"Είναι πίτσα ή είναι ανοιχτή πίτα;;;" αναρωτήθηκε μια ψυχή που την είδε στο πιάτο που βρίσκονταν στη θέση του. "Πρέπει να βρούμε τί ακριβώς είναι ή καλύτερα πού ακριβώς ανήκει για να τη δοκιμάσουμε; Από πότε αποκτήσαμε την ιδιαιτερότητα να ταξινομούμε ακριβώς το κάθε πιάτο και μετά να δοκιμάζουμε;;" ήρθε η πληρωμένη και, ελαφρώς (όσο πατάει ο ελέφαντας!!) εριστική απάντηση!
Ναι, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα, ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη μέρα και η κουζίνα έπαιξε, όπως πάντα, το ρόλο του καταφυγίου!
Κάτι τέτοιες ώρες το μόνο που χρειάζεται... για αρχή... είναι ένα καλό ζυμάρι ως εργαλείο εκτόνωσης της έντασης. Μετά, βέβαια, χρειάζεται και κάτι να βάλεις επάνω στο ζυμάρι αν αυτό το τελευταίο είναι βάση για πίτσα. Τέτοιες ώρες όμως, η επιλογή των υπόλοιπων υλικών είναι δύσκολη! Το ξέρω όταν δεν είμαι καλά... δεν μου αρέσει σχεδόν τίποτε... το ένα μου ...ξινίζει ...το άλλο μου... βρωμάει (εντάξει... όχι κυριολεκτικά αλλά ...ξέρετε τώρα!!), με ενοχλούν πολλά κι έχω ανάγκη να χωθώ ανάμεσα στις κατσαρόλες μου και να ξεχαστώ με εμπνεύσεις τις στιγμή όπου κι αν οδηγούν αυτές!
Αυτό ακριβώς έγινε κι αυτή τη φορά κι ο "δρόμος" της μαγειρικής εκτόνωσης με έβγαλε σ' αυτή την πίτσα με κιμά και αυγά. Προσωπικά, πίτα δεν θα την έλεγα η βάση της ήταν μια ξεκάθαρη βάση πίτσας αν και η γέμιση ήταν γέμιση πίτας!!!
Ποιός νοιάζεται όμως;;; Το θέμα είναι ότι είναι ένα πιάτο πολύ νόστιμο και χορταστικό που το αγάπησαν μικροί και μεγάλοι κι ότι η εκτόνωσή μου ήταν επιτυχής... χαχαχα (εγωιστικό μου ακούγεται το τελευταίο αλλά καμιά φορά ...χρειάζεται κι αυτό!!!).
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες;;;;
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες *Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. καλαμποκάλευρο
250 γρ. ( ml) νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 ml ζεστό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
4 αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
Βάζουμε τα δύο άλευρα και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνοντας προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια ή κολλάει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε ένα μπολ με λίγο αλεύρι ανακατεμένο με λίγο σιμιγδάλι και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 περίπου ώρες τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (εάν θέλουμε να φουσκώσει πιο γρήγορα βάζουμε τη ζύμη στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου).
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 περίπου ώρες τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (εάν θέλουμε να φουσκώσει πιο γρήγορα βάζουμε τη ζύμη στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου).
'Οταν φουσκώσει, τη ξεφουσκώνοντας ζυμώνοντας για λίγα δευτερόλεπτα και την ανοίγουμε με το ρολό ζύμης και τα χέρια μας τόσο όσο χρειαζόμαστε για να καλύψουμε το ταψί και τα τοιχώματά του.
Για τη γέμιση
Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, την ζάχαρη, τη ρίγανη και το ζεστό νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του εντελώς.
Ετοιμάζουμε την πίτσα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω τα 2/3 από τη ζύμη της πίτσας.
Επάνω, βάζουμε την τριμμένη μοτσαρέλα.
Γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα σε όλες τις πλευρές.
Τέλος, σπάμε τα 4 αυγά, κάθε ένα σε μια γωνία (κι αν κάποιος κρόκος σπάσει... κανένα πρόβλημα όπως φαίνεται στη φωτογραφία).
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα η ζύμη.
* Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 3 μέρη και τα δύο τα χρησιμοποίησα για την πίτσα ενώ με το υπόλοιπο έκανα ένα στεφάνι με κοτόπουλο που θα δείτε την επόμενη εβδομάδα.Πηγή συνταγής για τη ζύμη: Περιοδικό "Άκης Πετρετζίκης Κουζίνα"