Μελομακάρονα μήλου

Τα Χριστούγεννα δεν κοντοζυγώνουν πια... έφτασαν και είναι εδώ! Μπαινοβγαίνω στο σαλόνι μ' ένα χέρι απλωμένο προς τις μικρές πιατέλες που όλο και αδειάζουν από το πολύτιμο περιεχόμενό τους. Μια από τις ομορφιές της χειμωνιάτικης γιορτής είναι οι γλυκομπουκιές... μικρότερες ή μεγαλύτερες που σε κάνουν να θέλεις συνέχεια να ...εκτροχιάζεσαι! 
Αν το Πάσχα έχει να καυχηθεί για τα τσουρέκια, τα Χριστούγεννα επιδεικνύουν με καμάρι κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κορμοί, μαρόν γκλασέ, βασιλόπιτα! Να πω κι άλλα ή είναι ολοφάνερο;;;;
Λατρεύω τα Χριστούγεννα, τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι και την απίστευτη γλύκα που βρίσκεται ολοφάνερα κρυμμένη κάτω από σελοφάν και διαφανή μεμβράνη στον, μικρής χρονικής διάρκειας, εκθεσιακό χώρο που λέγεται μπουφές ή τραπεζαρία!
Αυτή η γλύκα, άλλοτε καθαρά παραδοσιακή κι άλλοτε με νότες σύγχρονης παραλλαγής είναι που με οδήγησε σ΄ένα λίγο διαφορετικό μελομακάρονο μετά τον διαφορετικό κουραμπιέ της προηγούμενης ανάρτησης.
Μελομακάρονα με τίιιιι!!! Εεεε, δεν παίζεσαι πια!!! Αυτό εισέπραξα όταν ανέφερα την ιδέα μου σε αγαπημένο πρόσωπο-δοκιμαστή! Κι όμως μια πρώτη μπουκιά τους έπεισε όλους για του λόγου το αληθές! Τα μελομακάρονα με μήλο αξίζουν! Η ήπια γεύση τους θυμίζει σιροπιαστή μηλόπιτα και τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου και του τζίντζερ μαζί με το θυμαρίσιο μέλι και τα καρύδια μετατρέπουν αυτές τις μπουκιές σε μια μοναδική απόλαυση!


ΥΛΙΚΑ για 30 περίπου μελομακάρονα
250 ml αραβοσιτέλαιο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
60 ml χυμό μήλου
110 γρ. αλεσμένο μήλο
4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/3 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
1/3 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη) 
Σιρόπι
1 νεροπότηρο νερό 
1 νεροπότηρο (το ίδιο) μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Γαρνίρισμα
Τριμμένη καρυδόψιχα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς Κελσίο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό μήλου, την ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλεσμένο μήλο και τη σόδα φαγητού.
Με το σύρμα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας σε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σφιχτή.
Πλάθουμε σε μικρά, στρογγυλά μπαλάκια και τοποθετούμε σε βαθύ ταψί.
Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25-35 λεπτά.
Μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάζοντας το σιρόπι που το βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Μόλις τα μελομακάρονα ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να κυρώσουν.
Τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν.
Για πιο εύκολο μέλωμα μπορούμε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό και μετά να τα τοποθετήσουμε στην πιατέλα.
Τέλος, τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

16 σχόλια:

  1. Κικιτσα μου γλυκια!!! Πραγματικα εισαι απιστευτη με τις καταπληκτικες ιδεες σου!! Μηλου εεε??? Μου ακουγεται τελεια ιδεα κ τοσο μα τοσο μωρωδατη!! Κ θυμιζουν μηλοπιτα κ εχουν ολα αυτα τα μπαχαρικα..πω πω! Εισαι χαρισματικη κ ευρηματικη!! Τα φαγητακια κ τα γλυκα παιρνουν νεα -ανατρεπτικη κ αναζωογονητικη - διασταση στα χερακια σου!!
    Σε φιλω πολυ πολυ!!Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου!! Τί νόστιμη ιδέα είναι αυτή!! Το μήλο ταιριάζει σούπερ με τα μπαχαρικά από τα μελομακάρονα!! Και βγήκαν τόσο ωραία και μελωμένα!! Και του χρόνου εύχομαι! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια η ιδέα σου με το μήλο, κάνει τα μελομακάρονα πιό ζουμερά και νόστιμα και λαχταριστά από αυτό που βλέπω!!
    Τέλειες φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμμ
    ενδιαφερον θα ελεγα πολυ
    με κερδισε
    ευχαριστουμε αγαπημενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου τι μου κάνεις!!! Θα φτιάξω και τέτοια γιατί σίγουρα θα ξετρελάνουν τον άνδρα μου που λατρεύει το μήλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ππωπω πολύ λαχταριστά μου φαίνονται!! αγαπώ μελομακάρονα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία ιδέα! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή δεν μου αρέσουν οι κουραμπιέδες... εξαφανίστηκα για λίγο!
    Τώρα όμως ήρθα τρέχοντας. Με μήλο;;;; Τι εκπληκτική ιδέα! Όνειρο θα είναι!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρίσκω και στο δικό σου σπιτικό Κική μου. Για να είμαι ειλικρινής εγώ τα γλυκά των γιορτών δεν τα τιμώ καθότι δεν μου αρέσουν, αλλά οι γονείς,συγγενείς και οι επισκέπτες τρελαίνονται. Φέτος είπα πως θα τα φτιάξω όλα εγώ και δεν θα αγοράσουμε τίποτα.
    Θα την τιμήσω λοιπόν την συνταγή σου γιατί τρελάθηκα με την τσαχπινιά με το μήλο. Φαίνονται πεντανόστιμα και τα ζήλεψα ακόμα και εγώ.
    Πολύ μου άρεσε η ατμόσφαιρα που μας δημιούργησες, Christmas Spirit στο κόκκινο.
    Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σου και να μοιραστείς τις υπέροχες συνταγές σου μαζί μας.
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λες να τα κάνω για τέταρτη φουρνιά, Κική μου;
    Μέχρι στιγμής φουρνιές από δύο ταψιά την φορά και πάει λέγοντας...
    Και του χρόνου με Υγεία εύχομαι και με όση περισσότερη χαρά γίνεται :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια αλλαγη το μηλο!
    Μου αρεσει που τα εχεις κάνει στρογγυλα ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήλο;;; Εξαιρετικό!! Ταιριάζει τόσο πολύ!!! Μπράβο Κική, φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία ιδέα!!!
    Το μήλο ταιριάζει με την κανελα και όλα τα μπαχαρικά.
    Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμα, φαίνονται πολύ ωραία

    Και του χρόνου Κική :)

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα μελομακάρονα αλλά και η μηλόπιτα, οπότε φαντάζομαι ότι ο συνδυασμός των γεύσεων θα είναι απίθανος!! Μπράβο Κική μου, εξαιρετική συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετική ιδέα !!!!!! Θα έχουν και το υπέροχο άρωμα του μήλου !!!!!Μπράβο , Κική !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!