Τουρλού φούρνου με πολύχρωμα λαχανικά

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!! Να και το καλοκαίρι... το περίμενα τόσο καιρό και να που ήρθε επιτέλους!!! Αρχή εποχής, σκέψεις με κυρίαρχες τις καλοκαιρινές συνήθειες, τα καλοκαιρινά φαγητά, τα βραδάκια στη βεράντα, τη θάλασσα, τα ουζάκια. την εξοχή. 

Σας έχει τύχει ποτέ να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε εποχή αλλάζει ο τρόπος της διατροφής σας; Εάν είστε από κείνους που είτε δεν το έχετε συνειδητοποιήσει είτε η διατροφή σας μένει ίδια ...ίσως ...είστε από τους τυχερούς διατροφικά! 
Εγώ πάλι, έχω, εδώ και καιρό, συνειδητοποιήσει ότι η διατροφή μου εξαρτάται ξεκάθαρα από την εποχή! Να σας εξηγήσω τί ακριβώς εννοώ!! Ο χειμώνας είναι η εποχή που δεν καταναλώνω ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά... εκτός από ελάχιστα κι αυτά γιατί ...πρέπει! Είναι η εποχή που μπορώ να ζήσω με μανιτάρια, πατάτες, ζυμαρικά, πίτες! Μόλις φτάνει η άνοιξη αρχίζει η τρέλλα των λαχανικών και των φρούτων κι έτσι οι πατάτες, τα ζυμαρικά ακόμα και οι πίτες χάνουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο! 
Κι εκεί που σκεφτόμουν όλα αυτά και άλλα πολλά (σημαντικά ή ασήμαντα, σοβαρά ή εντελώς γελοία δεν είναι της στιγμής να το αναλύσω) που εισβάλλουν στο νου εντελώς απρόσμενα κι από το πουθενά αποφάσισα να το ψάξω.
Γκουγκλάροντας (τί συνήθεια κι αυτή και μετά έχουν άδικο όταν μου λένε ότι αν χάσω καρφίτσα θα την ψάξω έτσι!!!) λοιπόν, ανακάλυψα ότι για όλα φταίει το σώμα μας, και οι κιρκαδικοί (ή κιρκάδιοι)  ρυθμοί του στους οποίους οφείλεται ακόμα και το jet lag (διαβάστε ΕΔΩ) που επηρεάζεται από τη διάρκεια της νύχτας και της μέρας αλλά και την αλλαγή της θερμοκρασίας.
Αυτό είναι λοιπόν κι εγώ ...προβληματιζόμουν!! :) 
Κι επειδή το κιρκαδικό ρολόι του οργανισμού μου λίαν προσφάτως έδειχνε λαχανικά και μάλιστα ένα φαγητό που ακόμα ψάχνω να βρω πώς θα γίνει να το λατρέψω κι όχι απλά να το μαγειρεύω και να τρώω ένα μεσημέρι αφήνοντας στους άλλους την τιμή για όσο έχει περισσέψει... μάζεψα τα λαχανικά (όχι του κήπου) αλλά του ψυγείου και τα έβαλα στο ταψί.
Συνειδητοποιημένη πια ότι είναι η εποχή που ...αποζητώ λαχανικά, ρίχνοντας και τριμμένο τυρί από πάνω το τουρλού έγινε ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα!
Το καλοκαιράκι όμως θέλει και παρέα γι αυτό... δεν έρχεστε να το μαγειρέψουμε μαζί;;
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
3 μέτριες πατάτες σε κυδωνάτες φέτες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 μελιτζάνα μακρόστενη σε κομμάτια
2 κολοκυθάκια σε κομμάτια
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
1 πιπεριά πορτοκαλί σε λωρίδες
2 μέτριες ντομάτες σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 ml λευκό κρασί
100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά)
1/3 κ.γλ. ρίγανη ξερή
1/4 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε για λίγο στον φούρνο για να ζεσταθεί.
Στο ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι, τις πιπεριές και μετά τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και από πάνω τις ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη και θυμάρι και ανακατεύουμε τα λαχανικά με τα χέρια.
Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό και το λευκό κρασί.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφού καλύψουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί, βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με την γραβιέρα.
Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να κάνει μια ωραία κρούστα επάνω στα λαχανικά.


32 σχόλια:

  1. Καλό μήνα!
    Τα λαχανικά της άνοιξης και του καλοκαιριού μας δίνουν τα ωραιότερα φαγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης, αν και καθυστερημένα Ξανθή!!! ¨Εχεις απόλυτο δίκιο!!

      Διαγραφή
  2. Εύκολο, νόστιμο και γεμάτο καλοκαιρινά χρώματα! Αγαπημένο πιάτο!
    Καλό μήνα, Κική μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι διαχρονικό και με κλασσική νοστιμιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Γρήγορο, εύκολο, πολύχρωμο κ΄αγαπημένο φαγητάκι!!!
    Καλό μήνα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλοκαιρινό Ιωάννα μυ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Κική μου!
    Και τι νόστιμα μας τον ξεκινάς, με φαγάκι λαχταριστό όλο χρώματα και γεύσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Έλενά μου... μα δεν είναι κλασσικό και λατρεμένα νόστιμο;;;;
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Οι δείκτες του δικού μου κιρκαδικου ρολογιού Κική μου,δείχνουν προς μία κατεύθυνση μόνιμα!Στο καλό φαγητό και στις λεπτές γεύσεις των γλυκών!Δεν ξεφεύγει δευτερόλεπτο και είναι μόνιμα κολλημένο εδώ και χρόνια!Αμελω να το πάω και για διόρθωση....οπότε καταλαβαίνεις!
    Το τουρλού φούρνου είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό που το συνηθίζουμε πολυ στο σπίτι μας.Ελαφρύ και νόστιμο απο την ποικιλία των εποχιακών υλικών,δεσπόζει στις καυτές μέρες ,όπου οφείλουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας,ήπια τροφή,εύπεπτη και υγιεινή φυσικά!
    Η πρόταση σου ,´οπως πάντα ξεχωρίζει,αφου έχεις κάτι νέο συνήθως να μας συστήσεις και κάτι εξαιρετικό!
    Το κρασί και το λιωμένο τυράκι ,είναι tips που σίγουρα αναβαθμίζουν την ήδη νόστιμη πρόταση!
    Καλό καλοκαίρι Κική μου!
    Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσείς Φωτεινή μου εεεε!! Μα είναι τόσο διαχρονικό και κλασσικό! Εμείς φτιάχναμε πολύ συχνά και το τουρλού στην κατσαρόλα!!
      Ναι, το ξέρεις πια καλά ότι οι μικρές... σύγχρονες πινελιές μου αρέσουν στα κλασσικά φαγητά γιατί τα προσαρμόζουν στις εκάστοτε γευστικές μου προτιμήσεις!!
      Φιλάκια και επίσης καλό καλοκαίρι!!

      Διαγραφή
  6. Μπήκε και ημερολογιακά το καλοκαιράκι Κική μου! Φρούτα, λαχανικά όλα είναι στην καλύτερη εποχή τους! Ας τα εκμεταλευτούμε λοιπόν σε ωραίες συνταγές και φαγάκια όπως είναι το τουρλού, που εγώ το φτιάχνω με τα καλοκαιρινά λαχανικά! Είναι πολύ πιο νόστιμο από το να το φτιάξεις με τα χειμωνιάτικα του θερμοκηπίου!
    Καλό μήνα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου ... είναι στα καλύτερά τους τώρα τα λαχανικά!!!
      Επίσης, καλό μήνα Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  7. To καλύτερο φαγητό Κική.
    Με τόσα ωραία και νοστιμα λαχανικά τώρα που καλοκαίριασε κάνουν τα πιο νόστιμα φαγητά.

    Καλο μήνα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον... απλές, μεσογειακές γεύσεις που τώρα το καλοκαίρι απογειώνουν τον ουρανίσκο!
      Επίσης καλό μήνα και φιλιά! :)

      Διαγραφή
  8. καλο μηνα!!! ανοιξιατικο αγαπημενο φαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχα λαδερά φαγητά με λαχανικά που είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιός μπορεί να τους αντισταθεί Χριστίνα μου!
      Επίσης!! :)

      Διαγραφή
  10. καλημερα αγαπημενη μου φιλη! περασα να ευχηθω καλο μηνα και καλο καλοκαιρι! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πιο ωραίο φαγητό !!!!!! Καλοκαιρινά αρώματα και γεύσεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακό πιάτο με διαχρονική αξία!!!!

      Διαγραφή
  12. να μαγειρεψουμε και να φαμε μαζι κικιτσα!!
    τελειο φαγητο,ηαληθεια ειναι οτι οταν ημουν μικρη δεν το ειχα και σε εκτιμηση αλλα μεγαλωνοντας θεωρω οτι ειναι απο τα πιο καλοκαιρινα και νοστιμα και ελληνικα φαγητα που υπαρχουν!!!
    φιλακια και καλο μηνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως Κική μου!!
      Κι εγώ όταν ήμουν μικρή το απέφευγα αλλά τώρα... :)
      Επίσης!!

      Διαγραφή
  13. Τι ομορφο φαγητό βρε κορίτσι μου...η γιαγιά μου το έλεγε παλιοπαρέα...
    Καλό Μήνα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααααα, τί όμορφα που το ονόμαζε... βγάζει μια τρυφερότητα! Σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας!!
      Επίσης!!

      Διαγραφή
  14. Ωωω είναι πολύ αγαπημένο πιάτο Κική μου... Εγώ έχω τρέλα με τη φέτα και το τρώω έτσι με μπόλικη!!!!! Θα το ετοιμάσω σύντομα έτσι ακριβώς!!!! Καλό μήνα εύχομαι και σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις 'Ιριδα!! Και η φέτα του πάει τρελλά!!
      Επίσης!!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ όμορφη αυτή η εκδοχή του, πολύ καλοκαιρινή, κρατάνε την μορφή τους, το χρώμα τους και την νοστιμιά τους!
    Εξαίρετο Κική μου!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάχη μου... πράγματι στο φούρνο κρατάνε περισσότερο το χρώμα τους από το μαγείρεμα στην κατσαρόλα!!
      Καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  16. Πράγματι Κική, τώρα το καλοκαίρι αποζητούμε λαχανικά, δροσερές σαλάτες, ελαφριά επιδόρπια και καλή παρέα! Αυτή η χαλαρή διάθεση επηρεάζει τα πάντα!
    Το φαγάκι σου γευστικό και γεμάτο χρώμα, έγινε ακόμα πιο νόστιμο με την προσθήκη τυριού!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο αποζητάμε ελαφρές και απλές νοστιμιές. Το τυράκι του πάει τρελλά Ερμιόνη μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!