Scones... μικρά ψωμάκια πρωινού με κανέλα και σταφίδες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Τί κάνετε; Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, γιατί ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, πώς να το κάνουμε, δημιουγεί μια καλή βάση για το Δευτεριάτικο ξύπνημα! Όχι... σήμερα Δευτέρα και μάλιστα πρωί πρωί δεν θα ταξιδέψουμε παρέα σε καμιά χώρα παραμυθιού αλλά θα παραμείνουμε εδώ στην καθημερινή μας πραγματικότητα! Μια πραγματικότητα που απαιτεί ξύπνημα του νου, των αισθήσεων και της διάθεσης που, τη Δευτέρα το πρωί συνήθως βρίσκεται λίγο... χαμηλά! Μια πραγματικότητα που απαιτεί ένα καλό πρωινό, ένα νόστιμο κολατσιό στο σχολικό ταπεράκι αλλά κι ένα αρωματικό δεκατιανό-παρέα για τον καφέ ή το τσάι ώστε να αντέξουμε μέχρι το μεσημέρι. Πρώτη μέρα της εβδομάδας, ο καιρός θυμίζει σχεδόν χειμώνα κι εγώ με το κανελένιο ψωμάκι πρωινού, που σας προτείνω, μισοδαγκωμένο δίπλα στο φλυτζάνι με τον καφέ. Μια λεπτή στρώση βουτύρου (οκ... θα πω την αλήθεια... becel) κι ένα μικρό κουταλάκι από το άλειμμα μήλου (που είδατε ΕΔΩ) το κάνει ακαταμάχητο πρωινό αν και, ίσως, όχι αρκετό... πάντα χρειάζεται ένα δεύτερο για να χορτάσεις το άρωμα, τη νοστιμάδα, τη γλύκα από τις σταφίδες αλλά και την υπόξινη γεύση των κράνμπερις (ή επί το ελληνικότερο... των αποξηραμένων κράνων γιατί τα κράνα είναι τα κράνμπερις). Δεν θα σπαταλήσω τον χρόνο σας σήμερα με ιστορίες γιατί αυτά τα ψωμάκια πρωινού (ή αγγλιστί scones) δεν ζυμώθηκαν ούτε από τον κόσμο της φαντασία αλλά ούτε και στην υπόγεια κουζίνα κάποιου πύργου για μια πριγκίπισσα!! Ζυμώθηκαν για να μας θυμίζουν ότι και η πραγματικότητά μας γίνεται νόστιμη, γλυκιά και χορταστική με τον πιο απλό και καθημερινό τρόπο... βάζοντας αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, φροντίδα και αγάπη... πολύ αγάπη που θα γεμίζει την καρδιά, τη δική μας και των αγαπημένων μας, σε κάθε μπουκιά όπου κι αν βρίσκονται!
Καλή σας μέρα για μιαν ακόμη φορά και να έχετε μιαν υπέροχη φθινοπωρινή εβδομάδα!
ΥΛΙΚΑ για 12-15 κομμάτια
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. (1 φακελάκι) baking powder
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ. ζάχαρη άχνη
1/3 κ.γλ. κανέλα 
150 γρ. γάλα πλήρες 
100 γρ. σταφίδες μαύρες (ή 50 γρ. σταφίδες +50 γρ. κράνμπερις)
1 αυγό μεγάλο + 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για την επάλειψη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το αυγό και το μισό γάλα και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια (ή τον πάγκο της κουζίνας) και βάζουμε τη ζύμη.
Την ανοίγουμε με το ρολό ζύμης σε φύλλο με πάχος 1.5 εκατοστό.
Κόβουμε τα ψωμάκια με ένα απλό κουπ πάτ ή με ένα ποτήρι.
Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
Χτυπάμε ελαφρά το άλλο αυγό και αλείφουμε την επιφάνειά τους. 
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, περίπου ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά τους έχει χρυσίσει.
Αφήνουμε τα ψωμάκια πρωινού να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί ή σε αεροστεγές μπολ.

Πηγή: Περιοδικό "Elle à table"

27 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να φανταστώ πρωινό χωρίς τέτοιες απλές σπιτικές λιχουδιές.Τώρα τελειώνω ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας και κάτι εκπληκτικά κανελάτα cookies.Μόλις τα φάμε θα φτιάξω τα δικά σου Κική μου γιατί μου αρέσουν πολύ! Καλή εβδομάδα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Λίλια μου!!! Απλά και πολύ νόστιμα συμπληρώματα για πρωινό ή και σνακ!!

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται απολαυστικά και σίγουρα μοσχομυριστά!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι όμορφα μας εισάγεις Κική μου στην αρχή της εβδομάδας!
    Με την σπιτική θαλπωρή μυρωδάτων αρτοσκευασμάτων ,την γλαφυρή καιρική περιγραφή και την ζεστασιά που πάντα απορρέει από τον γλυκό σου λόγο!
    Μου αρέσει που δημιουργείς σκηνικά για να μας προετοιμάσεις για τις λιχουδιές σου.Είναι σαν να συμμετέχω στην ιεροτελεστία του πρωινού,ή του απογευματινού καφέ,να παρατηρώ από κάποια κρυφή γωνιά τα μυστικά και τα φανερά του μαγειρικού σου κόσμου.
    Ας αλείψω λοιπόν και εγώ το μυρωδάτο κανελένιο ψωμάκι μου,συμμετέχοντας στην ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι κούπες και τα ομοιόμορφα πετσετάκια ,επιβεβαιώνοντας την άποψη σχετικά με την γευστική απόλαυση....μεγιστοποιείται όταν συνυπάρχει η καλαισθησία.
    Καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φωτεινή μου αλλά είναι τόσο νόστιμα αυτά τα κανελένια ψωμάκια που τους ταιριάζει τέλεια η περιγραφή!
      Συμφωνώ μαζί σου και σου στέλνω πολλά φιλιά και την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  4. Ψωμάκια παντός καιρού Κική μου, όχι μόνο πρωινού! Νοστιμότατη πρόταση για όλες τις λιγουρίτσες της ημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και ελαφριά πρόταση Αμαλία μου!

      Διαγραφή
  5. Ολο το ταψι μπορώ να φάω! Τα λατρεύω τα scones! Πάρα πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν Χρύσα μου... να σου στείλω;;;;

      Διαγραφή
  6. Μεγάλη αγάπη κι εγώ στα scones, που μπορούμε να τα αλείψουμε με τις αγαπημένες μας μαρμελαδίτσες, με νουτέλα, αλλά να τα απολαύσουμε ακόμα και σκέτα!
    Τα έκανες πεντανόστιμα Κική μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα πάντα μπορούμε να τα αλείψουμε Έλενά μου!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Σούπερ ψωμάκια. Τα τρώω σκέτα. Ούτε βούτυρο, ούτε μαρμελάδες, ούτε τίποτα. Μου αρέσουν πολύ!!

    Κική μου καλή σου εβδομάδα!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Χρυσαυγή μου ...γι αυτό εξαφανίζονται! :)

      Διαγραφή
  8. Βρε Κική, δε σε προλαβαίνουμε!!! Τέλεια ιδέα και η σημερινή, ό,τι χρειάζομαι για ένα brunch που σκέφτομαι να διοργανώσω μέσα στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα scones τα λατρεύω Κική μου!
    Έχουν τέλεια τριφτή υφή και είναι υπέροχα για πρωινό ή για συνοδευτικό του απογευματινού μας καφέ!
    Με κανέλα και σταφίδες είναι άκρως φθινοπωρινά και σούπερ αρωματικά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου, μου θύμισες τα ταξίδια μου στο Λονδίνο!!!!!!!!! Εκεί λάτρεψα τα scones!!!!
    Θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου!!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια που ειναι!!!!!!
    Καλό μας ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Κική μου, πολύ όμορφα τα scones σου! Πολύ όμορφη και η φωτογραφική παρουσίαση!!! Εύχομαι να περάσεις καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία ιδέα για το πρωινό μας τα scones, Κική μου! Ιδανική βάση για να υποδεχθεί τις σπιτικές μας μαρμελάδες ή άλλου είδους αλειμμα, εμπλουτίζοντας το πρόγευμά μας! Πραγματική λιχουδιά και πανεύκολη στην παρασκευή της!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΑΑΑ Κικη μου τι ωραια ψωμακια,καλοψημενα...φανταστικα!!!Μπραβο Κικη μου για την επιλογη σου!!!!
    σε φιλω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια καί λαχταριστά τά ψωμάκια σου Κική μου!!Τά πρωτοδοκίμασα ,μικρή,στήν Αυστραλία!Κάποιες φορές τά είχα φτιάξει!!Θά δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!Η παρουσίασή σου πολύ elegant!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τελεια!! και για πρωινο και για απογευματινο και για ολες τις ωρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τόσο νόστιμα και φθινοπωρινά που θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην τα δοκιμάσω! Θα τα κάνω με την πρώτη ευκαιρία! Με μπόλικες σταφίδες!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λατρεμένα τα scones Κικίτσα μου!για τις κρύες μέρες του χειμώνα μοναδική συνταγή!!δεν είχε τύχει να δω ποτέ τη συνταγή!να είσαι καλά φιλαράκι μου!!η παρουσίαση εκπληκτική,δεν βρίσκω λόγια!!φιλάκια άπειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα!!!! τα λιγουρευτηκα και τα βλεπω κι αρκετά ευκολα! μαλλον θα κανω μια μικρή παραλλαγή, ίσως παραλειψω τις σταφίδες γιατί δεν με τρελαίνουν κ αυξήσω την κανέλα! μιαμ και παλι :D καλως σε βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραία φαίνονται και αφράτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!