Τι σου έχω σήμερα; Ένα πανεύκολο σταφιδόψωμο με βρώμη, γιαούρτι και κολοκύθα. Πολύ υγιεινό, νόστιμο, θρεπτικό για μικρούς και μεγάλους και ιδανικό για τον καφέ, το τσάι αλλά και το σχολικό ταπεράκι.
Ψωμί με γιαούρτι έχω ξαναφτιάξει αλλά με μαγιά (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ), γρήγορο ψωμί χωρίς φούσκωμα με μπέικιν πάουντερ έχω ξαναφτιάξει (δες ΕΔΩ) αλλά σταφιδόψωμο με κολοκύθα και φαρίνα βρώμης δεν έχω ξαναφτιάξει. Είπα, λοιπόν, να το δοκιμάσω μια που είναι γνωστή (σε όσους ακολουθούν αυτό το ιστολόγιο) η αγάπη μου για το ψωμί.
Έχοντας βγάλει το γύψο από το δεξί μου χέρι (μετά από κάταγμα στον καρπό) ήμουν πολύ διστακτική γιατί ακόμα με πονάει. Ωστόσο, η μικρή μου ανιψιά, η συνονόματη, ήταν εκείνη που μου έδωσε το τελικό κίνητρο γιατί ξέρω ότι λατρεύει την κολοκύθα και κάθε τι που την περιέχει.
'Ετσι, έχοντας κατά νου τα τρία υλικά που ήθελα γι αυτό το σταφιδόψωμο και προσθέτοντας τα υπόλοιπα... αυτοσχεδίασα! Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπεις στην οθόνη μου αλλά, δυστυχώς δεν μπορείς να το γευθείς! Ένα σταφιδόψωμο με λίγο πιο "άγρια" υφή αλλά αφράτο σαν προζυμένιο ψωμί, πολύ αρωματικό, πολύ νόστιμο και χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό. Αξίζει να το δοκιμάσεις!
Εύκολο σταφιδόψωμο με γιαούρτι και κολοκύθα
Περιγραφή : Ιδανικό για πρωινό, για κολατσιό αλλά και για το σχολικό κολατσιό.
Μερίδες : 1 μακρόστενη φόρμα
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 180 γρ. ελαφρώς βρασμένη κολοκύθα και ψιλοκομμένη στο multi
- 380 - 400 γρ. φαρίνα βρώμης, που φουσκώνει
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
- 3-4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα
- Σουσάμι για την επικάλυψη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, την κολοκύθα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ελαιόλαδο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρις ότου έχουμε μια ομογενοποιημένη "ζύμη" που κολλάει στα χέρια.
- Την αδειάζουμε σε φόρμα ψωμιού, μακρόστενη που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 35-40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.
- Εάν θέλουμε, το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε μια μία φέτα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εάν δεν θέλουμε φαρίνα βρώμης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απλή φαρίνα που φουσκώνει μόνη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!