα τα υλικά αγνά, απλά και κυρίως... λαχταριστά. Ένα γλυκάκι που το απολαμβάνουν όλοι, μικροί, μεγαλύτεροι αλλά και πιο μεγάλοι... χωρίς ιδιαίτερες... τύψεις μια που όλα είναι προσεκτικά συνδυασμένα.
Η τουρτίτσα αυτή, στα μάτια μου, φαινόταν πολύ λαχταριστή! Ένα βλέμμα πάνω της και με ξαναγύριζε, μαγικά, στα χρόνια που οι σπιτικές τούρτες ήταν, λίγο πολύ, κάπως έτσι όλες! Με μια διαφορά... η προσθήκη λίγης σοκολατένιας κρέμας ήταν απαραίτητη έως αναγκαία για να γίνει λίγο πιο πλούσια η γεύση της!
Εξάλλου τί θα ήταν ο κόσμος χωρίς σοκολάτα;; Και το ρωτάω εγώ που δεν είμαι κολλητή με την καφετί θεά!! Εδώ όμως η απουσία της ήταν... αισθητή!!
Και να το αποτέλεσμα!! 
ΥΛΙΚΑ για ένα τσέρκι (ή φόρμα με σούστα) 22 εκ.*
1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
Για τη σαντιγύ
500 ml (2 κουτιά) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη (περίπου)
1 φακελάκι φυσική βανίλια 
Για τα μπισκότα
2 (περίπου) φλ.τσ. γάλα φρέσκο + φυσικό άρωμα πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε κομμάτια
1 κ.σ. μέλι
150 ml γάλα φρέσκο
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη διακόσμηση
100 γρ. τριμμένη σοκολάτα (ή έτοιμες νιφάδες ή τρούφα σοκολάτας)
Πολύχρωμα κουφετάκια σοκολάτας 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και το μέλι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά.
Λίγο πριν το μείγμα κοχλάσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα γάλακτος.
Την αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να γίνει μια κρέμα ελαφρώς παχύρρευστη.**
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για τα μπισκότα
Βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο άρωμα πικραμύγδαλου.
Συνθέτουμε το γλυκό
Παίρνουμε ένα τσέρκι ή μια φόρμα με σούστα. 
Βουτάμε γρήγορα το κάθε μπισκότο - σαβαγιάρ στο γάλα και το τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας.
Μόλις καλύψουμε εντελώς τον πάτο ρίχνουμε επάνω στα σαβαγιάρ μια στρώση από την κρέμα σοκολάτα.
Από πάνω βάζουμε σαντιγύ και πασπαλίζουμε με λίγες νιφάδες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.
Στρώνουμε δεύτερη στρώση (προαιρετικά) με μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο γάλα και επαναλαμβάνουμε τη στρώση με κρέμα σοκολάτας.
Τελειώνουμε με την τελευταία στρώση από κρέμα σαντιγύ.
Πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες νιφάδες σοκολάτας και βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή ακόμα καλύτερα για μια νύχτα έτσι ώστε η "τούρτα" να "σφίξει".
Βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και κόβουμε σε κομμάτια.
* Η τούρτα μπορεί να γίνει και με μια στρώση μπισκότα σαβαγιάρ και να είναι πιο μεγάλη αν και πιο λεπτή... ειδικά αν πρόκειται να την απολαύσουν μικρά στην ηλικία παιδιά.
** Μπορούμε αν θέλουμε αντί να περιχύσουμε τα μπισκότα με την κρέμα όπως είναι σε ημίρρευστη κατάσταση να χτυπήσουμε λίγο την κρέμα για να αφρατέψει και να σφίξει. Θα γίνει σχεδόν σαν σαντιγύ και μπορούμε να την προσθέσουμε σαν κανονική στρώση κρέμας.
Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "Cook Book", Σεπτέμβριος 2010

Tante Kiki
28 Comments
No