Καλοκαίρι πια, η ζέστη παρούσα και τί καλύτερο από ένα ελιόψωμο με μια δροσερή ντοματοσαλάτα και μια φέτα τυρί για βραδινό; Τα ελιοψωμάκια που βλέπετε είναι η ιδανική λύση για γρήγορα γεύματα αλλά και για να γίνουν σάντουιτς που θα πάρουμε μαζί στην παραλία.
Ένας από τους λόγους που τα λατρεύω, ειδικά το καλοκαίρι, που οι αποδράσεις από το σπίτι (είτε αυτές λέγονται εκδρομές είτε λέγονται παραλία και μπάνιο) είναι καθημερινές είναι το γεγονός ότι αποτελούν τη βάση για πολλές νοστιμιές αλλά και σκέτα να τα απολαύσεις είναι χορταστικά και πάντα ενδιαφέροντα μια και μπορείς να τους προσθέσεις τις ελιές που αγαπάς αλλά και τα αρωματικά που αγαπάς.
Ένας άλλος είναι ότι συνοδεύουν εξίσου καλά ένα μεσογειακό γεύμα από κείνα που απολαμβάνεις στο τραπέζι της αυλής κάτω από τη σκιά των δέντρων ακούγοντας τα τζιτζίκια να φλυαρούν παρέα με την οικογένεια ή με φίλους συζητώντας ανέμελα. Κι αν δεν τα θέλεις με άσπρο αλεύρι, μπορείς άνετα να τα προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης, απλά πρόσεξε την ποσότητα νερού που θα προσθέσεις γιατί θα διαφοροποιηθεί.
Αρωματικά ελιοψωμάκια με πράσινες ελιές
Περιγραφή : Μικρά, αφράτα και ιδανικά για σνακ ή για σαντουιτσάκια στην παραλία.
Μερίδες : 10 ψωμάκια των 92-95 γραμμαρίων
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 360 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γλ. ξηρό δυόσμο
- 1,5 κ.γλ. ρίγανη
- 80 γρ. πράσινες ελιές σε ροδέλες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον δυόσμο, τη ρίγανη, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μισό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε.
- Η τελική ζύμη κολλάει στα χέρια και γι αυτό την αλείφουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και, αφού την σκεπάσουμε με πετσέτα κουζίνας, την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στο μεταξύ, βάζουμε τις ελιές σε σουρωτήρι έτσι ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους και να μην προσδώσουν επιπλέον υγρασία στη ζύμη όταν θα ενσωματωθούν.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
- Ρίχνοντας λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας βάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας.
- Προσθέτουμε τις ελιές, κλείνουμε τη ζύμη και κάνουμε 3-4 διπλώματα έτσι ώστε οι ελιές να πάνε σε όλη τη ζύμη.
- Η τελική ζύμη είναι περίπου 950 γραμμάρια.
- Αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί και την κόβουμε σε 10 κομμάτια των 95 γρ. περίπου.
- Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια να ξαναφουσκώσουν και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για να προθερμανθεί.
- Μόλις τα ψωμάκια φουσκώσουν και πάλι, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο (ή σουσάμι).
- Χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνειά τους με ένα μαχαίρι σε ένα ή δύο σημεία και τα βάζουμε να ψηθούν στη μεσαία σχάρα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Μόλις, ψηθούν και αποκτήσουν εκείνο το ωραίο χρυσόξανθο χρώμα τα ξεφουρνίζουμε, τα ψεκάζουμε ελαφρώς με λίγο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα απολαμβάνουμε σκέτα, με ντοματοσαλάτα ή με φέτα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προσοχή! Όσο πιο μικρά είναι τα ψωμάκια που θα φτιάξουμε τόσο λιγότερο ψήσιμο χρειάζονται.