Αρωματικά Speculoos

Τα σημερινά μπισκότα είναι τα παραδοσιακά Ολλανδικά και Βελγικά speculoos που γίνονται με μπέικιν και καστανή ζάχαρη αλλά και μια από τις δοκιμές για να καταλήξω στο μπισκότο που θα φτιάξω για τα γενέθλια της μεγάλης μου ανιψιάς, Ιωάννας, στο τέλος της εβδομάδας, με την ευκαιρία των γενεθλίων της.
Θέλοντας να φτιάξω κάτι ιδιαίτερα νόστιμο στο οποίο να στερεώσω ξυλάκι και να γίνει σαν μπισκοτένιο γλυφιτζούρι ...πρέπει να δοκιμάσω μερικές συνταγές... που δεν αμφιβάλλω ότι είναι καλές αλλά θέλω να ταιριάζουν σ' αυτό που σκέφτομαι. Αυτό σημαίνει ...ψήσιμο και πάλι ψήσιμο! Μπισκότα και πάλι μπισκότα!!! 
Η πρώτη δοκιμή πετυχημένη και σαν γεύση και σαν υφή αλλά, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Στ. Παρλιάρος στην αρχική συνταγή (Γλυκιές ιστορίες του Δεκεμβρίου 2011, το τελευταίο τεύχος) πρέπει να γίνουν λεπτά. Είναι τέλεια με τα  μπαχαρικά που έχουν στη συνταγή αλλά και μ' αυτά που τους έβαλα (το γνωστό σας πια "πείραγμα" των συνταγών που φτιάχνω). Αντικατέστησα τον γλυκάνισο με τζίντζερ και πρόσθεσα κανέλα. Βέβαια, και λίγο πιο χοντρά που τα δοκίμασα έγιναν εξ ίσου νόστιμα (εεεε πώς να το κάνουμε Στ. Παρλιάρος είναι αυτός!!!!) ...και να σας πω κι ένα μυστικό;;;; Τη μια παρτίδα την έκανα σαν τζιντζερομπίσκοτα!!!! Τί εννοώ;;;
Νομίσατε ότι έβαλα μέσα μελάσα εεεεεε;;; Όχι...απλά τα παραέψησα και παρόλα αυτά είναι και νόστιμα και καθόλου σκληρά!!!! Ανθεκτικά μπισκοτάκια μπορώ να σας διαβεβαιώσω (αφήστε που την ίδια μέρα έκαψα και κάποιες φρυγανιές που φούρνισα και ένα ριζότο, ρεκόρ έσπασα!!!!) χαχαχα!!!!!
Τέλος πάντων, η συγκεκριμένη συνταγή μας προμηθεύει με πολλά λεπτά, τραγανά όσο πρέπει, γλυκά και αρωματικά μπισκοτάκια, που διατηρούν το σχήμα τους και μπορούν να στολιστούν με γλάσο! Το μόνο της θέμα είναι ότι πρέπει η ζύμη να μείνει μια νύχτα στο ψυγείο αλλά αυτό είναι και καλό, γιατί μπορούμε να τα φτιάξουμε ξεκούραστες πρωί-πρωί. Και τώρα ...η συνταγή.
ΥΛΙΚΑ (για 850 γρ.)
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γλ. κανέλα (αντί για γλυκάνισο)
1/4 κ.γλ. λευκό πιπέρι τριμμένο
1/4 κ.γλ. τζίντζερ
1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
1 φλ. τσ. άχνη κοσκινισμένη
2 κ.γλ. γάλα
2 κ.γλ. γλυκόζη
1 κάψουλα βανιλίνης 
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα Κ ή φτερό, έως ότου σχηματιστεί μαι μαλακή ζύμη που συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό (προσωπικά μου χρειάστηκαν 2 κ.σ. ακόμη αλεύρι).
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε άλλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, 
για να "σφίξει".
Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο, ελαφρά αλευρωμένες λαδόκολλες ή χοντρά νάιλον (εάν φτιάχνετε συχνά μπισκότα είναι πιο οικονομική λύση και το μόνο που χρειάζεται είναι πλύσιμο τα νάιλον μετά τη χρήση τους). 
Με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε φύλλο 3-5 χιλιοστών.
Κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε, με κουπ πάτ ή με πατρόν, και τα μεταφέρουμε στις λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετώντας τα αραιά για να μην κολλήσουν.
* Προσωπικά, από φόβο μην χάσουν το σχήμα τους, τα ξαναέβαλα στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά τα έβαλα να ψηθούν.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν (όχι να καφετίσουν όπως μια από τις φουρνιές μου!!!!).
Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με γλάσο, είναι το ίδιο νόστιμα!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο πιο λεπτά τα μπισκότα τόσο λιγότερο ψήσιμο χρειάζονται!!! Καλό είναι να τα παρακολουθήσουμε την πρώτη φορά για να ξέρουμε ακριβώς το χρόνο ψησίματος που χρειάζονται.
Για το γλάσο
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά την άχνη με τη βανίλια και το γάλα.
Μόλις το  μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα μας γίνει κρεμώδες.
Εάν το γλάσο μας είναι σφιχτό το αραιώνουμε με λίγο γάλα εάν πάλι είναι αραιό προσθέτουμε λίγη άχνη.
Χωρίζουμε σε διάφορα μικρά μπολ και προσθέτουμε το αντίστοιχο χρώμα.
Πηγές: Περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Δεκέμβριος 2011/Ιανουάριος 2012
           www.allrecipes.com

12 σχόλια:

  1. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΕΛΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΜΕ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥΣ.ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΠ ΠΑΤ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!!ΤΑ ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ ΤΕΛΕΙΑ.ΕΧΩ ΠΕΡΙΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ...ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΚΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νάσια μου καλησπέρα! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μπισκοτάκια κι είναι πολύ καλή ιδέα να τα φτιάξεις με τη πριγκιπισσά σου!! Δοκίμασέ τα με τζίντζερ και θα δεις! Καλό βράδυ και φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ για την λαχταριστή αυτή ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!είναι φανταστικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!σκέφτομαι κι εγώ να κάνω φέτος χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια!!!!πολλά γατοφιλάκια!!!μιάου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου τέλεια τα μπισκοτάκια σου φαντάζομαι οτι και η γεύση θα είναι εξίσου ωραία όπως και η εμφάνιση,πολλά φιλιά Ροδάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου πολύ γλυκούλικα και χαριτωμένα!
    Εγώ τον γλυκάνισο θα τον άφηνα, του έχω ... αδυναμία, με ξετρελαίνει το άρωμά του!
    Αν και με τόσα μυρωδικά που έβαλες, σίγουρα έγιναν υπέροχα μυρωδάτα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν έχω κάνει παρόμοια συνταγή και είναι καταπληκτικά και πάνω από όλα μοσχομυριστά το τζίντζερ τους δίνει μια σπιρτάδα στην γεύση.
    Θα δοκιμάσω και τα δικά σου, μου έδωσες ιδέα για τη γιορτή που θα κάνουν στον παιδικό και πρέπει να φτιάξουμε κάτι και να το πάμε
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να συμπληρώσω ότι είχα κάνει το λάθος να τα ψήσω λίγο παραπάνω και γίναν σαν παξιμάδια χιχι, γευστικά όμως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία, φαντάζομαι θα μοσχομύρισε το σπίτι!
    Τι όμορφα που τα έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή. Θα τα φτιάξω σίγουρα!! Ευχαριστώ!! Μοσχοβολάει αυτό το blog!!! Καλώς σε βρήκα. Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ όμορφα Κική! Μου θύμισες τα χρόνια που ήταν η κόρη μου μικρή και είχαμε φτιάξει παρόμοια.Επίσης είχαμε φτίαξει και χριστούγεννιατικα στολίδια για το δέντρο με μια ζύμη αλμυρη τα οποία ακόμα έχω. (17χρόνια αργότερα). Υπέροχο το μπλογκ σου! Συνέχισε να δημιουργείς έτσι όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα!
    -maya:) χαίρομαι που σου άρεσαν... αλήθεια καιρό έχω να σε επισκεφθώ...θα έρθω να δω εσένα και τα γατάκια σου σύντομα!!

    -Ροδάνθη μου ετοίμασέ τα είναι πανεύκολα!!!

    -ΕΛΕΝΑ εγώ δεν τα πάω πολύ καλά με τον γλυκάνισο ...τον αντέχω μόνον στον άρτο!!!!

    -Pyroessa Handmade είναι ωραία για παιδάκια και πράγματι νοστιμότατα. Έχεις δίκιο για το ψήσιμο αλλά όλως περιέργως τα συγκεκριμένα (κοίτα το ανθρωπάκι που είναι από άλλη παρτίδα ψησίματος) παρ' ότι παραψήθηκαν δεν έγιναν σκληρά!!!

    -mia maria να είσαι καλά! Είναι καθαρά χριστουγεννιάτικη μυρωδιά!!!

    -Καλώς ήρθες Άννα και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να τα λέμε!

    -Anastasia είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς στην κουζίνα με τα παιδιά...σκέτη απόλαυση!! Ουάουυυ για τα στολίδια...τόσα χρόνια;;;;; Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι ελπίζω να τα λέμε!!

    Καλό σας βράδυ και σας αφήνω ...μπαίνω για μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!