Η λευκή φασολάδα και τα μυστικά της... ωδή στην παράδοση

Ο χειμώνας και η φασολάδα πάνε παρέα... πιασμένοι χέρι χέρι θα έλεγα! Ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια κι ένα παραδοσιακό πιάτο ή καλύτερα πολλές παραλλαγές του παραδοσιακού πιάτου. όταν ο Έλληνας ακούει τη λέξη φασολάδα αμέσως σκέφτεται ένα πιάτο αχνιστή σούπα, μια φέτα ψωμί και κάτι συνοδευτικό όπως ελιές, τυρί, πίκλες, αντζούγιες, καπνιστή ρέγγα! Εξάλλου τί περισσότερο να ζητήσει κάποιος μια κρύα μέρα όπως κι αν είναι αυτή... με βροχή, με χιόνι ακόμα και με ήλιο με ...δόντια, που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά!
Πέρα όμως από τον παραδοσιακό αλλά και comfort χαρακτήρα του πιάτου,  η φασολάδα έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα! Είναι ένα καθαρά χορτοφαγικό πιάτο με πολλές βιταμίνες και μεγάλη θρεπτική αξία ιδανικό για μικρούς και μεγάλους που όμως πολύ εύκολα δέχεται και κάποιο είδος κρέατος ή αλλαντικού. Είναι ένα πιάτο με ένα προϊόν καθαρά ελληνικό και μάλιστα με διάφορες ποικιλίες και μεγέθη κάτι που διαφοροποιεί και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. 
Αν και είναι ένα πιάτο πολύ εύκολο, παρ' όλα αυτά έχει και η φασολάδα τα μυστικά της... όπως, ας πούμε, ότι τα φασόλια της νέας σοδειάς συνήθως είναι πιο βραστερά (βράζουν πιο εύκολα) από τα παλιότερα αν και πάντα παίζει ρόλο το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής απ' όπου κατάγονται. Ένα άλλο μυστικό είναι να μην προσθέτουμε το αλάτι από την αρχή αλλά λίγο πριν το τέλος όπως επίσης το να μοιράζουμε το ελαιόλαδο που θα προσθέσουμε σε δύο δόσεις... την μία την βάζουμε στη αρχή του βρασμού και την άλλη μαζί με το αλάτι λίγο πριν το τέλος. Τα φασόλια είτε τα μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό για 3 ώρες και μετά τα βράζουμε, είτε τα βράζουμε για λίγο και χύνουμε το πρώτο νερό για να είναι πιο εύπεπτα και να βράσουν πιο εύκολα. Με το δεύτερο τρόπο έχουμε το μειονέκτημα ότι χάνονται κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους αλλά γίνονται πολύ λιγότερο ενοχλητικά για το έντερο και το στομάχι. Τέλος, η αλήθεια είναι ότι η φασολάδα γίνεται πολύ γρηγορότερα (κέρδος σε χρόνο αλλά και σε ενέργεια) αφού τα φασόλια βράζουν ευκολότερα στη χύτρα ταχύτητας. Και μη φανταστείτε ότι μια φασολάδα που θα γίνει σε χύτρα ταχύτητας δεν γίνεται χυλωμένη γιατί θα σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται και μάλιστα μια χαρά εάν αφού βράσουν τα φασόλια τα αφήσουμε για άλλα 5-10 λεπτά να σιγοβράσουν με την χύτρα χωρίς καπάκι.
Η φασολάδα μπορεί να γίνει λευκή ή κόκκινη. Και οι δύο παραλλαγές ξεκινούν από την ίδια βάση και αφού τα φασόλια βράσουν για λίγο, προσθέτουμε τη ντομάτα. Η σημερινή μας φασολάδα είναι η λευκή φασολάδα... κυριολεκτικά μια ωδή στην παράδοση! Πάμε να δούμε τη δική μου εκδοχή;
ΥΛΙΚΑ  για 8 μερίδες
500 γρ. φασόλια μέτρια (ή μικρά)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
1 μέτρια σελινόριζα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. φύλλα και μίσχος σέλινου ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα φασόλια σε νερό και αφού τα πλύνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
Χύνουμε αυτό το νερό, βγάζουμε τα φασόλια και βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο.
Ύστερα, προσθέτουμε τα φασόλια, την σελινόριζα, τα φύλλα σέλινου, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και 1 λίτρο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 7-8 λεπτά.
Μετά τα 40 λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά και μετά δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα φασόλια έχουν βράσει καλά.
Εάν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. 
Εάν τα φασόλια έχουν βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα για να χυλώσουν.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο μας 1-2 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο την ώρα που θα σερβίρουμε τη φασολάδα.
Εάν μαγειρέψουμε τη φασολάδα στη χύτρα ταχύτητας βράζουμε τα φασόλια για 30-35 λεπτά και μετά με ανοιχτό το καπάκι για άλλα 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να χυλώσουν.

24 σχόλια:

  1. κικη μου γεια σου,υπεροχη η φασολαδα,εδω στην περιοχη μας συνηθιζεται η ασπρη εγω ομως που ειμαι απο μακεδονια την προτιμω κοκκινη.νομιζω πως ο δυοσμος που εβαλες κανει τη διαφορα.πολλα φιλια και καλη επιτυχια στα σεμιναρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λίτσα μου στη Μακεδονία τη φτιάχνουμε κόκκινη αλλά και άσπρη είναι υπέροχη και ο δυόσμος της δίνει έξτρα άρωμα. Προσωπικά βάζω δυόσμο και στην κόκκινη!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι εσύ να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Τα φασόλια είναι αγαπημένο όσπριο και για να είμαι ειλικρινής όπως και να είναι μαγειρεμένα μου αρέσουν πολύ!
    Και η λευκή σου φασολάδα εξαιρετική!
    Ωραία υλικά και τσαχπινιές!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη η φασολάδα έτσι αν κι εγώ, για να είμαι ειλικρινής Ερμιόνη μου λατρεύω τη φασολάδα όπως και να είναι!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Απο τα πιο ωραία χειμωνιάτικα πιάτα!
    Λοιπόν κάποτε (οταν ήμουν μικρή δηλαδή) έτρωγα μόνο φασόλια άσπρα, όπως τα ζητούσα στη μητέρα μου. Φοβερό φαγητό!!! Εσύ του έβαλες και τη σελινόριζα και την πάπρικα και την πιπεριά που δεν βάζαμε τότε και την έκανες ακόμα ποιο γευστική!!!
    Τα μυστικά όπως τα είπες είναι όλα πολύ σωστά και κυρίως το αλάτι που πρέπει να μπαίνει στο τέλος !!!

    Κική μου σε φιλώ πολύ!!!!!!!!
    Να είσαι καλά με τις νοστιμιές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα Χρυσαυγή μου, το ίδιο και η Ιωάννα μας... τρώει πάντα μαυρομάτικα σαλάτα και μόνον αυτά και με τον ίδιο τρόπο!!! :)
      Να είσαι καλά, πολλά πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Κική μου!!!Η μητέρα μου τήν έφτιαχνε άσπρη τήν φασολάδα!
    Ο καλός μου τήν προτμάει μέ ντομάτα καί πολύ χυλωμένη!!
    Εξαιρετική η συνταγή σου!!Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομα!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο είναι εκπληκτικές σούπες Δήμητρά μου και ειδικά το χειμώνα αν κι εγώ... τις τρώω και το καλοκαίρι... δεν έχω πρόβλημα! Να τη δοκιμάσεις και περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Έτσι πλούσια και νόστιμη την κάνει και η μητέρα μου Κική μου!Μπόλικα λαχανικά και λευκή ή με λίγη ντομάτα για αλλαγή. Ωραιότατη συνταγή για το εθνικό μας πιάτο! Καλό ΣΚ κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ πλούσια σε αρώματα αλλά και σε νοστιμιά! Κόκκινη ή λευκή πάντως είναι πολύ νόστιμη σούπα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Φασολάδα μολις πιασουν τα κρυα οπως το λες πανε μαζι αυτα τα δυο Κική μου ... δεν ήξερα οτι μπορουμε να βαζουμε και δυοσμο μεσα που μου αρεσει πολύ η μυρωδια του τελειες θα ειναι .. την επομενη φορα που θα τις ψησω θα κανω την δική σου συνταγή... να εχεις μια ομορφη εβδομαδα... φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φασολάδα που αξίζει να δοκιμάσεις με το δυόσμο γιατί γίνεται πολύ αρωματική και νόστιμη!! Της χαρίζει μια υπέροχη φρεσκάδα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κική, εγώ την φτιάχνω κοκκινιστή και με μπόλικα λαχανικά! Ο καλός μου έτσι την προτιμά και δεν του χαλάω χατήρι!! Κλασσικό ελληνικό φαγάκι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, που έθρεψε γενιές και γενιές!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Ειρήνη την φτιάχνω και με τους δύο τρόπους και είναι υπέροχη έτσι κι αλλιώς! Φαγητό απλό, παραδοσιακό και πολύ θρεπτικό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Το απόλυτο χειμωνιάτικο πιάτο! Υπέροχη και πολύ αρωματική η λευκή φασολάδα σου, μου άρεσε πολύ. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν τη δοκιμάσεις ...πες μου εντυπώσεις ...προσωπικά λατρεύω τη φασολάδα έτσι κι αλλιώς!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Κάπως ετσι την κάνω και γω! Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα
    Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα ξέρεις τη νοστιμιά της Αριάδνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Πολύ γευστική, χειμωνιάτικη σούπα!! Μου αρέσουν τα υλικά που χρησιμοποίησες Κική μου! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χαρούλα μου και πολύ αρωματική!! :)

      Διαγραφή
  11. Καλή ιδέα για σήμερα Κική....
    υπέροχη φαίνεται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παλιά δεν τα πλησίαζα, πλέον βλέπω τέτοια πιάτα και μου τρέχουν τα σάλια. Εγώ προτιμών να μην είναι χυλωμένα και να νιώθω το φασόλι στο στόμα. Μου αρέσει που έχει προσθέσει πιπεριά και πάπρικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι χυλωμένη ή όχι η φασολάδα είναι νοστιμότατη!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!