Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιές


Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιές

Καλοκαίρι πια, η ζέστη παρούσα και τί καλύτερο από ένα ελιόψωμο με μια δροσερή ντοματοσαλάτα και μια φέτα τυρί για βραδινό; Τα ελιοψωμάκια που βλέπετε είναι η ιδανική λύση για γρήγορα γεύματα αλλά και για να γίνουν σάντουιτς που θα πάρουμε μαζί στην παραλία.

Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιέ

Προσωπικά, θεωρώ τα ελιοψωμάκια την επιτομή της Μεσογειακής κουζίνας για ευνόητους λόγους και, φυσικά, τα λατρεύω κι αυτό φαίνεται από το ότι έχω κι αλλές συνταγές με διαφορετικά ελιοψωμάκια που θα βρείτε  ΕΔΩ  &   ΕΔΩ.

Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιέ

Ένας από τους λόγους που τα λατρεύω, ειδικά το καλοκαίρι, που οι αποδράσεις από το σπίτι (είτε αυτές λέγονται εκδρομές είτε λέγονται παραλία και μπάνιο) είναι καθημερινές είναι το γεγονός ότι αποτελούν τη βάση για πολλές νοστιμιές αλλά και σκέτα να τα απολαύσεις είναι χορταστικά και πάντα ενδιαφέροντα μια και μπορείς να τους προσθέσεις τις ελιές που αγαπάς αλλά και τα αρωματικά που αγαπάς.

Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιέ

Ένας άλλος είναι ότι συνοδεύουν εξίσου καλά ένα μεσογειακό γεύμα από κείνα που απολαμβάνεις στο τραπέζι της αυλής κάτω από τη σκιά των δέντρων ακούγοντας τα τζιτζίκια να φλυαρούν παρέα με την οικογένεια ή με φίλους συζητώντας ανέμελα. Κι αν δεν τα θέλεις με άσπρο αλεύρι, μπορείς άνετα να τα προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης, απλά πρόσεξε την ποσότητα νερού που θα προσθέσεις γιατί θα διαφοροποιηθεί.

Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιέ

Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιές
           
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Μικρά, αφράτα και ιδανικά για σνακ ή για σαντουιτσάκια στην παραλία.
Μερίδες :  10 ψωμάκια των 92-95 γραμμαρίων
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 360 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. ξηρό δυόσμο
  • 1,5 κ.γλ. ρίγανη
  • 80 γρ. πράσινες ελιές σε ροδέλες
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον δυόσμο, τη ρίγανη, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
    2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μισό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
    3. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε.
    4. Η τελική ζύμη κολλάει στα χέρια και γι αυτό την αλείφουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και, αφού την σκεπάσουμε με πετσέτα κουζίνας, την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
    5. Στο μεταξύ, βάζουμε τις ελιές σε σουρωτήρι έτσι ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους και να μην προσδώσουν επιπλέον υγρασία στη ζύμη όταν θα ενσωματωθούν.
    6. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
    7. Ρίχνοντας λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας βάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας. 
    8. Προσθέτουμε τις ελιές, κλείνουμε τη ζύμη και κάνουμε 3-4 διπλώματα έτσι ώστε οι ελιές να πάνε σε όλη τη ζύμη.
    9. Η τελική ζύμη είναι περίπου 950 γραμμάρια.
    10. Αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί και την κόβουμε σε 10 κομμάτια των 95 γρ. περίπου.
    11. Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
    12. Αφήνουμε τα ψωμάκια να ξαναφουσκώσουν και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για να προθερμανθεί.
    13. Μόλις τα ψωμάκια φουσκώσουν και πάλι, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο (ή σουσάμι).
    14. Χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνειά τους με ένα μαχαίρι σε ένα ή δύο σημεία και τα βάζουμε να ψηθούν στη μεσαία σχάρα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
    15. Μόλις, ψηθούν και αποκτήσουν εκείνο το ωραίο χρυσόξανθο χρώμα τα ξεφουρνίζουμε, τα ψεκάζουμε ελαφρώς με λίγο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    16. Τα απολαμβάνουμε σκέτα, με ντοματοσαλάτα ή με φέτα.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Προσοχή! Όσο πιο μικρά είναι τα ψωμάκια που θα φτιάξουμε τόσο λιγότερο ψήσιμο χρειάζονται.

    Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιέ

    Tante Kiki
    0 Comments

    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο


    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

    Τί μπορείς να κάνεις όταν ξεκαθαρίζεις το ψυγείο σου; Πάρα πολλά, νομίζω. Το βασικό είναι, όσο μπορείς, να μην πετάς τρόφιμα που δεν έχουν χαλάσει! Σ' αυτή τη φάση βρέθηκα τις προάλλες όταν κάνοντας την τακτική εκκαθάριση του ψυγείου άνοιξα το συρτάρι των φρούτων και λαχανικών και βρέθηκα μπροστά σε μια τραγανή καροτολαχανοσαλάτα που είχα αγοράσει για να κάνω spring rolls, ένα μέτριο κολοκυθάκι και δύο πιπεριές Φλωρίνης μαζί, φυσικά, με κάποια φρούτα που όμως είχαν ακόμα ζωή. Και μπορεί το λαχανόρυζο να το θεωρούσαμε χειμωνιάτικο φαγητό, όσο όμως υπάρχουν οι καροτολαχανοσαλάτες ή και λάχανα (έστω και όχι στα καλύτερά τους) άνετα μπορούμε να το απολαύσουμε.

    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

    Το αποτέλεσμα; Τί άλλο; Ένα μαμαδίστικο φαγητό, που, λίγο πολύ, σε όλους φέρνει γευστικές αναμνήσεις από γιαγιά ή μαμά (ειδικά σε όσους έχουν περάσει ηλικιακά την εφηβεία). Λαχανόρυζο κοκκινιστό. Το λαχανόρυζο, άλλοτε λεμονάτο κι άλλοτε  κοκκινιστό, το τιμούσαμε συχνά στην οικογένεια. Είναι από τα πιάτα που κανείς ποτέ δεν έλεγε όχι γιατί αν και απλό πάντα ήταν πεντανόστιμο. Συχνά, δε, το πιάτο αυτό είχε και νότες από έμπνευση της στιγμής ειδικά από τότε που άρχισα να το μαγειρεύω κι εγώ. Τί εννοώ; Θα σου εξηγήσω αμέσως.

    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

    Άρχιζα με την ιδέα να φτιάξω λαχανόρυζο και σιγά σιγά έμπαιναν στην κατσαρόλα και διάφορα άλλα υλικά (πάντα, βέβαια, σύμφωνα με τις γεύσεις μας) που το έκαναν να μοιάζει διαφορετικό και ιδιαίτερο. Για να καταλάβεις τι εννοώ... Έχω κάνει λαχανόρυζο με μελιτζάνα, με πιπεριές, με καρότο αλλά και με πράσινο μήλο μέσα και μπλε τυρί, με ζαμπόν, μπέικον, σύγλινο αλλά και σουτζούκι. Καταπληκτικά όλα! Το ένα πιο νόστιμο και ιδιαίτερο από τα άλλα! Τούτη τη φορά, το λαχανόρυζο έγινε με μια καροτολαχανοσαλάτα που υπήρχε στο ψυγείο και όλοι την περιφρονούσαν! Εξάλλου υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μην πετάς τρόφιμα; 

    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

    Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο
               Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ
                Print Friendly and PDF
    Περιγραφή : Ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό
    Μερίδες: 4
    ΥΛΙΚΑ
      • 1 σαλάτα λάχανο-καρότο 300 γρ.
      • 1 κολοκυθάκι μέτριο κομμένο σε κυβάκια
      • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
      • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (μόνον το πράσινο μέρος - προαιρετικά)
      • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
      • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
      • 1 κ.γλ. πελτέ
      • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
      • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη (ή 120 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
      • 250-300 γρ. ρύζι Καρολίνα
      • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
      • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
      • Αλάτι & Πιπέρι
      • 400-500 γρ. ζεστό νερό
      • Χυμό από 1/2 λεμόνι

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε σουρωτήρι το ρύζι και το πλένουμε μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Αυτό γίνεται για να φύγει το περίσσιο άμυλο και να μην λασπώσει.
        2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και την καροτολαχανοσαλάτα και τα αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
        3. Προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
        4. Ύστερα, σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες (ή τον χυμό), προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα 2/3 από το νερό.
        5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει ανακατεύοντάς το σε τακτά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
        6. Μόλις δούμε ότι το νερό έχει εξατμιστεί, δοκιμάζουμε το ρύζι και τα λαχανικά εάν είναι όσο βρασμένα θέλουμε.
        7. Εάν τα θέλουμε περισσότερο βρασμένα (προσωπικά δεν το θέλω ιδιαίτερα σπυρωτό το λαχανόρυζο) προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας προσεκτικά και το υπόλοιπο νερό.
        8. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
        9. Καλό είναι, όταν το φαγητό μας βράσει να είναι ζουμερό (δηλαδή να έχει ζουμάκι) γιατί αυτό θα απορροφηθεί καθώς θα κρυώνει.

        Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ

        Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ
        Tante Kiki
        0 Comments

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά (χωρίς παγωτομηχανή)


        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

        Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα. Δεν θα πω ακόμα καλό καλοκαίρι μια και με τις Πανελλήνιες να τρέχουν και ως θεία που την περσινή χρονιά τις είχαμε στο τριώροφο αλλά και ως καθηγήτρια γνωρίζω καλά τη διαδικασία, τις μεταπτώσεις της διάθεσης ακόμα και των πιο διαβασμένων μαθητών αλλά και την ανάγκη τους για καλή διατροφή χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές. Με τις σκέψεις αυτές κατέληξα να αρχίσω γλυκά τον Ιούνιο. Πριν, λοιπόν, από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα  να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά "Καλή Επιτυχία στις εξετάσεις τους!".

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

        Η σημερινή συνταγή είναι για ένα παγωτό που, είναι ό,τι πρέπει για να καλύψει την ανάγκη για γλυκό αλλά και να δώσει την απαραίτητη ώθηση σε νου και σώμα σε ανάλογες περιστάσεις. 
        Αυτό, λοιπόν, το πρώτο παγωτό του 2024, θα μπορούσα να το ονομάσω το παγωτό των εξετάσεων γιατί είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις από σήμερα αλλά κυρίως στα παιδιά που δίνουν τον αγώνα των Πανελληνίων. Σοκολάτα, λίγη ζάχαρη, γάλα και δημητριακά με κινόα (τα ανακάλυψα πρόσφατα και είναι νόστιμα), με άλλα λόγια, ό,τι πρέπει για ένα γλυκό αλλά υγιεινό διάλειμμα  ανάμεσα στο διάβασμα.

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

        Φυσικά, το παγωτό μπορεί να γίνει και με μια πραλίνα με στέβια αν και, προσωπικά, προτιμώ να αποφεύγω τα γλυκαντικά για τα παιδιά μια και μπορούν να έχουν μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη καστανή ή ακόμα και λευκή. 

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

        Χάρηκα, λοιπόν, πολύ φτιάχνοντας αυτό το παγωτό. Γιατί; Όχι γιατί είναι κάτι τόσο διαφορετικό απ' αυτά που γνωρίζουμε και φτιάχνουμε αλλά γιατί δεν έχει ζαχαρούχο και άρα περιττές θερμίδες. Και εδώ που τα λέμε, μπορεί το ζαχαρούχο να κάνει το παγωτό χωρίς παγωτομηχανή λίγο πιο μαλακό αλλά άνετα μπορούμε να αφήσουμε κι αυτό το παγωτό για 5-6 λεπτά εκτός κατάψυξης και να γίνει εξίσου μαλακό. 

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

        Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά
          Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά
           Print Friendly and PDF
        Περιγραφή: Το παγωτό των εξετάσεων
        Μερίδες: λίγο περισσότερο από 1/2 λίτρο 
        ΥΛΙΚΑ
          • 1 κουτάκι Morfat choco
          • 150 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
          • 200 γρ. πραλίνα με λιγότερη ζάχαρη
          • 40-50 γρ. δημητριακά (με κινόα), ψιλοσπασμένα
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη σοκολατένια Μόρφατ με το γάλα για 5 λεπτά, περίπου ή έως ότου αφρατέψει.
              2. Προσθέτουμε την πραλίνα και χτυπάμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το παγωτό.
              3. Τέλος, προσθέτουμε τα σπασμένα δημητριακά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή με κουτάλι.
              4. Βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει και πριν το απολαύσουμε το αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

              ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
              • Εάν θέλουμε το παγωτό πιο πικρό σε γεύση είτε χρησιμοποιούμε μια πραλίνα υγείας είτε προσθέτουμε σε αυτή την συνταγή 1 κ.σ. κοφτή κακάο σε σκόνη.
              • Όσο για τα δημητριακά, φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αγαπημένα μας δημητριακά είτε χοντροθρυμματισμένα είτε ψιλοθρυμμασμένα. Εγώ τα προτιμώ ψιλοθρυμματισμένα γιατί πολλές φορές τα δημητριακά μαλακώνουν μέσα στο παγωτό και δεν μου αρέσει η υφή τους. Εσείς μπορείτε να διαλέξετε πώς τα θέλετε.
              • Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με κρέμα γάλακτος ή με κάποιο φυτικό γάλα.

              Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά

              Παγωτό σοκολάτα με δημητριακά
              Tante Kiki
              0 Comments
              No