Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη


Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη

Η πάστα φλώρα , που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι ένα επιδόρπιο κοινό στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και την Αίγυπτο. Πήρε το όνομά της από το pasta frolla που σημαίνει εύθρυπτη ζύμη.
Πραγματικά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει άτομο να μην αγαπάει τούτη την τάρτα που ταιριάζει τέλεια με τσάι, καφέ, γάλα, πορτοκαλάδα αλλά αποτελεί κα μόνη της μια υπέροχη γλυκομπουκιά.

Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη

Η εκδοχή που σας έχω σήμερα είναι νηστίσιμη, vegan και με λίγη ζάχαρη για μια πο υγιεινή διατροφή. Την έχω γεμίσει και με μια μαρμελάδα με φυσικά σάκχαρα (δηλαδή χυμό σταφυλιού) που συμπληρώνει την πιο light μορφή της. Η ζύμη της είναι πανεύκολη, αρωματική και εύπλαστη ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ξεκούραση πριν την ανοίξουμε για να την τοποθετήσουμε στην φόρμα ή στα φορμάκια. 

Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη

Όσο για την επιφάνειά της, μπορούμε να την στολίσουμε με τις κλασσικές λωρίδες, με μικρούς ρόμβους, αστεράκια ή λουλουδάκια αλλά και να προσθέσουμε 50-60 γρ. αμύγδαλο ψιλοτριμμένο (αλεύρι αμυγδάλου) στη ζύμη που έχουμε κρατήσει για να κάνουμε χοντροκομμένα ψίχουλα και να την καλύψουμε με αυτό το κράμπλ.

Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη

Νηστίσιμη πάστα φλώρα με λίγη ζάχαρη
Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μια υπέροχη τάρτα με μαρμελάδα για απόλαυση χωρίς τύψεις.
Μερίδες: 1 πάστα φλώρα 26-28 εκ. (ή 8 μικρές)
ΥΛΙΚΑ
  • 160 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή 80 γρ. αραβοσιτέλαιο & 80 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο) 
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
  • 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 500-510 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (+ λίγο ακόμα για το άνοιγμα της ζύμης)
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 450 γρ. μαρμελάδα στην αγαπημένη μας γεύση
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
    2. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη βανίλια, το μπέικιν, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
    3. Σε άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
    4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    5. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με την κουτάλα.
    6. Μόλις το μείγμα γίνει πηχτό, ζυμώνουμε με το χέρι, έως ότου ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
    7. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ, απλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
    8. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 40-50 λεπτά.
    9. Η ζύμη μας θα "σφίξει" και θα πλάθεται πιο εύκολα.
    10. Αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο μια φόρμα για τάρτα (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο) 26-28 εκ. (ή ένα ρηχό ταψί του ίδιου μεγέθους) ανάλογα με το πόσο πάχος θέλουμε να έχει η βάση μας και ανοίγουμε με τον πλάστη τα 2/3 της ζύμης.
    11. Καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί για να είναι πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα της τάρτας.
    12. Αν την βάλουμε σε ταψί, προτιμούμε το αντικολλητικό χαρτί να προεξέχει λίγο από τα τοιχώματά του, επίσης, για να την ξεφορμάρουμε εύκολα.
    13. Απλώνουμε τη μαρμελάδα και με το υπόλοιπο 1/3 φτιάχνουμε κορδονάκια  για να σχηματίσουμε τετράγωνα ή ρόμβους στην επιφάνεια της τάρτας. 
    14. Για την πιο μοντέρνα εκδοχή κόβουμε με κουπ πατ σχήματα και καλύπτουμε την περισσότερη επιφάνεια της τάρτας αφήνοντας όμως, πάλι, αρκετά κενά για να φαίνεται η μαρμελάδα.
    15. Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η πάστα φλώρα μας!
    16. Βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν τη ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε.
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Μπορούμε να καλύψουμε τη ζύμη με τα κορδονάκια χωρίζοντας τετράγωνα ή ρόμβους που θα τα γεμίσουμε μετά, με 2 διαφορετικά είδη μαρμελάδας (μία κόκκινη και μία κίτρινη) οπότε η πάστα φλώρα μας γίνεται δίχρωμη κι εντυπωσιακή (για να την προσφέρουμε και σαν δώρο).

    Η συγκεκριμένη ζύμη έχει πολύ λίγη ζάχαρη, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με φρουκτόζη (100 γρ. ζάχαρης καστανής ή άσπρης αντικαθίστανται με 70 γρ. φρουκτόζης) ή με ζάχαρη καρύδας. 

    Πάστα φλώρα... νηστίσιμη και με λίγη ζάχαρη
    Tante Kiki
    17 Comments
    No