Scones... μικρά ψωμάκια πρωινού με κανέλα και σταφίδες


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Τί κάνετε; Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, γιατί ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, πώς να το κάνουμε, δημιουγεί μια καλή βάση για το Δευτεριάτικο ξύπνημα! Όχι... σήμερα Δευτέρα και μάλιστα πρωί πρωί δεν θα ταξιδέψουμε παρέα σε καμιά χώρα παραμυθιού αλλά θα παραμείνουμε εδώ στην καθημερινή μας πραγματικότητα! Μια πραγματικότητα που απαιτεί ξύπνημα του νου, των αισθήσεων και της διάθεσης που, τη Δευτέρα το πρωί συνήθως βρίσκεται λίγο... χαμηλά! Μια πραγματικότητα που απαιτεί ένα καλό πρωινό, ένα νόστιμο κολατσιό στο σχολικό ταπεράκι αλλά κι ένα αρωματικό δεκατιανό-παρέα για τον καφέ ή το τσάι ώστε να αντέξουμε μέχρι το μεσημέρι. Πρώτη μέρα της εβδομάδας, ο καιρός θυμίζει σχεδόν χειμώνα κι εγώ με το κανελένιο ψωμάκι πρωινού, που σας προτείνω, μισοδαγκωμένο δίπλα στο φλυτζάνι με τον καφέ. Μια λεπτή στρώση βουτύρου (οκ... θα πω την αλήθεια... becel) κι ένα μικρό κουταλάκι από το άλειμμα μήλου (που είδατε ΕΔΩ) το κάνει ακαταμάχητο πρωινό αν και, ίσως, όχι αρκετό... πάντα χρειάζεται ένα δεύτερο για να χορτάσεις το άρωμα, τη νοστιμάδα, τη γλύκα από τις σταφίδες αλλά και την υπόξινη γεύση των κράνμπερις (ή επί το ελληνικότερο... των αποξηραμένων κράνων γιατί τα κράνα είναι τα κράνμπερις). Δεν θα σπαταλήσω τον χρόνο σας σήμερα με ιστορίες γιατί αυτά τα ψωμάκια πρωινού (ή αγγλιστί scones) δεν ζυμώθηκαν ούτε από τον κόσμο της φαντασία αλλά ούτε και στην υπόγεια κουζίνα κάποιου πύργου για μια πριγκίπισσα!! Ζυμώθηκαν για να μας θυμίζουν ότι και η πραγματικότητά μας γίνεται νόστιμη, γλυκιά και χορταστική με τον πιο απλό και καθημερινό τρόπο... βάζοντας αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, φροντίδα και αγάπη... πολύ αγάπη που θα γεμίζει την καρδιά, τη δική μας και των αγαπημένων μας, σε κάθε μπουκιά όπου κι αν βρίσκονται!
Καλή σας μέρα για μιαν ακόμη φορά και να έχετε μιαν υπέροχη φθινοπωρινή εβδομάδα!
ΥΛΙΚΑ για 12-15 κομμάτια
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. (1 φακελάκι) baking powder
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ. ζάχαρη άχνη
1/3 κ.γλ. κανέλα 
150 γρ. γάλα πλήρες 
100 γρ. σταφίδες μαύρες (ή 50 γρ. σταφίδες +50 γρ. κράνμπερις)
1 αυγό μεγάλο + 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για την επάλειψη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το αυγό και το μισό γάλα και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια (ή τον πάγκο της κουζίνας) και βάζουμε τη ζύμη.
Την ανοίγουμε με το ρολό ζύμης σε φύλλο με πάχος 1.5 εκατοστό.
Κόβουμε τα ψωμάκια με ένα απλό κουπ πάτ ή με ένα ποτήρι.
Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
Χτυπάμε ελαφρά το άλλο αυγό και αλείφουμε την επιφάνειά τους. 
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, περίπου ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά τους έχει χρυσίσει.
Αφήνουμε τα ψωμάκια πρωινού να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί ή σε αεροστεγές μπολ.

Πηγή: Περιοδικό "Elle à table"
Tante Kiki
27 Comments
No