Κερκυραϊκά τζαλέτια ή αλλιώς Κερκυραϊκές τηγανίτες

Καλημέρα σας!! Ακόμα μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη γλύκα, νοστιμιά αλλά και απλότητα. Vegan και νηστίσιμη, εύκολη και ιδανική για πρωινό το σαββατοκύριακο ή για κολατσιό όλη την εβδομάδα. Την διαβάζεις, περνάς στην πρακτική και φτιάχνεις τα τζαλέτια, τα γεύεσαι σε χρόνο ρεκόρ... και ανακαλύπτεις ότι δεν κατάλαβες το πόσο γρήγορα εξαφανίστηκαν τούτες οι τηγανίτες! Κι όμως... θέλεις κι άλλες!
Τα κερκυραϊκά τζαλέτια δεν τα γνώριζα (όπως και πολλές άλλες παραδοσιακές υπέροχες συνταγές της πατρίδας μας)! Κάνοντας διαδικτυακές ή μάλλον... τεμπέλικες (όπως τις ονομάζω) βόλτες καθισμένη στην καρέκλα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, ανακάλυψα για πρώτη φορά το όνομά τους και μια από τις πάμπολλες συνταγές τους... έτσι, εντελώς τυχαία! 
Το όνομά τους με παραξένεψε αν και είναι "ηλίου φαεινότερο" ότι έρχεται από αλλοτινές εποχές, τότε που οι Βενετοί κυριαρχούσαν κι επηρέασαν, σε αρχιτεκτονική, γαστρονομία αλλά και καθημερινότητα, το αγαπημένο νησί της Κέρκυρας. Προέρχεται, λοιπόν, από τη λέξη giallo που σημαίνει κίτρινο στα ιταλικά. Με την ιταλική, λοιπόν, καταγωγή τους κατά νου... άρχισα να διαβάζω τη συνταγή.
Το πρώτο συστατικό που διάβασα... καλαμποκάλευρο! Έρωτας με την πρώτη ...ανάγνωση ή με την ανάγνωση της πρώτης λέξης κυριολεκτικά! Λατρεμένο υλικό το καλαμποκάλευρο κι όχι γιατί δεν έχει γλουτένη μια και τέτοιο θέμα δεν έχω (και η άσχετη πληροφορία για μια, προσφάτως, αγαπημένη ατάκα από την ταινία "angry birds": "Γλουτένη; τί είναι πάλι αυτή η γλουτένη; Υπάρχει πράγμα που το λένε γλουτένη;;") αλλά γιατί έχει μιαν ιδιαίτερη νοστιμιά και υφή! Το καλαμποκάλευρο δίνει μιαν ιδιαίτερη γλύκα όπου μπει... κι αυτό το λατρεύω!! 
Άργησα πολύ να το δοκιμάσω σαν υλικό. Το πρωτοδοκίμασα σε ψωμί και ξετρελλάθηκα!! Το ξαναδοκίμασα σε μπισκότα και ...γοητεύθηκα! Το δοκίμασα σε κέικ, σε πίτα και τώρα σε τηγανίτες. Ούτε μια φορά δεν με απογοήτευσε! Σταθερή αξία και σταθερή νοστιμιά! 
Αλλά κι αυτά τα τζαλέτια, οι τηγανίτες δεν πάνε πίσω! Με άχνη και κανέλα, με μέλι και κανέλα, με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ...ακόμα και σκέτα, είναι εθιστικά νόστιμα και χορταστικά!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα τζαλέτια (τηγανίτες)
  • 300 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 300 ml νερό
  • 1 βανίλια
  • 4-5 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
  • Άχνη & Κανέλα
  • Μέλι ή Σιρόπι αγαύης ή Σιρόπι σφενδάμου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα δύο είδη άλευρου, τη μαγιά, την βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, ο χυλός πρέπει να είναι ημίρρευστος.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μπολ για 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις τηγανίτες (τα τζαλέτια).
  • Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα, με μέλι ή με σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
  • Εάν, κατά λάθος, περισσέψουν τρώγονται μια χαρά την επόμενη μέρα αρκεί να τα ζεστάνουμε λίγο για να ξαναβρούν τη νοστιμιά τους!

17 σχόλια:

  1. Ούτε που τις είχα ξανακούσει αυτές τις ιδιότυπες τηγανίτες! Επειδή όμως έχουν ξεχωριστά υλικά, τα οποία στερούνται και ζωικών λιπαρών, θα τις δοκιμάσω στα σίγουρα Κική μου, δείχνουν ιδιαίτερα νόστιμες! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αμαλία μου... είναι, πράγματι,ιδιαίτερα νόστιμες αυτές οι τηγανίτες και αξίζουν μια δοκιμή!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  2. Εδώ λες "μπουκιά και συγχώριο"
    Λαχταριστές και σίγουρα θα τις
    δοκιμάσω!!!!!

    Καλή εβδομάδα με πολλά φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου ταλαντούχα, είναι υπέροχες για πρωινό ή κολατσιό!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχες δείχνουν Κική η κερκυραϊκές σου τηγανίτες. Στη Βενετία τα zaletti στη σημερινή εποχή είναι μπισκότα με καλαμποκάλευρο και σταφίδες. Η σχέση τους αδιαμφισβήτητη λοιπόν! Φιλάκια πολλά και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ, μου βάζεις ιδέες και λέω να ψάξω τα zaletti που δεν τα ήξερα Ευγενία μου... ευχαριστώ πολύ!! Ναι, αναμφισβήτητα έχουν σχέση.
      Πολλά φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  4. Λαχταριστά και εύκολα (προπαντός το δεύτερο!!!)
    Ευχαριστούμε, Κικί μου.
    Καλή βδομάδα και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φιλία μου κι ευχαριστώ για την επίσκεψη! Για πρωινό είναι τέλειες αλλά και για κολατσιό δεν πάνε παρακάτω!!

      Διαγραφή
  5. Πόσο δίκιο έχεις για το καλαμποκάλευρο!
    Υπέροχα τα τζαλέτια Κική μου, εύκολα και νοστιμότατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσένα σου αρέσει Μαρία μου;;; Προσωπικά το λατρεύω!! :)
      Αυτά τα τζαλέτια μας ξετρέλλαναν!! :)
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  6. Και έχω ένα μεγάλο σακί καλαμποκάλευρο στο ντουλάπι και δεν ξέρω τι να το πρωτοκάνω!
    Φανταστική ιδέα τα τζαλέτια Κική, θα δοκιμαστούν άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μια ιδέα Χρύσα! Είμαι σίγουρη ότι θα τις λατρέψετε τούτες τις τηγανίτες μικροί και μεγάλοι!!

      Διαγραφή
  7. Ωραία υλικά Κική!
    Και έχουν και πολύ όμορφο χρώμα, προκλητικό θα έλεγα!
    Υπέροχο και θρεπτικό πρωινό, για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρώμα τους το χρωστούν στο καλαμποκάλευρο Ερμιόνη μου... άσε που είναι πράγματι θρεπτικό και υγιεινό πρωινό! Καθόλου δεν φαίνεται το γεγονός ότι δεν έχουν αυγά ή γάλα!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  8. θα το δοκιμάσω σίγουρα. έχω μπόλικο καλαμποκάλευρο γιατί ο καλός μου αντρούλης έκανε λάθος στο σούπερ - μάρκετ και φαίνονται πολύ νόστιμα και κυρίως εύκολα στην παρασκευή τους. Έφτιαξα και το σκορδόψωμο...Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με γιαγιά ( Πηνελόπη - μάνα του πατέρα μου) καταγόμενη από την Κεφαλλονιά πρέπει να σου πω, Κική μου, πως αυτές οι τηγανίτες ήταν από τις πιο πολύμαγειρεμένες συνταγές της όταν ήθελε να μας γλυκάνει.
    Η συνταγή πέρασε και στην μάνα μου, που μας τις έκανε συχνά-πυκνά ειδικά τα βραδάκια της Κυριακής...
    Είναι μια συνταγή που όταν την φτιάχνω "συνδέομαι" μαγικά με τα παιδικά μου χρόνια και τις δυο αυτές γυναίκες και τώρα που σε διάβασα, έτσι ένοιωσα πάλι...
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μούρλια τις βρίσκω!!! Τρελάίνομαι για τηγανίτες!!! Φυσικά κ κρατάω τη συνταγή!! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!