Παίζοντας με λευκή και μαύρη ganache ή... Μωσαϊκό White Forest

 Λευκό μωσαϊκό ...βαθυκόκκινες και καφετιές πινελιές σε άσπρο φόντο...
white foreste
Καλή σας μέρα!  Το παιχνίδι σε άσπρο και μαύρο φόντο συνεχίζεται... Ποιός, άλλωστε, μπορεί να βάλει όρια στην φαντασία;; Κανείς, νομίζω και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν αξίζει να της βάλουμε όρια! Για ποιό λόγο;; Όταν η φαντασία καλπάζει, ο άνθρωπος πάντα ή σχεδόν πάντα ...κάτι κερδίζει! Μήπως η φαντασία δεν είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργικότητας; Και η δημιουργικότητα δεν είναι η κινητήρια δύναμη του ενδιαφέροντος για ζωή; Άρα, πού καταλήγουμε; Στο ότι η φαντασία μας πρέπει να είναι ελεύθερη να μας οδηγήσει στη χώρα της δημιουργίας αλλά και της χαράς, γιατί η δημιουργικότητα κρύβει μέσα της την χαρά, αυτή την απλή και καθημερινή αλλά υπέρτατη χαρά.
Αυτά κι άλλα πολλά σκεφτόμουν τις προάλλες, συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο, όταν ξαφνικά... μια λευκή και μια μαύρη κουβερτούρα εμφανίστηκαν μπροστά μου χορεύοντας έναν παράξενο χορό για... δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό! Λικνίζονταν μ' έναν ρυθμό ...σχεδόν προκλητικά σαγηνευτικό και... μια κρέμα γάλακτος τις θαύμαζε από μικρή απόσταση! "Εντυπωσιακό!!!"... κατέφθασε μια σκέψη! Και πριν προλάβει να απομακρυνθεί... ένα μπισκότο παρέα με ένα μικρό, τόσο δα...κατακόκκινο, ζαρωμένο βυσσινάκι και δυο φουντουκάκια μπήκαν στο κοινό που, ήδη, συμμετείχε στον χορό ! 
Και τότε... η φαντασία κάλπασε πάνω στ' άσπρο της άλογο! Γιατί άσπρο; Γιατί έτσι! Φαντασία είναι αυτή... ό,τι θέλει κάνει!!! Σε ποιόν δίνει λογαριασμό; Σε κανέναν!!! Καλπάζοντας όμως έφτασε στη χώρα της ...νοστιμιάς! Εκεί, στα βουνά της σοκολάτας σταμάτησε κι αναρωτήθηκε... βρε ...μήπως να... και γιατί όχι;;; Προχώρησε με βήμα αποφασιστικό και τότε ...συνάντησε τις δυο αγαπημένες της ... τη λευκή και τη μαύρη που, μια παρέα πια με τα βαθυκόκκινα, ξινούτσικα βυσσινάκια, τα καστανά φουντουκάκια και τα ψηλόλιγνα μπισκότα  χάριζαν απλόχερα την ομορφιά και τη νοστιμάδα τους σε όσους την αποζητούσαν! Και τους έκαναν τόσο... μα τόσο χαρούμενους!!
Εντελώς τυχαία εκείνη τη μέρα βρέθηκα κι εγώ κάπου εκεί κοντά! Θαύμασα τον χορό τους, αποζήτησα την παρέα τους, γεύτηκα τη νοστιμιά τους... κι έπειτα, βγάζοντας μια, δυό, τρεις φωτογραφίες κράτησα ζωντανή στη μνήμη την παρουσία τους και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εξαίσια εμπειρία! 
Αν... έστω και για μια στιγμή, κάπου εκεί στο νου σας τρύπωσε μια σταλίτσα περιέργεια για μια τόσο όμορφη γευστική εμπειρία, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε το διάβασμα...
ΥΛΙΚΑ 
80 γρ. φουντούκια ελαφρά ψημένα στο φούρνο και κομμένα στο multi
Για τα μαρεγκάκια
50 γρ. ασπράδι αυγού (2 μέτρια αυγά)
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
2 κ.γλ. κακάο, κοσκινισμένο
2-3 σταγόνες λεμόνι
1 βανίλια
Για την κρέμα
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 
200 γρ. κρέμα γάλακτος (1 κουτάκι)
180 γρ. λευκή κουβερτούρα (1 κουβερτούρα Nestlé)
225 γρ. μπισκότα petit-beurres, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
50 γρ. αποξηραμένα βύσσινα
Για το γαρνίρισμα
150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγα ψιλοκομμένα φουντούκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τα φουντούκια.
Τα ψήνουμε για 8-9 λεπτά.
Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά εκτός φούρνου, τα τυλίγουμε σε πετσέτα και τα τρίβουμε για να βγάλουμε τις φλούδες τους.
Μετά, τα βάζουμε στο multi, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 90 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τα μαρεγκάκια
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, την άχνη και το κακάο.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη, τη βανίλια και το λεμόνι για 10-14 λεπτά.
Ρίχνουμε, λίγο λίγο, σαν βροχή την άχνη με το κακάο στη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, από κάτω προς τα πάνω.
Επειδή δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα μαρεγκάκια ολόκληρα αλλά θα τα σπάσουμε για να τα βάλουμε στον κορμό, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κορνέ.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι βγάζουμε κουταλιές από την μαρέγκα.
Ψήνουμε για 90 λεπτά περίπου.
Τα μαρεγκάκια μας είναι έτοιμα όταν ξεκολλούν από το αντικολλητικό χαρτί.
Αφού διαπιστώσουμε ότι έχουν ψηθεί, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά εκεί.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα σπάζουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Ετοιμάζουμε την  λευκή ganache
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την λευκή κουβερτούρα.
Την αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς η κρέμα μας.
Βάζουμε την κατσαρολίτσα για λίγο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη έτσι ώστε η κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα την προσθέσουμε στο μίγμα του μωσαϊκού.
Για την κρέμα του λευκού μωσαϊκού
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο, το αλάτι και τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε το μίγμα αυτό για 5-6 λεπτά έτσι ώστε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα κομμένα φουντούκια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο και την κρύα ganache.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) προσθέτουμε τα σπασμένα  μαρεγκάκια, τα βύσσινα (ή τα κράνμπερις) και τα μπισκότα.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα.
Καλύπτουμε μια φόρμα (ό,τι φόρμα θέλουμε) με διαφανή μεμβράνη και αδειάζουμε μέσα το μίγμα του λευκού μωσαϊκού.
Αφήνουμε το μωσαϊκό για μια νύχτα στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.
Μόλις βγάλουμε την τούρτα από τη φόρμα και την βάλουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε το μωσαϊκό με το γλάσο κουβερτούρας που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
TIPS
* Τα αποξηραμένα cranberries ή βύσσινα μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς ή να αντικατασταθούν με σταγόνες μαύρης σοκολάτας έτσι ώστε η γλύκα από την ganache λευκής σοκολάτας και το ζαχαρούχο να ισορροπήσει και να μην είναι έντονη.
* Το μωσαϊκό μπορεί να μην μπει σε φόρμα και να πάρει το σχήμα του σαλαμιού, αν το τυλίξουμε πολύ απλά μέσα σε αντικολλητικό χαρτί και μετά σε αλουμινόχαρτο. Ύστερα, το ρολάρουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας, του δίνουμε το ανάλογο σχήμα και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για μια νύχτα.
* Εάν βιαζόμαστε, βάζουμε για 2-3 ώρες το μωσαϊκό στην κατάψυξη και το επαναφέρουμε στο ψυγείο 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε ώστε να μαλακώσει λίγο.
Σας εύχομαι ένα υπέροχο, νοστιμότατο, φθινοπωρινό (όπως φαίνεται) Σαββατοκύριακο! 

42 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ιδιαίτερο το μωσαϊκό σου! Θα μπει στα προσεχώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Νοτούλα μου γιατί αξίζει!!!!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Κικη μου!!!
    Τελικα εμαθα κατι ακομα γιασενα οτι....οταν αφηνεις τη φαντασια σου να καλπασει κανεις θαυματα και μας ξελογιαζεις!!!!!!Τοσο εμφανισημο τογλυκοσου,και ειμαι απολυτως σιγουρη οτι θα ειναι και πεντανοστιμο,ειμαι σιγουρη σου λεω!!!!
    φιλια και καλο (χειμωνιατικο απο οτι λενε)σου κου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως να το φτιάξω και να το δοκιμάσουν οι δοκιμαστές σου Κικίτσα μου;;;;;
      Ναι με τη φαντασία έχω ένα ...θέμα και με την καθημερινότητα επίσης... χαχαχα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. αχ ποσο θα θελα μια κομματαρα τωρα!
    καλημερα καλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στείλω;;; Ταιριάζει απίστευτα με την συγγραφή και το διάβασμα ...σε εμπνέει!!! :)

      Διαγραφή
  4. Πολύ πρωτότυπο και λαχταριστό!
    Καλό ΣΚ Κική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μόλις έλεγα να πάω για λίγο περπάτημα μπας και καεί καμιά θερμίδα.... Αυτή μου φαίνεται η πιο απολαυστική βόμβα του Σ/Κ Κική μου! Εύγε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Ευγενία φάε ένα κομμάτι από τη ...βόμβα και μετά πας για περπάτημα!!!
      :))

      Διαγραφή
  6. Υπέροχα πληθωρικό, με πλούσια και άριστης ποιότητας συστατικά και φυσικά πεντανόστιμο.
    Εδώ είναι η έμπνευση του πως μεταμορφώνεται ένα γλύκισμα μωσαϊκό σε εντυπωσιακή τούρτα !

    Καλό Σ/Κ Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου κι ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Αμάν πάλι βρε Κικίτσα! Καλέ πως θα με παντρέψετε άμα τρώω τέτοια γλυκά και χοντρύνω, χεχε Καλά με βλέπω να το κάνω μέσα στο Σ/Κ!Δεν κρατιέμαι χαχα Καλό Σ/Κ και ευχαριστούμε για το καταπληκτικό γλυκό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!!! Μην ανησυχείς Λίλια... θα σε παντρέψουμε γιατί έτσι κι αλλιώς είσαι πολύ γλυκιά και χρυσοχέρα ...οπότε μπορείς να δοκιμάσεις από το μωσαϊκό... άσε που αν το φτιάξεις στην πεθερά ...την αιχμαλώτισες για πάντα!!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Α πα πααααα!!!!
    Τι πειρασμός είναι αυτός!!
    Και μάλιστα διπλοσοκαλοτονόστιμος πειρασμός!!!
    Μπορώ να έχω μια ...... κομματάρα παρακαλώ??
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μια και δύο κομματάρες... λοιπόν όταν αποφασίσετε να έρθετε εδώ θα σας το φτιάξω Έλενα... άντε σκεφτείτε το!!

      Διαγραφή
  9. Αχ βαχ!!!
    Κόλαση φαίνεται το μωσαϊκό σου Κική μου!
    Η προσθήκη φουντουκιού με αποτέλειωσε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φουντούκι του πάει αλλά και τα μαρεγκάκια το απογειώνουν Βάσω μου!!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  10. Κόλαση τό γλυκάκι σου Κική μου!!!Ωραία καί πρωτότυπη συνταγή!!
    Η δέ παρουσίασή σου,καταπληκτική!!!!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Δήμητρά μου γιατί αξίζει!!! Είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Εδώ υπάρχει θέμα...
    Γιατί όταν αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη γίνονται θαύματα.
    Δεν έχω λόγια. Και μαρεγκάκια μέσα στον κορμό?
    Αυτό είναι κατευθείαν το κεντρικό κέρασμα για μια γιορτή. Να το απολαύσουν πολλά στόματα και να πάρεις πολύ περισσότερα συγχαρητήρια!

    Καλό σου Σαββατοκύριακο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα μαρεγκάκια αποκτά μια λίγο πιο κρατσανιστή γεύση Χρυσαυγή μου κι εξάλλου γιατί όχι;;; Αλλά και τα κράνμπερις του πάνε απίστευτα!!
      Φιλιά κι ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια!!

      Διαγραφή
  12. Όταν μιλάνε οι food bloggers και δίνουν συγχαρητήρια εγώ τι να πω; Δημιούργησες μια γλυκιά κόλαση! Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χριστίνα μου ...να το φτιάξεις για την κορούλα σου!! :)

      Διαγραφή
  13. Αυτό είναι γλυκό με τα όλα του!!!!
    Δεν έχω να πω τίποτε άλλο! Φανταστικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα γλυκό που μπορεί να γίνει τούρτα Χρύσα και αξίζει, πίστεψέ με!! :)

      Διαγραφή
  14. Τι ωραίο κείμενο!! Και ακόμη πιο ωραίο γλυκό!! Υπέροχο, έχω μπει στην πρίζα να το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομια που σου άρεσαν και δύο Μαρία μου! Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε... είναι πολύ νόστιμο και διαφορετικό!

      Διαγραφή
  15. Φερνω το πιρουνάκι μου, αλλα μαλλον δεν εμεινε ούτε ψιχουλο!!!!!!
    Καλό μήνα, καληνύχτα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινε αλλά αν θέλεις Αριάδνη μου τον ξαναφτιάχνω!!!
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα-αν και αργά-ήρθα για να σου πω για την πορτοκαλόπιτά σου που μας τρελανε στην οικογένεια(αυτη με το σιμιγδάλι)και συναντώ άλλη τρέλα σήμερα υπερπαραγωγή σε black and white με κρέμες με μπισκότα,μαρεγκάκια γκανάζ..λέξεις μαγικές για ένα γλυκό..τα αποξηραμένα βύσσινα τα έχω συναντήσει στα Σ/Μ αλλά δεν τα έχω πάρει!ωραία ιδέα!!πρωτότυπο,συναρπαστικό με εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα!!άπειρα φιλάκια αγαπημένη μου Κικίτσα και φυσικά ευχαριστούμε για όλα!παλιά και νέα!!δεν παίζεσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει που ήρθες αργά Καιτούλα μου... ελπίζω να μην ήταν μια από κείνες τις "τρελλές" και δύσκολες μέρες! Πόσο χαίρομαι όταν μου λέτε ότι κάτι που φτιάξατε σας άρεσε δεν μπορείς να φανταστείς!
      Ναι αξίζει να το δοκιμάσεις κι αυτό... είναι υπερπαραγωγή γεύσης!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Αυτούς τους "Χορούς" ξέρεις πως τους "φοβάμαι" ορισμένες φορές Κική μου ;-)))

    Τι να σου λέω...

    Εξαιρετική η όλη σύνθεση σου. Μπράβο.

    Καλή Κυριακή να έχετε εκεί στον Βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε ο "χορός" αυτός και το αποτέλεσμά του Πηνελόπη μου! Αξίζει να το δοκιμάσετε! :)

      Διαγραφή
  18. εξαιρετική η πρωτότυπη συνταγή σου!!!
    καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε ...ήταν μια έμπνευση της στιγμής!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  19. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και μεγαλουργείς!
    Λαχταριστό και είμαι σίγουρη πεντανόστιμο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ναι είναι νόστιμο και διαφορετικό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Να και μια διαφορετική.......ματιά όσον αφορά το γνωστό και αγαπημένο μας γλυκό μωσαϊκό! Μπράβο Κική μου! Πολύ ωραία ιδέα!!!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να είσαι καλά Ειρήνη μου και χαίρομαι που σου άρεσε... είναι πράγματι διαφορετικό και νοστιμότατο!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!