Αφράτα ελιοψωμάκια... από τα πιο νόστιμα φουρνίσματα

Ντομάτα, κρεμμύδι, ψωμί και λίγες ελιές, ίσως και λίγο τυρί... ένας συνδυασμός άρρηκτα δεμένος με την ελληνική γη. Ένας συνδυασμός που αποτυπώνει και φέρνει στο νου, αγροτική ζωή σε παλιότερες εποχές, άντρες, γυναίκες και παιδιά κάτω απ' τα δέντρα ή τον ήλιο, καθισμένους κατάχαμα σ' ένα διάλειμμα ανάπαυσης από τη δουλειά στο χωράφι.
Φτώχεια, μόχθος, απλότητα αλλά και ευπρέπεια, νοικοκυροσύνη και φροντίδα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες ενός καθημερινού αγώνα για την επιβίωση. Υπάρχει άραγε Έλληνας ή Ελληνίδα που να μην έχει δει μια τέτοια σκηνή κάπου, κάποτε σε μια ασπρόμαυρη, παλιά και μισοχαλασμένη φωτογραφία; Άνθρωποι με ροζιασμένα από τη δουλειά χέρια, με πρόσωπα σκαμένα από τις ρυτίδες όχι του χρόνου αλλά της δουλειάς στην ύπαιθρο. Νοικοκυρές που τύλιγαν, με αγάπη και φροντίδα για τους αγαπημένους τους, αυτά τα καλούδια σε μια καρώ πετσέτα γιατί ήξεραν, με τόση σοφία, ότι αυτά θα τους κρατούσαν χορτάτους μέχρι την επιστροφή στο σπίτι!
Δύο απ' αυτά τα πολύτιμα υλικά λαχτάρισα κι εγώ πριν μερικές μέρες. Ψωμί κι ελιές ή μάλλον αλεύρι κι ελιές! Το αλεύρι έγινε ένα λαχταριστό ψωμάκι που πήρε στην αγκαλιά του μερικές ροδέλες από τις αγαπημένες ελιές Καλαμών και τα δύο μαζί έφτιαξαν μικρά, καστανόξανθα, αφράτα ψωμάκια που κατασιγάζουν τις ξαφνικές λιγούρες, εκεί γύρω στις έντεκα το πρωί μαζί με ένα ελληνικό καφεδάκι με το απαραίτητο καϊμάκι στην επιφάνεια. Σε μερικά απ' αυτά τα ψωμάκια τρύπωσαν και μερικά ψιλοκομμένα καρυδάκια και τους έδωσαν μια κρατσανιστή και παιχνιδιάρικη νότα υγείας και έξτρα νοστιμιάς. Καταπληκτικά!! Η λέξη που ξεπηδά στο νου με την πρώτη μπουκιά γιατί ποιός είπε ότι η νοστιμιά βρίσκεται μόνον στα υπερτιμημένα και ακριβά υλικά και τους περίπλοκους συνδυασμούς;
Κι όταν τα φτιάξετε... διατηρείστε τα στην κατάψυξη για να τα έχετε πάντα ολόφρεσκα και το ίδιο αφράτα όσο και την πρώτη ώρα μετά το ξεφούρνισμα.
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!!
ΥΛΙΚΑ για 10-15 κομμάτια
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
300 ml χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (των 8 γραμμαρίων το κάθε ένα)
30 ml ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
100 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά) ή 2 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, την ρίγανη και τα καρύδια (εάν προσθέσουμε).
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στο μπολ και αφού το σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στους 35 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε το μπολ σε ζεστό μέρος (για να μην ανάβουμε τον φούρνο) αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα (1 -1.30 ώρα) για να φουσκώσει.
Η ζύμη γίνεται γύρω στα 900-930 γραμμάρια.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια των 90 γραμμαρίων περίπου ή σε μικρότερα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα ψωμάκια μας.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν μέσα στον φούρνο, στους 35 βαθμούς Κελσίου ή εκτός φούρνου σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο* και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε τα ελιοψωμάκια μας νηστίσιμα μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τα αλείψουμε με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο αλάτι αντί για σκέτο ελαιόλαδο.
 
 

21 σχόλια:

  1. Νόστιμα και υγιεινά νηστίσιμα ελιοψωμάκια, για σνακ κάθε ώρα, πολύ-πολύ χρήσιμη συνταγή! Καλή (και ας ελπίσουμε πιο ανοιξιάτικη) εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός του ότι σίγουρα θα είναι θαυμάσια στη γεύση, έμεινα και χάζευα κάμποση ώρα την πρώτη φωτογραφία! Τί όμορφηηηηηηη!
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφα που είναι! Πόσο αφράτα φαίνονται! Πολύ χρήσιμη συνταγή! Καταγράφεται Κική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν κοτοπουλάκια στο σχήμα τους, μετά είδα ότι μάλλον τα ματια μου με παραπλάνησαν, καλύτερα όμως για να φάμε πιο πολλά απο αυτα τα μυρωδάτα και αφράτα ψωμάκια, χωρίς τύψεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελεια φαινονται και τελεια ειναι!!!!θελω ποσδηποτε να τα φτιαξω αυτα τα αφρατα ψωμακια...ελπιζω συντομα!!!
    φιλια κικιτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανοιξιάτικα φουρνίσματα μας ετοίμασες σήμερα, Κική μου!! Τα ελιοπιτάκια σου απίθανα, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα! Πόσο ωραίο το ντεκόρ με τα λουλούδια!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ελιοπιτάκια είναι απίθανα!Εγώ δεν μπορώ να κρατηθώ πάντως αν τα δω μοσχομυριστά και ζεστά να βγαίνουν από τον φούρνο!!
    Καλή εβδομάδα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιαμ, μιαμ! Πράγματι το πιο ελληνικό κολατσιό ever! Ευχαριστούμε για την συνταγή Κική μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχα Κικίτσα μου, αφράτα και λαχταριστά, γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. great post :)
    have a nice week :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά στά χεράκια σου Κικίτσα μου!!Τά λάτρεψα τά ελιοψωμάκια σου!!
    Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!!Οτί πρέπει γιά τίς ημέρες τής νηστείας!!
    Θά τά δοκιμάσω πολύ σύντομα!Θά αρέσουν καί στά μικρά μας!!
    Τό ντεκόρ καί η φωτογράφηση,σούπερ!!!!!!!!Ακρως Ανοιξίατικη!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα ελιοψωμάκια είναι από τα αγαπημένα μου νηστίσιμα σνακ, και αυτά φαίνονται υπέροχα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχα χρώματα, γεύσεις κι αρώματα!

    Φιλάκια πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ λαχταριστά, και νόστιμα, τρελαίνομαι για τα ελιόψωμα!!
    Οτι πρέπει για πρωινό , υγιεινό και νηστήσιμο!!
    Θα τα φτιάξω επειγόντως!!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aφράτα και φουσκωτά Κική μου.
    Τ¨ελεια είναι για κολατσιό και για τη νηστεία ότι πρέπει.

    Φιλιά & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η μεγάλη μου αδυναμία το λιόψωμο το έχω στο τραπέζι μου συχνά....υπέροχη η συνταγή σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ψωμάκι αφράτο και με γαργαλιστικά υλικά. Μεγάλη αδυναμία κάθε ψωμακατάσταση στο σπίτι μας Κική μου.
    Και τούτα τα δικά σου φαίνονται υπέροχα,

    Αλλά έχω κι' ένα υπέροχο νέο να σου πω...κάνε όμως μια επισκεψούλα στο blog μου και περιμένω τις λεπτομέρειες που αναφέρω...

    Φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ Κική μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Το ξέρεις ότι δεν έχω καλύτερο από ένα γεύμα μόνο με καλό ψωμί και ελιά??????????
    Ναι. Δεν υπερβάλω καθόλου και το εννοώ!
    Καταλαβαίνεις άρα πως νιώθω βλέποντας τα ψωμάκια σου.
    Εβαλες αγαπημένα για μένα υλικά και δημιουργησες το τέλειο ελιοψωμάκι.
    Φαίνονται εξαιρετικα αφράτα και νόστιμα!!!!
    Μπράβο χρυσοχέρα Κική μου!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δείχνουν πραγματικά πάρα πολύ αφράτα Κική μου!
    Φαντάζομαι τα ψωμάκια σου κομμένα στη μέση και γεμισμένα με ντομάτα και τυρί φέτα... υπέροχα για σνακ, για βραδινό, ακόμα και για ελαφρύ γεύμα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Dear Kiki,

    You have so delicious blog!

    Wonderful post.
    Lets follow each other on GFC. let me know if it is yes. Leave a comment about following and then I will come back immediately and follow you.

    http://vkusnosbety.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nham, your photos look delicious!!! Wanna follow each other, maybe inspire each other? Please let me know! Kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!