Το καλοκαίρι θέλει γιαούρτι...


Σε όλο τον κόσμο λέγεται η ίδια ιστορία με μικρές παραλλαγές. Εντυπωσιακό! Κάπου στην Κεντρική Ασία, χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιοι κτηνοτρόφοι μετέφεραν γάλα μέσα σε φλασκιά από δέρμα ζώων. Όταν όμως έφτασαν το γάλα είχε γίνει γιαούρτι ή κάποιας μορφής φρέσκο τυρί. Κι όμως δεν είχε γίνει θαύμα!
Απλά, η φυσική πυτιά, η ζέστη, η συνεχόμενη ανάδευση και το δέρμα του ζώου βοήθησαν ώστε να γίνει ένα πηχτό προϊόν με γεύση τόσο ωραία που οι βοσκοί έφτιαξαν ξανά και ξανά αλλάζοντας έτσι τη ζωή όλων, σχεδόν, των ανθρώπων.
Το γιαούρτι χωρίζεται σε κατηγορίες σύμφωνα με τα είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αλλά και το ποσοστό των λιπαρών. Χωρίζεται όμως και σε 3 βασικά είδη... το γιαούρτι με πέτσα που το συναντάμε σε πλαστικά ή πήλινα κεσεδάκια. Το συγκεκριμένο τα τελευταία χρόνια το ονομάζουμε και ...ζωντανό! Το μοιράζουν στα κεσεδάκια, όπου το αφήνουν να κρυώσει και έτσι ενώ τα λιπαρά του ανεβαίνουν στην επιφάνεια σχηματίζεται η γνώριμή μας πέτσα. Στη συνέχεια, μπαίνει η μαγιά με μορφή ένεσης χωρίς να χαλάσει η πέτσα και το γιαούρτι πήζει.
Από την άλλη, το γιαούρτι χωρίς πέτσα μπαίνει σε κεσεδάκια ταυτόχρονα με τη μαγιά. Στη συνέχεια το ανακατεύουν συνέχεια κι έτσι ομογενοποιείται εντελώς μέχρι να πήξει.
Όσο για το αγαπημένο μας στραγγιστό γιαούρτι, ανακατεύεται καλά και μπαίνει σε πάνινες σακούλες, όπου το αφήνουν για 1-2 μέρες μέχρι να στραγγίσει και χάσει ένα μεγάλο μέρος από την υγρασία του και να αποκτήσει την πηχτή και βελούδινη υφή του.      
Γιαούρτι, λοιπόν, ένα ανεκτίμητο προϊόν που όπου κι αν μπει χαρίζει τη μοναδική του νοστιμιά αλλά και τη δροσιά του.
Σήμερα, θα το δοκιμάσετε (ελπίζω να σας πείσω δηλαδή) με μια κρούστα που από κάτω κρύβει ένα ωραιότατο, φουρνιστό, ριζότο λαχανικών με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα. 
Να έχετε μιαν υπέροχη μέρα!!!

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x25 εκ.
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
200 γρ. αρακά
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
200 γρ. καλαμπόκι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
Αλάτι - πιπέρι 
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. καπνιστή γαλοπούλα σε κομματάκια
200 ml λευκό ξηρό κρασί
25 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα για το ταψί
Για τη επικάλυψη
200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
2 αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για λίγο.
Προσθέτουμε το ρύζι με τον αρακά, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι και αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση το ριζότο.
Προσθέτουμε 200ml ζεστό νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το νερό εξατμιστεί, προσθέτουμε άλλα 100ml νερό και αφήνουμε και πάλι να βράσει το ριζότο.
Εάν το ρύζι και τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε λίγο ακόμη βούτυρο στο ταψί, ρίχνουμε μέσα το ριζότο και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και την καπνιστή γαλοπούλα και ανακατεύουμε με το ριζότο.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω στο ριζότο και με ένα πηρούνι σπρώχνουμε ελαφρά το μείγμα προς τα μέσα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρις ότου αποκτήσει μια καστανόξανθη κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και λευκό κρασί.
Tante Kiki
30 Comments
No