"Μαμά, δεν θέλω λαχανικά!! Είναι ...μπλιάχχχχ!!!!" "Μαμά θέλω ζαμπόν!!!" Πόσες μαμάδες δεν έχουν ακούσει αυτά τα λόγια από τα μικρούλια ζουζούνια που αποφεύγουν και σιχαίνονται τα λαχανικά; Πόσες μαμάδες δεν έχουν αρχίσει μετά το κήρυγμα για το πόσο νόστιμα και θρεπτικά είναι τα λαχανικά, πόσο οφέλιμα, πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας!
Ζώντας κι εγώ από κοντά ένα τέτοιο πιτσιρίκι που ευτυχώς τρώει το σπανάκι (το μόνο λαχανικό που βάζει στο στόμα του) προσπάθησα να κάνω μια παραλλαγή της σπανακόπιτας αλλά έβαλα κι ένα μικρό μυστικό μέσα! Η συνταγή που σας δίνω καταλήγει σε ένα πανεύκολο, νοστιμότατο σουφλέ που θα ξετρελλάνει τον ουρανίσκο μικρών αλλά και μεγάλων.
Όμως εγώ στο μισό σουφλέ πρόσθεσα και μερικά ψιλοκομμένα μαυρομάτικα φασόλια... έτσι για να δω την αντίδραση της μικρής μας. Και πράγματι... δεν κατάλαβε τίποτα!! Το έφαγε, το απόλαυσε, είδε το σπανάκι και το ζαμπόν αλλά δεν είδε τα φασόλια (!!) μια και δεν φαίνονταν καθώς ήταν ψιλοκομμένα και ανακατεμένα με τα τυριά!
Μην καθυστερείτε λοιπόν! Φτιάξτε το σουφλέ (αρκεί το πιτσιρικάκι σας να τρώει σπανάκι) και προχωρείστε ένα βήμα παρακάτω... κρύβοντας μέσα κάποιο άλλο απ΄αυτά που ένα μικρούλι αν και πρέπει δεν τρώει!! Μόνο του ή με κάποιο όσπριο μέσα αυτό το ψευτοσουφλέ είναι μια καλή και γρήγορη λύση, με υψηλή θρεπτική αξία αλλά και πολύ νοστιμιά.
ΥΛΙΚΑ για ένα οβάλ σκεύος 25x18 εκ.- 300 γρ. σπανάκι
- 200 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για την επιφάνεια
- 2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
- 5 φέτες ψωμί του τοστ
- 2 αυγά μεγάλα (L)
- 180 ml γάλα φρέσκο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο βούτυρο για το ταψί και την επιφάνεια του σουφλέ
- 1/2 φλ.τσ. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα και ψιλοκομμένα (ή άλλα φασόλια) (προαιρετικά)
Βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με καυτό νερό.
Τα αφήνουμε έτσι για 3-4 λεπτά και μετά πετάμε το νερό.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο.
- Αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά με το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε 200 ml νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουμε μέχρι το νερό να εξατμιστεί εντελώς.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα 80 γρ. του κεφαλοτυριού (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια γραβιέρα της αρεσκείας μας) και το ζαμπόν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Μόλις τα λαχανικά μείνουν χωρίς υγρά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι, τα τριμμένα τυριά με το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά.
- Στη φάση αυτή, προσθέτουμε αν θέλουμε και τα ψιλοκομμένα (στο multi) μαυρομάτικα φασόλια.
- Αλείφουμε το ταψάκι μας με λίγο βούτυρο και επάνω τοποθετούμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ.
- Μια άλλη φέτα ψωμιού την κόβουμε για να γεμίσουμε τα κενά που έχουν απομείνει στο ταψί.
- Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και την στρώνουμε προσεκτικά έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Τις άλλες δύο φέτες ψωμιού τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μ' αυτά τα κομμάτια καλύπτουμε την επιφάνεια των λαχανικών.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά το μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στα λαχανικά και με ένα πηρούνι τα παραμερίζουμε έτσι ώστε το μείγμα γάλακτος και αυγών να φτάσει μέχρι τη βάση από ψωμί.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τις δύο κουταλιές της σούπας και αφήνουμε το ψευτοσουφλέ για 5-10 λεπτά έτσι ώστε η ψωμένια βάση να απορροφήσει από το υγρό μείγμα της επιφάνειας.
- Ψήνουμε το ψευτοσουφλέ για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε με λευκό κρασί ή με μπύρα.