Η εποχή της κολοκύθας συνεχίζεται κι αυτά τα muffins είναι, θα έλεγα, η επιτομή της φθινοπωρινής νοστιμιάς για μικρούς και μεγάλους. Για τους μικρούς είναι ιδανικά για το διάλειμμα στο σχολείο και, η αλήθεια είναι ότι τα λατρεύουν. Για τους μεγάλους, πάλι, αποτελούν από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά για τον καφέ ή το τσάι.
Από τη μια, ελαφριά, αφράτα, αρωματικά, γλυκά τόσο όσο πρέπει και με σταγόνες σοκολάτας που σκάνε στο στόμα για έξτρα απόλαυση. Από την άλλη, εύκολα και καθόλου χρονοβόρα στο να ετοιμαστούν και να ψηθούν τόσο που και ένα εφηβάκι μπορεί να τα ετοιμάσει για το πάρτυ του.
Η μόνη τους απαίτηση, μια μικρή προσοχή στην υγρασία που θα έχει ο πουρές / πολτός κολοκύθας που μπορεί να απαιτήσει μια μικρή διαφοροποίηση ελαχίστων γραμμαρίων στην φαρίνα. Κατά τα άλλα, γίνονται απλά... τέλεια!
Muffins με κολοκύθα και σοκολάτα
Περιγραφή: Αφράτα, κολοκυθοσοκολατένια muffins
Μερίδες: 12 muffins
- 220-250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 340 γρ. πουρές κολοκύθα
- 2 αυγά μεγάλα (L)
- 60 ml γάλα
- 100 γρ. άσπρη ζάχαρη
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 ml αραβοσιτέλαιο
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1.5 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με τις δύο ζάχαρες και τα ανακατεύουμε καλά με μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη (φουέ) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, ξύσμα), το αραβοσιτέλαιο (κι αν βάλουμε λιωμένο βούτυρο) και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αναμιγνύουμε στην φαρίνα το μπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά την φαρίνα (με τις σταγόνες και το μπέικιν) και το γάλα εναλλάξ σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ξύλινη κουτάλα.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμα για muffins και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
- Μετά τα 25 λεπτά, δοκιμάζουμε τα muffins μπήγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή ένα μαχαιράκι και εάν αυτό είναι καθαρό όταν το βγάλουμε τότε είναι έτοιμα.
- Σβήνουμε τον φούρνο και ξεφουρνίζουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για 5-6 λεπτά και βγάζουμε από την φόρμα.
- Διατηρούνται σε αεροστεγές μπολ / βάζο σε δροσερό μέρος για 1 εβδομάδα, περίπου.
- Φυσικά, μπορούν να μπουν σε σακούλα κατάψυξης και να διατηρηθούν για περισσότερες ημέρες στην κατάψυξη.
Μερικά Μυστικά
- Εάν ο πουρές της κολοκύθας έχει υγρά, πιθανόν να χρειαστεί ελάχιστο περισσότερο αλεύρι.
- Προαιρετικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αραβοσιτέλαιο με 90 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου και 30 ml αραβοσιτέλαιο.
- Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια.