Πάστα φλώρα... η νηστίσιμη νοστιμιά με λίγη ζάχαρη

Καλησπέρα σας!!! Ευτυχώς τα κατάφερα και σήμερα και βρίσκομαι ξανά μαζί σας, στην αγαπημένη μας μπλογκογειτονιά. Ελπίζω να είστε όλοι καλά!!! 
Εχθές, έφτιαξα πάστα φλώρα, νηστίσιμη, μιας και είχαμε καιρό να την απολαύσουμε. Πιστέψτε με, η νηστίσιμη πάστα φλώρα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την κανονική. Γι αυτό κι εγώ συνήθως προτιμώ τη νηστίσιμη. Σας δίνω αμέσως τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. αραβοσιτέλαιο 
80-100 γρ. ζάχαρη καστανή ή άσπρη (ανάλογα με τη γλύκα της μαρμελάδας που θα χρησιμοποιήσουμε)
120 γρ.  χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (προαιρετικά: με άρωμα πορτοκαλιού)
Μαρμελάδα στην αγαπημένη μας γεύση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε τη φαρίνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με την κουτάλα.
Μόλις το μείγμα γίνει πηχτό, ζυμώνουμε με το χέρι, έως ότου ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο ένα ταψάκι και απλώνουμε με τον πλάστη η με τα χέρια, τα 2/3 της ζύμης μας.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα μας και με το υπόλοιπο 1/3 φτιάχνουμε κορδονάκια.
Με τα κορδονάκια αυτά  καλύπτουμε τη μαρμελάδα κάνοντας τετράγωνα ή ρόμβους.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η πάστα φλώρα μας!
TIPS
* Μπορούμε να καλύψουμε τη ζύμη με τα κορδονάκια χωρίζοντας τετράγωνα ή ρόμβους που θα τα γεμίσουμε με 2 διαφορετικά είδη μαρμελάδας (μία κόκκινη και μία κίτρινη) οπότε η πάστα φλώρα μας γίνεται δίχρωμη κι εντυπωσιακή (για να την προσφέρουμε και σαν δώρο).
Μπορούμε επίσης να απλώσουμε την ζύμη που κρατήσαμε και να βγάλουμε με κουπ πάτ διάφορα σχέδια (και χριστουγεννιάτικα) και να καλύψουμε μ' αυτά τη μαρμελάδα, αντί για τα κλασσικά κορδονάκια.
Η συγκεκριμένη ζύμη έχει πολύ λίγη ζάχαρη, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με φρουκτόζη (100 γρ.ζάχαρης καστανής ή άσπρης αντικαθίστανται με 70 γρ. φρουκτόζης). Εάν, λοιπόν, χρησιμοποιήσουμε και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή με φρουκτόζη, τότε γίνεται και γλυκό με λίγες θερμίδες!

12 σχόλια:

  1. Σκεφτομαι να φτιαξω μια παστα φλωρα για τα Χριστουγεννα! Κραταω τη συνταγη σου!
    Καλες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλο λέμε να φτιάξουμε πάστα φλώρα κ όλο το ξεχνάμε. Τώρα με τη συνταγή σου κ με τις φωτογραφίες θα μπει στην πρώτη γραμμή!!Καλές γιορτές, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την έφτιαξα χτες με μαρμελαδα συκο και μου αρεσε πολυ πρωτον γιατι δεν ηταν καθολου γλυκια και δευτερον για την υφη της ζύμης, ήταν κάτι αναμεσα σε cookie και κεικ,τελεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε τις βαθμους την ψηνεις και για ποσα λεπτα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια συγγνώμην δεν πρόσεξα ότι το ...έφαγα...θα το διορθώσω!!! Στους 180 βαθμούς έως ότου ροδοκοκκινήσει περίπου για 40 λεπτά!!! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους!Έκανα την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω πάστα φλώρα!Βγήκε υπέροχη!!!τα συγχαρητήρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την έφτιαξα και'γώ!!! ΑΠΑΙΧΤΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλο απογευμα Κικη μου!
    Ηρθε η ωρα να φτιαξω την παστα φλωρα σου! Φαινεται υπεροχηηηη!
    Μια ερωτησουλα μονο..ποσο να υπολογισω οτι ζυγιζει το φλυτζανι τσαγιου προκειμενου να κανω τις αντιστοιχες μετατροπες μετα?
    Σ'ευχαριστω πολυ προκαταβολικα!
    σε φιλω! ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικη μου καλημερα,
      Ξεχαστηκα εντελως..πηρα τις απαντησεις μου αναλυτικα απο τις 'μεζουρες'..παρα πολυ χρησιμο το συγκεκριμενο section!
      Να εχεις μια ηλιολουστη ημερα!
      πολλα φιλακια!ευη

      Διαγραφή
  9. Τελει . Την εκανα τρεις δοσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!