Καλή σας μέρα! Ένα μάθημα με τον τίτλο "Child nutrition and cooking" της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μέσω του δικτύου Coursera με ώθησε στο να φτιάξω αυτή τη συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά. Μια συνταγή που θα συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο βιβλίο συνταγών για παιδιά.
Στη χώρα μας το κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο είναι μάλλον ...συνηθισμένο και παραδοσιακό πιάτο με άπειρες παραλλαγές που έχουν σαν βάση την περιοχή αλλά και την κάθε νοικοκυρά.
Είναι ένα πιάτο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής που ενδείκνυται για μεγάλους αλλά κυρίως για παιδιά κάτι που στην Αμερική δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Σε γενικές γραμμές είναι σίγουρο ότι τα παιδιά των Μεσογειακών χωρών και, φυσικά, της Ελλάδας τρέφονται ποιοτικά καλύτερα από άλλα παιδιά που είναι συνηθισμένα σε πολύ επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα.
Η συγκεκριμένη συνταγή μου ζητήθηκε στα πλαίσια του τελικού "τεστ" για να ολοκληρώσω το μάθημα.
Η συγκεκριμένη συνταγή μου ζητήθηκε στα πλαίσια του τελικού "τεστ" για να ολοκληρώσω το μάθημα.
Έπρεπε να σκεφτώ κάτι που οι μικρές μας, πρώτα απ' όλους μια και η συνταγή θα αφορούσε παιδιά, να θέλουν να το δοκιμάσουν. Με το σκεπτικό αυτό κατέληξα στο κοτόπουλο με ρύζι αλλά όχι στο κλασσικό πιάτο που μπαίνει κάθε τόσο στις παραδοσιακές μας κουζίνες! Κάτι πιο θρεπτικό που θα ακολουθεί την γραμμή και τα συμπεράσματα των μαθημάτων!
Κι έτσι... αυτή τη φορά το κοτόπουλο με το ρύζι έγινε πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά λόγω των λαχανικών που χάρισαν σ' αυτό όλα τα καλά τους στοιχεία, σε χρώματα, σε γεύση! Κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ντοματοχυμός, λάχανο αλλά και καρότο φρόντισαν ώστε το πιάτο να είναι υπερπλήρες σε ό,τι ένα παιδί (αλλά και ένας μεγάλος) χρειάζεται.
2 μπουτάκια κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1 σκέλιδα σκόρδου
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
Μερικά φύλλα λάχανου
2/3 φλ.τσ. καστανό ρύζι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 πρέζα ρίγανη
1/3κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι & Πιπέρι
150 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή 2 ώριμες μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες)
250 ml ζεστό νερό (ή ζωμό κότας)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους.
Τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο και ψιλοκόβουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε αέρα και αντιστάσεις.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε τις μπουκιές του κοτόπουλου.
Το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να αλλάξει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι, ρίγανη και πάπρικα.
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και αδειάζουμε σε ταψί.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ζεστό νερό και καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί πρώτα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ζεστό νερό και καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί πρώτα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Ανοίγουμε το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 10-15 λεπτά.