Λαγάνες με γρήγορο προζύμι και ...τσεπούλες ...για κάθε μέρα!

Εντάξει, η Καθαρά Δευτέρα είναι πια παρελθόν! Πάειιιιιι... πέρασε κι αυτή!!! Και τώρα μπαίνουμε στη Σαρακοστή και προχωράμε προς το Πάσχα! Γρήγορα που περνάει ο καιρός! 
Καλή εβδομάδα και πάλι και ...δεν είναι αργά για να δούμε μια συνταγή για λαγάνα που εκτός της καλής παρέας που κάνει με τα σαρακοστιανά μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε σάντουιτς.
Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή πάνε μαζί... όπως μαζί πάει και η λαγάνα, οι ελιές, τα καλαμαράκια, το χταποδάκι κι όλα εκείνα τα νηστήσιμα καλούδια που μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να απολαμβάνουμε.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... η λαγάνα είναι ένα ψωμί που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η λαγάνα είναι, παραδοσιακά, ένας άζυμος άρτος δηλαδή γίνεται μόνον με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ήταν η λαγάνα που χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Ιησούς ευλόγησε τον "ένζυμο άρτο" η κατανάλωση της λαγάνας-άζυμου άρτου ήταν υποχρεωτική σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο κατά τη διάρκεια της νηστείας και της γιορτής του Πάσχα. Αναφορά στη λαγάνα υπάρχει στις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη αλλά και στα κείμενα του Οράτιου όπου αποκαλείται "το γλύκισμα των φτωχών". Το όνομά της προέρχεται από τη αρχαία ελληνική λέξη "λάγανον" που ήταν μια επίπεδη ζύμη που φτιαχνόταν με αλεύρι και νερό.
Αυτά όσον αφορά στην ιστορία της αγαπημένης λαγάνας. Πάμε όμως τώρα στη σημερινή συνταγή που είναι πιο σύγχρονη κι έτσι περιέχει μαγιά αλλά με τη μορφή ενός γρήγορου προζυμιού. Οι λαγάνες έγιναν υπέροχες, αφράτες και μαλακές, ιδανικές για την Καθαρά Δευτέρα αλλά εξίσου ιδανικές για να γίνουν "τσεπούλες" που θα γεμίσουν με ό,τι υλικό αγαπάμε και θα μας δώσουν ωραιότατα, λαχταριστά σάντουιτς, αλμυρά ή γλυκά. Έχετε δοκιμάσει λαγάνα με μέλι και βούτυρο, με χαλβά ή με ταχίνι;;;; Αν όχι ...χάνετε... τρέξτε να δοκιμάσετε!!!
Αν, λοιπόν, θέλετε σάντουιτς για κάθε ώρα και στιγμή, για εκδρομή, για το σχολικό ταπεράκι, για το μεσημεριανό στη δουλειά... δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και δεν θα απογοητευθείτε!
ΥΛΙΚΑ για 4 λαγάνες των 450 γρ. περίπου ή 6 λαγάνες των 300 γρ.
550 γρ. αλεύρι για ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 γρ. χλιαρό νερό (προσοχή όχι ζεστό για να μην κάψουμε τη μαγιά)
20 γρ. μαργαρίνη λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. λευκό ταχίνι
20 γρ. ζάχαρη
10-15 γρ. αλάτι
15 γρ. ξηρή μαγιά (1 1/2 φακελάκι)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φάση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη λιωμένη μαργαρίνη, το ταχίνι, τη μαγιά, τα 200 γρ. από το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν ομογενοποιημένο χυλό.
Προσθέτουμε και 6 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα ο χυλός.
Βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας για 20 λεπτά, στους 30 βαθμούς Κελσίου (όχι παραπάνω για να μην κάψουμε τη μαγιά).
Μόλις δούμε ότι το μείγμα έχει φουσκώσει κι έχει κάνει φούσκες το βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε στη...
Φάση
Προσθέτουμε στο μπολ όλο το αλεύρι και ακόμα 200 γρ. από το χλιαρό νερό.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό (προσοχή: ίσως ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό) μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Καλύπτουμε και πάλι το μπολ με τη διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε ξανά στο φούρνο στους 30 βαθμούς Κελσίου έτσι ώστε να φουσκώσει γρήγορα.
Χρειάζονται περίπου 40-50 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη και να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε και πάλι τη ζύμη από το φούρνο και περνάμε στη...
Φάση  
Ξεφουσκώνουμε και αφού ζυμώσουμε για 1 λεπτό σε αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια.
Απλώνουμε τη ζύμη φτιάχνοντας τις λαγάνες και τρυπώντας με τα δάχτυλά μας την επιφάνεια.
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τις λαγάνες.
Στη φάση αυτή έχουμε δύο επιλογές:
Α- Καλύπτουμε τις λαμαρίνες με διαφανή μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Τις ψήνουμε την επόμενη μέρα αφού τις αφήσουμε για 15 λεπτά εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να προθερμάνουμε το φούρνο.
Β- Αφήνουμε τις λαγάνες για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και μέχρι να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πριν ψήσουμε τις λαγάνες, ξανακάνουμε τις δαχτυλιές στην επιφάνεια και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη και τις αλείφουμε με ένα πινέλο.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τις λαγάνες για 20-30 λεπτά ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου και μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
 TIPS
*Μπορούμε πάντα να αφήσουμε το "γρήγορο προζύμι" αλλά και τη ζύμη να φουσκώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά θα χρειαστούν περισσότερη ώρα.

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!! Με το ζύμωμα και τα ψωμιά τα πάω χάλια προς το παρόν και το έχω μαράζι...Η συνταγή σου φαίνεται τόσο εύκολη που θα του δώσω άλλη μία ευκαιρία.. Ευχαριστώ και για την συμβουλή για τους 30 βαθμούς...το είχα βάλει στους 50 χωρίς μεμβάνη και καταλαβαίνεις τί έγινε... Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειμαι σιγουρη κικη μου οτι αμα την δοκιμασουμε δεν θα χασουμε!!!!!φαινεται τελεια καλοφτιαγμενη οπως πρεπει να ειναι μια λαγανα!!!!!
    πολλα φιλια και καλησαρακοστη να εχουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις φωτογραφίες φαίνονται τέλειες οι λαγάνες! Δεν το πολυέχω το θέμα με τις ζύμες, δεν ξέρω αν θα το επιχειρήσω αν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσω αν το πάρω απόφαση! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα! καλη εβδομαδα να εχουμε! περασα να ευχηθω καλη σαρακοστη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου Κική μου, εύχομαι να πέρασες όμορφο τριήμερο!!
    Η λαγάνα σου δείχνει λαχταριστή και η συνταγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα!!
    Φιλάκια, καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός να αντισταθεί στη λαγάνα, Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλη Σαρακοστη Κικη μου!
    Τελειες οι λαγανες σου, κι εμεις τα τελευαια χρονια μονο σπιτικη λαγανα, ξαναβρηκαμε την παλια της γευση!
    Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λαγάνα είναι ένα είδος αρτοποιήματος !
    Ιδιαίτερα αγαπημένη,είτε γιατί την τρώμε μια φορά τον χρόνο,είτε γιατί την συνδυάζουμε με εύγευστα συνοδευτικά,αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας!
    Πόσο πετυχημένη και νόστιμη δείχνει η δικιά σου Κική μου!
    Σπιτική ,με επιβεβαιωμένη γεύση,χρυσόξανθη και ιδανική για την πρόταση.....τσέπης που ανέφερες στο εισαγωγικό σου κείμενο !
    Προσωπικά την προτιμώ με μέλι ή το ιδανικότερο,με τον παραδοσιακό χαλβά!
    Και του χρόνου με υγεία να τις ξανακάνεις!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλειες είναι Κική! Και εμείς δικές μας φτιάχνουμε και φέτος μα έγιναν καταπληκτικές. Τώρα πρώτα ο Θεός του χρόνου θα σας τις δείξω. Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλη Σαρακοστη Κικιτσα μου γλυκια! Μα ειναι πολυ κριμα να μη βγαζουν οι φουρνοι λαγανες ολο το χρονο, παντα διαμαρτυρομουν γι'αυτην την 'αδικια'..χαχαχα Βεβαια οι σπιτικες αλλη 'γλυκα'! Οι δικες σου με αυτο το ξανθο χρωμα ειναι πανεμορφες!! Πολυ ελκυστικες και φαινονται τοσο μαλακες! Ανετα θα ετρωγα μια ολοκληρη ετσι για ζεσταμα. Οσο για τις τσεπουλες φοβερη ιδεα..κ πρωτοτυπη!
    Σε φιλω πολυ πολυ Κικιτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπέρα Κική μου!!Καί τού χρόνου!!!
    Φαίνονται πολύ λαχταριστές οι λαγάνες σου!!!
    Καί πολύ κατατοπιστική η συνταγή σου!!
    Καλή Σαρακοστή!!Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η λαγάνα είναι το αγαπημένο μου ψωμάκι!
    Παρόλα αυτά δεν έχω επιχειρήσει ακόμα να ζυμώσω, την έχω πάρει λίγο από φόβο.
    Οι οδηγίες σου σούπερ αναλυτικές Κική μου, μπράβο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τελεια!!! εδω στο βορα η λαγανα γεμιζετε και με γυρο!!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται πόσο νόστιμες γίνονται Κικίτσα μου, γεια στα χέρια σου!

    Καλή Σαρακοστή, σε φιλώ φεγγαρένια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνονται άψογες !!! Ευχαριστούμε για τις τόσο αναλυτικές οδηγίες !! Καλή Σαρακοστή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα!
    Πολύ ωραίες και αναλυτικές πληροφορίες για την αγαπημένη λαγάνα. Και πράγματι είναι οι τέλειες τσεπούλες για τις διάφορες λιχουδιές...
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αχ μου αρέσουν πολύ οι λαγανες, αλλα δεν ξερω αν μπορεσω να τις πετυχω, δεν εχω δοκιμασει ακομα!
    Καλό ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Yummy! Yummy!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά-πολλά-πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!