Αλμυρό... γαλακτομπούρεκο, το μοναδικό

Γαλακτομπούρεκο το αγαπημένο! Μπουρέκ δηλαδή φύλλο στη γλώσσα της γείτονος χώρας επειδή έχει το φίνο και λεπτό φύλλο και γάλα από την πλούσια, σιμιγδαλένια, υπόλευκη κρέμα του. Το γαλακομπούρεκο έχει άπειρους οπαδούς στη χώρα μας και πώς να μην έχει άλλωστε!
Πώς όμως ένα γαλακτομπούρεκο που το γνωρίζουμε γλυκό μπορεί να ...πάρει τη μορφή μιας αλμυρής πιτολιχουδιάς που θα μας ξετρελλάνει; Κι όμως μπορεί! 
Γυρνώντας μια μια τις σελίδες το βλέμμα μου χάιδεψε πρώτα τη φωτογραφία και μετά τον τίτλο! Στάθηκα απορημένη! Δύο λέξεις γεμάτες αντίφαση... αλμυρό γαλακτομπούρεκο! Αλλά πάλι αυτό που έβλεπα στη φωτογραφία έμοιαζε με γαλακτομπούρεκο με εξαίρεση τα μικρά ροζ κομματάκια που έσπαζαν τη μονοτονία της υπόλευκης κρέμας και την έλλειψη της γυαλάδας του σιροπιού. 
Έξυπνο... δημιουργικό, ωδή στη φαντασία! Κάτι τέτοιες συνταγές-παραλλαγές... τις λατρεύω!
Το βλέμμα προσπέρασε με βιάση τη φωτογραφία κι έφτασε στη συνταγή... μμμμ... το καπνιστό χοιρινό παίρνει τη μορφή της αγαπημένης μου μορταδέλας που τη λατρεύω κι ας αποφεύγω να απολαμβάνω συχνά τη θεϊκή της γεύση.
Κι όσο για το φύλλο, το τραγανό και κρατσανιστό πια χωρίς την γλυκιά υγρασία του σιροπιού φύλλο κρούστας ηχεί σαν μουσική σε κάθε μπουκιά αφού με το ψήσιμο πήρε εκείνο το πανέμορφο, καστανό χρώμα και την μοναδική εύθραυστη υφή του. Ο παπαρουνόσπορος έγινε το ...κερασάκι στην τούρτα σ' αυτή την ευφάνταστη πίτα που έτσι κι αλλιώς είναι λαχταριστά κρεμώδης.
Δοκιμάστε την κι επιστρέψτε για να μου πείτε τη γνώμη σας. Είμαι σίγουρη ότι δεν ενθουσιάστηκα μόνον εγώ και οι λάτρεις της πίτας του τριωρόφου αλλά θα ενθουσιαστείτε κι εσείς και όποιοι την απολαύσουν από τα χεράκια σας!
Κι αν δεν θέλετε την μορταδέλα ...αντικαταστήστε την με το αλλαντικό της αρεσκείας σας ή και με ένα κομμάτι ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο... έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να χάσετε την λαχταριστή νοστιμιά της!
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + 1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. μορταδέλα κομμένη σε καρεδάκια
250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
Για την κρέμα
200 ml γάλα
250 ml νερό
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα
1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο (για τη γέμιση) και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να μαραθεί ελαφρά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τη μορταδέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα ένα λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε το γάλα με το νερό και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η κρέμα αρχίζει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε σ' αυτή το γιαούρτι, το κασέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Μετά, προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού-μορταδέλας, τα αυγά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πριν την βάλουμε στην πίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου την λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ελαφρά το κάθε ένα χωριστά.
Απλώνουμε την κρέμα και μετά τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι βουτυρώνοντας ελαφρά το κάθε φύλλο χωριστά.
Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) σε αντιστάσεις και αέρα.
Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "OLIVE", Δεκέμβριος 2015

39 σχόλια:

  1. Είδα αλμυρό και γαλακτομπούρεκο κι έτρεξα!!
    Απίθανη πίτα!!!!!!!!!!!
    Θέλω να τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και αργά...καλά έκανες Πέπη... αξίζει μια δοκιμή!

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ με απορία διάβαζα, αλλά ξέρεις... απορία του στυλ "εγώ πότε θα το δοκιμάσω αυτό?"
    ;-)
    Πρέπει να είναι υπέροχο!!! Ευχαριστούμε για όλα αυτά που ξετρυπώνεις για εμάς, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό να το δοκιμάσεις Ιωάννα μου και δεν θα το μετανιώσεις! Χαίρομαι να βρίσκω νοστιμιές και για σας και για μας εδώ στο τριώροφο! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα πρόταση.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη πίτα Ξανθή... αξίζει να η δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  4. πρώτη φορά το συναντώ
    αρκετα ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ενδιαφέρον!!! αν και για γαλακτομπούρεκο, έχω μόνο το γλυκό-σιροπιαστό στο μυαλό μου!!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια ιδιαίτερη πίτα που αξίζει!

      Διαγραφή
  6. Σαν λάτρης του αλμυρού...θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτό το ιδιαίτερο γαλακτομπούρεκο. Οι τυρόπιτες που έχουν σιμιγδαλένια κρέμα μέσα είναι οι αγαπημένες μου!

    Καλό απόγευμα Βασιλική
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ιδιαίτερη πίτα Ζαμπία που αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. για μας τους λατρεις του αλμυρου αυτη η πιτουλα ειναι ολα τα λεφτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eντάξει ... εγώ τη λέξη ''αλμυρό'' στον τίτλο δεν την είδα καθόλου.
    Είδα μόνο το Γαλακτομπούρεκο!!! Περίμενα κάτι γλυκό...και διαβάζω μετά για μορταδέλα..χιχι.. μετά κατάλαβα..
    Πολύ ωραία ιδέα Κική. Θα είναι φανταστική.
    Μπράβο.

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα... Αξίζει Μάριον γιατί είναι μια νοστιμότατη πίτα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, το αποτέλεσμα είναι σκέτος πειρασμός! Καλή εβδομάδα Κική, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αποτέλεσμα είναι εθιστικό Χαρά μου και αξίζει να τη φτιάξεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Wow, this looks amazing, Kiki. Your whole blog is so pretty.
    Amalia
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται τόσο λαχταριστή, είμαι σίγουρη ότι θα έκανε θραύση σε οποιονδήποτε μπουφέ!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όχι μόνον σε μπουφέ Αθηνά μου αλλά και σαν ορεκτικό και σαν κυρίως πιάτο!
      Να είσαι καλά!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Καταπληκτικη ιδεα!! Τα λατρευω αυτα τα φαγητακια Κικιτσα μου καλη!! Ειμαι σιγουρη θα ειναι πεντανοστιμο!! Ευχαριστουμε πολυ!! Φιλακια πολλα!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα Εύη μου αυτή την πίτα πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!!
      Φιλάκια... να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  14. Και έχω μια "παραγγελιά" για γαλακτομπούρεκο, εδώ και δύο μήνες Κική μου...
    Αλλά κάνω τον "Κινέζο" καθώς είπα, ότι δεν θα φτιάξω γλυκό για έναν μήνα, οπότε να του το παρουσιάσω του μεγάλου άντρα, για γαλακτομπούρεκο και να τον αφήσω με την "γλύκα" στα δόντια!!

    Ωραίο ως ιδέα και σύλληψη φυσικά.

    Καλό βράδυ να έχετε όλοι σας εκεί στο 3όροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε τους το αλμυρό γαλακτομπούρεκο Πηνελόπη αλλά θα σε κυνηγάνε...όπως εμένα όταν τους είπα ότι έκανα γαλακτομπούρεκο και τους σέρβιρα την πίτα-γαλακτομπούρεκο!! :)
      Να είστε καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Τέτοιου είδους πίτες με πλούσια κρεμώδη γέμιση είναι τεράστια αδυναμία!
    Είναι πραγματικά υπερνόστιμες και δεν αρκείσαι ποτέ σε ένα μόνο κομμάτι.
    Σε συνδυασμό με μια πράσινη σαλάτα είναι ένα υπέροχο και πληρέστατο γεύμα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμες για μικρούς και μεγάλους με εξαίρεση τις θερμίδες!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Ο τίτλος και μόνο τα σπάει Κική!!! Είναι λίγο βαρύ για τα γούστα μου :-) αλλά σαν ιδέα φαίνεται τέλειο!
    Ευχές για μια πανέμορφη Χρονιά!!! (δεν θυμάμαι αν τα είπαμε :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι λίγο βαριά από την άποψη των θερμίδων Άρη αυτή η πίτα αλλά είναι εξαιρετικά νόστιμη!
      Ανταποδίδω τις ευχές για μια καλή, ευτυχισμένη και γεμάτη υγεία και τύχη χρονιά!

      Διαγραφή
  17. Καλά, αυτό θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε στο επόμενο τραπέζι! Τι φοβερή ιδέα...
    Τόσο πλούσια γέμιση, προφανώς και το λες γαλακτομπούρεκο και όχι πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Χρύσα γιατί αξίζει και δεν θα το μετανιώσεις!!
      Είναι γαλακτομπούρεκο με αλμυρή κρέμα!!!

      Διαγραφή
  18. Πεθαίνω για πίτες!!!!!!!!!!!!! Το "πεθαίνω για σένα" το ξεχνάμε...
    Κι' αυτή μοιάζει Θεϊκή! Η συνταγή έχει ήδη μπει στο κλασέρ με τα αγαπημένα εδέσματα!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Είναι πεντανόστιμη Φιλία μου και το φωνάζει αυτή η πίτα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  19. Πολύ χάρηκα που βρήκα το μπλογκ σου μέσω του σχολίου σου!! Άρχισα να το διαβάζω και έχω ξετρελαθεί κυριολεκτικά με τις πίτες σου!! Φαίνονται όλες τόσο λαχταριστές!! Γιαμμμ! Να είχα ένα κομμάτι τώρα!!
    Φιλάκια!
    Τα λέμε διαμπλογκικά!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!