Καλή σας μέρα!! Είναι καλή ή είναι κακή;;; Δεν ξέρω θα δείξει και αρνούμαι να το σχολιάσω. Η αλήθεια είναι ότι με όσα καταιγιστικά και δραματικά συμβαίνουν στην χώρα μας είχα πολλές αμφιβολίες για το αν έπρεπε να "ανεβάσω" συνταγούλα σήμερα ή όχι γιατί εδώ κολλάει το ...ο κόσμος χάνεται κι εγώ μαγειρεύω. Από την άλλη όμως, είπαμε η μαγειρική είναι το καταφύγιό μας αλλά και το πιάτο πρέπει να μπει στο τραπέζι έτσι κι αλλιώς!
Ξεκιμάμε λοιπόν την εβδομάδα με ένα μεζεδάκι ...λουκούμι!! Νόστιμο, εύκολο, απλό και καλοκαιρινό ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα σύκα που, όπου νάναι, θα στολίζουν τους πάγκους των μανάβικων αλλά και των λαϊκών. Πάντως και με τα ξερά σύκα η αλμυρογλυκιά αυτή λιχουδιά είναι πραγματικά θεϊκή. Και φανταστείτε το σκηνικό... βεράντα, δροσιά, ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασάκι, λίγο ψωμάκι και φετούλα περιτρυγιρισμένη από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το κουκουνάρι. Θαύμα δεν είναι;;;; Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;;
ΥΛΙΚΑ250 γρ. τυρί φέτα (ή κεφαλοτύρι σκληρό)
2 κρεμμύδια σε φέτες
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
200 ml λευκό ή ροζέ κρασί
4 ξερά σύκα (ή φρέσκα αργότερα)
1 κ.σ. κουκουνάρι (ή αμύγδαλα φιλέ) ελαφρά καβουρδισμένο
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό λευκό
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε σε χοντρές φέτες και ψήνουμε τη φέτα στο σχαροτήγανο μέχρι να κάνει τις απαραίτητες καστανές γραμμούλες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις φέτες κρεμμυδιού.
Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Προσθέτουμε τα σύκα κομμένα και τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν κι αυτά.
Σβήνουμε με το κρασί και το βαλσαμικό ξύδι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το αφήνουμε κι αυτό για μερικά δευτερόλεπτα να σοταριστεί.