Μικρά σοκολατένια ψωμάκια

Αλεύρι... ένα μαγικό υλικό! Ένα υλικό που ξεκινά από την πιο βασική τροφή του ανθρώπου, το ψωμί και καταλήγει σε ένα σωρό λιχουδιές που πάλι στηρίζονται στο ψωμί και καλύπτουν το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση. Ένας από τους πρώτους κρίκους στην αλυσίδα της ζωής που η εξέλιξη παίζει μαζί του και ενώ δεν τον έχει επηρεάσει ουσιαστικά μια και το ψωμί συνεχίζει να κρατά τον ρόλο του στην ανθρώπινη καθημερινότητα ταυτόχρονα τον έχει εξελίξει έτσι που ένα πλήθος μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα "ψωμάκια", γλυκά και αλμυρά, περισσότερο ή λιγότερο αφράτα, άσπρα, μαύρα και κίτρινα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. 
Στο ξεκίνημα της κάθε μέρας όλο και κάποιο ψωμάκι βρίσκεται εκεί για να χορτάσει και να δώσει δυνάμεις μικρούς και μεγάλους. Δίπλα στο πιάτο που σε περιμένει στο μεσημεριανό τραπέζι κάθεται κάποιο άλλο γεμάτο περηφάνεια γιατί νιώθει ότι η συνοδεία του μόνο νοστιμιά μπορεί να δώσει. Κι όσο για το απόγευμα... τότε είναι που κάνει μια ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση λίγο πριν βγεί για να συνοδεύσει το τελευταίο γεύμα της μέρας που φεύγει.
Θεϊκή τροφή! Χωρίς αυτή ...προσωπικά δεν μπορώ... σε κάθε εποχή! Μπορεί η καλοκαιρινή ζέστη να μας διώχνει από την κουζίνα και να μας αποτρέπει από τα μαγικά φουρνίσματα εκείνα που γεμίζουν μοσχοβολιά φρεσκοψημένου ψωμιού όλο το σπίτι αλλά τώρα ...καμιά δικαιολογία! Η δροσιά είναι εδώ και ένας φούρνος που ανάβει είναι καλοδεχούμενος ειδικά αν ψήνει ψωμί... ό,τι ψωμί κι αν είναι αυτό!
Ο δικός μου φούρνος, αυτή τη φορά μας χάρισε θαλπωρή ψήνοντας μικρά, γλυκά σοκολατοψωμάκια που για να γίνουν ακόμα πιο "πλούσια" εκτός από το σοκολατούχο γάλα δέχθηκαν στην καρδιά τους σοκοπραλίνα και νιφάδες σοκολάτας. "Περιττή" πολυτέλεια ...θα σκεφθεί κανείς! Εντάξει συμφωνώ!!! Πόσες όμως μας έχουν απομείνει πια; Τουλάχιστον αυτή η πολυτέλεια προσφέρει νοστιμιά και πολλή ενέργεια, ειδικά στους μικρούς μας φίλους αλλά και στους μεγάλους ...γιατί όχι;;; Αυτοί δεν έχουν ψυχή, άγχη, ανάγκες; 
Γέμισε το σπίτι μοσχοβολιά! Ένα άρωμα ψωμιού, βανίλιας και σοκολάτας περιπλανήθηκαν σ' όλα τα δωμάτια σχεδόν ...θέλοντας να κυριεύσουν τον χώρο! Κι εμείς απλά απολαμβάναμε το άρωμα μέχρις ότου τα μικρά σοκολατοψωμάκια βγήκαν και κατάφεραν μερικές μπουκιές να φτάσουν στο στόμα όλων! Πανδαισία! 
Το μόνο σημείο που χρειάζεται μόνον την προσοχή μας ... η ζύμη που γίνεται αρκετά μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια ακόμα και μετά το φούσκωμα. Λίγη προσπάθεια ιδιαίτερα όταν γεμίσει με την σοκοπραλίνα και κοπούν οι λωρίδες. Το τύλιγμα μπορεί λίγο να μας παιδεύει αλλά ...αξίζει τον κόπο! Όσο για την επιφάνειά τους αυτή μπορεί να μην είναι εντελώς λεία αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους.
Γευθείτε τα χλιαρά... δείχνουν όλο τον πλούτο των υλικών τους! Μετά, είναι νόστιμα αν και όχι θεϊκά!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα brioche
630 - 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
75 γρ. φρέσκια μαγιά
200 γρ. γάλα σοκολατούχο, χλιαρό + 60 γρ. για να λιώσουμε τη μαγιά
70 γρ. καστανή ζάχαρη + 1 κ.γλ. ζάχαρη για τη μαγιά
1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
2 αυγά μεγάλα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο & χλιαρό
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
3-4 κ.σ. σοκοπραλίνα φουντουκιού (σπιτική ή τύπου Μερέντα)
3-4 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα (ή νιφάδες σοκολάτας)
Για την επάλειψη - διακόσμηση
Λίγο γάλα
Γκρανέλα ζάχαρης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα brioche
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 1 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η μαγιά. 
Αφήνουμε το μπολ με τη μαγιά σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι καλά μέχρι να αφρίσουν.
Λιώνουμε στο χλιαρό γάλα τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς το καλά.
Αφού η μαγιά φουσκώσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε αμέσως τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι, το γάλα με τη ζάχαρη και το 1/3 από το βούτυρο και ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο ζυμώνοντας τη ζύμη για 10-12 λεπτά περίπου.
Η ζύμη αυτή (όπως και του τσουρεκιού) είναι καλύτερα να τη ζυμώνουμε σηκώνοντάς της από κάτω και διπλώνοντάς την στο πάνω μέρος.
Η τελική ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.
Τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε για 1 με 1.5 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη για 1 λεπτό και την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό.
Απλώνουμε επάνω την σοκοπραλίνα και από πάνω πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα ή τις νιφάδες.
Διπλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε στη μέση και το κλείνουμε καλά γύρω γύρω διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες (όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια).
Πιέζουμε με τα χέρια μας το φύλλο, ανοίγοντάς και πάλι λίγο.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες φάρδους 2 εκ.
Στρίβουμε λίγο τις λωρίδες και μετά τις τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τοποθετούμε τα brioche μας σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε, προσεκτικά, με γάλα και τα πασπαλίζουμε με την γκρανέλα.
Στο μεταξύ, μέχρι να φουσκώσουν προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ψήνουμε τα brioche για 20-22 λεπτά έτσι ώστε να μην παραψηθούν.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά.
Συνταγή τροποποιημένη από ΕΔΩ.

26 σχόλια:

  1. Aχ βρε Κικη μου τι μας κανεις με τις λαχταριστες συνταγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο να σας γλυκάνω θέλω Κική μου... τέτοιες εποχές!!! :)

      Διαγραφή
  2. Είδα τον τίτλο και φυσικά δεν μπορούσα να προσπεράσω τέτοια λιχουδιά! Εννοείται πως θα αποτελέσουν το σχολικό σνακ την επόμενης εβδομάδας και τα προγραμματίζω ήδη για εκτέλεση την Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο σνακ Αμαλία μου, για μικρούς και μεγάλους!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστά τα σοκολατένια τσουρεκάκια δεν μπορείς να τους αντισταθείς με τίποτα!
    Καλημέρα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάχη μου ...αξίζουν!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Δελεαστικά σοκολατοτσουρεκάκια Κική μου!!Απίθανα για πρωινό και σνακ! Καλημέρα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δελεαστικά τα ...άτιμα!!!! :)
      Φιλιά καλημέρας!!

      Διαγραφή
  5. Αχ, βρε Κική!!! Τί... ζωγράφισες πάλι????
    Θέλω τώρα!!! Και χλιαρά και κρύα και καυτά! Όπως να 'ναι!!!
    Φιλάκια πολλά και σοκολατένια, κορίτσι μου!
    Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ιωάννα... αξίζουν για σνακ αλλά και πρωινό!! Να στείλω;;;;
      Καλή σου μέρα! :)

      Διαγραφή
  6. Υπερπαραγωγή Κική μου!!!!!!!!!! Νόστιμα, αρωματικά και απολαυστικά!!!! Όσο για την "ωδή στο αλεύρι" προσυπογράφω με τα μάτια κλειστά!!! Το αγαπημένο μου υλικό μακράν :) Αυτό είναι ορατό βέβαια δια γυμνού οφθαλμού, αν παρατηρήσει κανείς τις αναρτήσεις μου στο blog !!!
    Καλησπέρα σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Γιώργο είναι νοστιμότατα!!!! Κι εγώ... με το αλεύρι και τα ψησίματα έχω ιδιαίτερη σχέση!!!
      Καλή σου μέρα! :)

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάντως τέτοια ώρα θα ήθελα 2-3 με ένα ποτηράκι γάλα για βραδυνό!
    Μου βγάζουν πολλή θαλπωρή και γλυκιά φροντίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι με το γάλα ταιριάζουν απίστευτα... είναι ωραιότατα!!! Χαίρομαι που σου βγάζουν τέτοια συναισθήματα!!! :)

      Διαγραφή
  8. Τέτοιες λιχουδιές σε γυρνούν πίσω στον χρόνο....
    Σε κάνουν πάλι παιδί, που είναι το κέντρο του κόσμου για την οικογένεια του!
    Που τα γευστικά χατήρια περισσεύουν ....
    Ναι,αδιαμφισβήτητα είναι λιχουδιά που δίνει ευδαιμονία σε μικρούς και μεγάλους!
    Κάθε αρτοπαρασκεύασμα,γλυκό ή αλμυρό,είναι αυτό που δένει την οικγένεια γύρω απο το τραπέζι....με γεύσεις,μυρωδιές και παντοτινή μνήμη!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου εκείνες τις μέρες που όχι μόνον τα γευστικά χατήρια περισσεύουν αλλά και τα υπόλοιπα χατήρια!! Είναι φοβερή λιχουδιά αλλά και σνακ με τσάι ή καφέ. Πόσο δίκιο έχεις στο υπέροχο (όπως πάντα) σχόλιό σου!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα τα ψωμάκια σου είναι κολασμένα!! Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν τα πάω καλά με το ζύμωμα!! Θα τα δοκιμάσω στο μίξερ όμως!! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα Αθηνά μου και αξίζουν!!! Και στο μίξερ η ζύμη γίνεται υπέροχη και πολύ πιο εύκολα μην το φοβάσαι!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  10. yumie-yumie!!!πώς να τους αντισταθείς?φοβαμαι ότι θα τα φτιάξω για τα παιδια και θα τα φάω όλα εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, δεν σε φοβάμαι (χαχαχα) γιατί είναι τόσο χορταστικά που σίγουρα θα περισσέψουν για τα παιδιά!!

      Διαγραφή
  11. Έχω στο σπίτι κάποιον που ότι όταν δει εμπρός του ότι έχει υφή ψωμιού και σοκολάτα "εντός, εκτός και επί τα αυτά" παθαίνει "ντελίριο" Κική μου :-))
    Ίσως του φτιάξω μερικά απόψε για να έχει και για το σχολείο αύριο...
    Καλό απόγευμα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με το δίκιο του ...και ειδικά αυτά τα τσουρεκοψωμάκια θα τον ξετρελλάνουν!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  12. Wonderful post! Have a nice day:)

    www.theprintedsea.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω!
    Φουλ σοκολατένια ψωμάκια!
    Προσωπικά μου είναι αδύνατο να αντισταθώ σε τέτοιες γλυκές λιχουδιές.
    Το ωραίο σου ψωμάκι με τον καφέ μου για πρωινό και θα είμαι πολύ χαρούμενη!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aχχχ εγώ να δεις ...από τη μέρα που τα έφτιαξα τα έχω τσακίσει και τρώω λίγο λίγο για να μην χαλάσω τη διατροφή μου Ερμιόνη μου!!!
      Φιλιά καλημέρας!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!