Καλή σας μέρα!!! 'Εκλειψη ηλίου και λίγα σύννεφα και να ένα πρωινό με λιγότερο φως! Εντάξει το συνηθίσαμε πια και δεν μας πειράζει!
Σήμερα έχω την τιμή να σας παρουσιάσω ένα πολυαγαπημένο, νομίζω για πολλούς και όχι μόνον για μένα, γλυκό σε μια ακόμα πιο σοκολατένια εκδοχή! Προφιτερόλ, σε οικογενειακή συσκευασία, χορταστικό και πολύ σοκολατένιο. Ουδόλως νηστίσιμο όμως! Άρα, προσοχή! Όσοι νηστεύετε αφήστε να διαβάσετε τη συνταγή μετά το Πάσχα ή καλύτερα... ετοιμάστε το προφιτερόλ αυτό για γλυκό του πασχαλιάτικου τραπεζιού. Και... προς Θεού... όταν απολαμβάνετε ένα τέτοιο προφιτερόλ μην...σκέφτεστε τις θερμίδες... δεν υπάρχει χειρότερο μείγμα από αυτό των τύψεων και της σοκολάτας!! Καλύτερα να αποφασίσετε ότι μετά την απόλαυση θα κάνετε μισή ώρα τζόκινγκ κι αυτό ήταν!!!!
Προφιτερόλ, λοιπόν... και πώς να χαρακτηρίσεις ένα τέτοιο γλυκό;
Συνηθισμένο και πασίγνωστο γιατί υπάρχει παντού και σε διάφορες εκδοχές ακόμα και στην γνωστή, παλιά ταινία "Χτυποκάρδια στο θρανίο" μ' εκείνη την εκπληκτική περιγραφή του Κωνσταντίνου.
Συνηθισμένο και πασίγνωστο γιατί υπάρχει παντού και σε διάφορες εκδοχές ακόμα και στην γνωστή, παλιά ταινία "Χτυποκάρδια στο θρανίο" μ' εκείνη την εκπληκτική περιγραφή του Κωνσταντίνου.
Πολυαγαπημένο και πάντα διαχρονικό, απόλυτη απογείωση του ουρανίσκου και των αισθήσεων σε κάθε μπουκιά.
Εθιστικό ειδικά για τους σοκολατομανείς που και μόνον που βλέπουν εκείνο το στρώμα από σάλτσα σοκολάτας ...λιώνουν κυριολεκτικά.
Και τώρα σκεφτείτε... το κανονικό προφιτερόλ είναι με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σου, σάλτσα σοκολάτας και σαντιγύ. Αυτό το προφιτερόλ έχει κι άλλη σοκολάτα! Ακόμα περισσότερη σοκολάτα! Κρέμα ζαχαροπλαστικής με λευκή σοκολάτα και σάλτσα σοκολάτας με bitter σοκολάτα. Για φανταστείτε το... όχι σταθείτε ένα λεπτό κι αφήστε τη γεύση του να κυριαρχήσει στο νου σας η υπέροχη αντίθεση του λευκού με το σκούρο καφέ, η υπερβολική γλύκα της μιας με την υπέροχη πικράδα της άλλης! Η απόλυτη τελική ισορροπία! Και κάπου εκεί... εμφανίζεται ένα κριτς και μετά ένα κράτς και ξεπετάγεται από μέσα μια σταγόνα σοκολάτας και νάσου τα cookies με κακάο και σταγόνες σοκολάτας κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση και σε στέλνουν στον... παράδεισο... της γεύσης εννοώ!!!
Εθιστικό ειδικά για τους σοκολατομανείς που και μόνον που βλέπουν εκείνο το στρώμα από σάλτσα σοκολάτας ...λιώνουν κυριολεκτικά.
Και τώρα σκεφτείτε... το κανονικό προφιτερόλ είναι με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σου, σάλτσα σοκολάτας και σαντιγύ. Αυτό το προφιτερόλ έχει κι άλλη σοκολάτα! Ακόμα περισσότερη σοκολάτα! Κρέμα ζαχαροπλαστικής με λευκή σοκολάτα και σάλτσα σοκολάτας με bitter σοκολάτα. Για φανταστείτε το... όχι σταθείτε ένα λεπτό κι αφήστε τη γεύση του να κυριαρχήσει στο νου σας η υπέροχη αντίθεση του λευκού με το σκούρο καφέ, η υπερβολική γλύκα της μιας με την υπέροχη πικράδα της άλλης! Η απόλυτη τελική ισορροπία! Και κάπου εκεί... εμφανίζεται ένα κριτς και μετά ένα κράτς και ξεπετάγεται από μέσα μια σταγόνα σοκολάτας και νάσου τα cookies με κακάο και σταγόνες σοκολάτας κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση και σε στέλνουν στον... παράδεισο... της γεύσης εννοώ!!!
- 7-8 cookies σοκολάτας με κομμάτια σοκολάτας
Για την κρέμα με πικραμύγδαλο και λευκή σοκολάτα
- 500 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 50 γρ. ζάχαρη + 50 γρ. επιπλέον για τα αυγά
- 80 γρ. λευκή σοκολάτα, σε κομμάτια
- 1/2 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
- 1 κ.γλ. απόσταγμα αμυγδάλου (ή 3 κ.σ. λικέρ Αmaretto)
- 2 αυγά μεγάλα
- 60 γρ. κορν φλάουρ
- 40γρ. βούτυρο αγελαδος
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε μορφή παχύρρευστη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 150 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 1 1/2 κ.σ. μέλι
- 270 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακά, σε κομμάτια
- 40 γρ. κακάο σκόνη
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- Λίγη σαντιγύ
- Μερικά αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα με πικραμύγδαλο και λευκή σοκολάτα
- Βάζουμε το γάλα με τα 50 γρ. ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το μείγμα ζεσταθεί ελαφρά.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το απόσταγμα αμυγδάλου και το κόρν φλάουρ και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα (αυγοδάρτη) ή με το μίξερ χειρός.
- Μόλις δούμε ότι το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί καλά προσθέτουμε σ' αυτό τόσο από το χλιαρό γάλα όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα αραιό μείγμα.
- Προσωπικά, βάζω περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα, ποσότητα ικανή για να αραιώσει το μείγμα αρκετά ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα.
- Στο μεταξύ, μόλις το γάλα της κατσαρόλας ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει) αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς.
- Ύστερα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μείγμα των αυγών και ξαναβάζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε την κρέμα να πηχτώσει και να πάρει μια βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Σκεπάζουμε αμέσως την επιφάνεια της κρέμας με διαφανή μεμβράνη έτσι ώστε αυτή να ακουμπά την κρέμα για να κρυώσει χωρίς να κάνει κρούστα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και την αφήνουμε να περιμένει στο ψυγείο.
- Μόλις η κρέμα κρυώσει ενσωματώνουμε σ' αυτήν και την σαντιγύ ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το μέλι σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά να ζεσταθούν.
- Παίρνουμε 150 ml από το γάλα και λιώνουμε σ' αυτό το κακάο.
- Το προσθέτουμε στο μείγμα με την κρέμα γάλακτος αφού το περάσουμε από σουρωτήρι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα περάσουν σβόλοι από το κακάο.
- Εάν δούμε ότι στο σουρωτήρι έχει μείνει αρκετό μισολιωμένο κακάο, το βυθίζουμε για λίγο στο ζεστό γάλα και λιώνουμε το κάκαο με ένα κουταλάκι.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) έτσι ώστε να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
- Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι έως ότου η σάλτσα μας γίνει ομοιογενής και γυαλιστερή.
- Δεν χρειάζεται ανησυχία και δεν είναι λάθος... η σάλτσα είναι στην αρχή αραιή αλλά στο ψυγείο θα πήξει τόσο όσο χρειάζεται για να ονομάζεται σάλτσα.
- Αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο για να κρυώσει.
Συνθέτουμε το προφιτερόλ
- Σε ένα γυάλινο μπολ, βάζουμε την κρέμα λευκής σοκολάτας.
- Από πάνω θρυμματίζουμε 7 cookies.
- Καλύπτουμε με την σάλτσα σοκολάτας.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να πήξει η σάλτσα σοκολάτας.
- Με τη σαντιγύ, σχηματίζουμε μια ροζέτα στη μέση και επάνω τοποθετούμε τα κομμάτια από το άλλο cookie.
- Πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.