Καλησπέρα και καλή χρονιά 2023! Μακάρι η χρονιά αυτή να φέρει υγεία, αγάπη, ευημερία, ειρήνη. Η πρώτη συνταγή της χρονιάς δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια απλή συνταγή, φυσικά χωρίς κρέας αλλά με ζυμαρικά και την γλύκα της κολοκύθας. Γιατί, μπορεί η κολοκύθα να σηματοδοτεί το φθινόπωρο ωστόσο πολύ συχνά την βρίσκουμε ακόμα και τώρα σε κάποια μανάβικα ή ακόμα και στις αποθήκες, στους κήπους ή τις βεράντες σπιτιών.
Προσωπικά, όταν είναι η εποχή τους αγοράζω αρκετές έτσι ώστε να έχω και αργότερα, μια και δεν παθαίνουν τίποτε ειδικά όταν διατηρούνται σε δροσερό περιβάλλον. Η πεντανόστιμη πορτοκαλί σάρκα της (λόγω της περιετικότητάς της σε β- καροτένιο), η γλύκα της αλλά και η διατροφική της αξία (μια και περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες Α, C, E, B6, κάλλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φώσφορο) την κάνουν πολύτιμη. Ένα άλλο πλεονέκτημα της κολοκύθας είναι ότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες αλλά λίγες θερμίδες. Γιατί, λοιπόν, να μην μάθουν και τα παιδιά να καταναλώνουν κολοκύθα;
Παλιότερα, όταν ήμουν μικρή το συνηθισμένο πιάτο με την κολοκύθα ήταν οι πίτες, αλμυρές ή γλυκές, με ή χωρίς φύλλο. Τώρα πια, οι συνταγές είναι άπειρες και περιλαβάνουν ζυμαρικά, ψωμί, λαχανικά αλλά και σαλάτες. Η σημερινή συνταγή είναι από κείνες που βοηθούν τις μαμάδες να κάνουν το βλαστάρι να καταναλώσει και κάτι άλλο πέρα από τα συνηθισμένα. Όχι, μη φανταστείς ότι είναι μόνο για μικρά... το αντίθετο μάλιστα! Είναι ένα καθημερινό πιάτο που θα το απολαύσει όλη η οικογένεια και μάλιστα θα το ζητήσει και θα το ξαναζητήσει γιατί... υπάρχει κάποιος που δεν λατρεύει τα ζυμαρικά και κυρίως τα ζυμαρικά με τυριά; Εξ άλλου, δοκιμάζοντας διάφορες γεύσεις ο ανθρώπινος νους γνωρίζει νέες εμπειρίες και γίνεται πολύ πιο ευέλικτος, έτσι δεν λένε οι ειδικοί;
Mac 'n' cheese με σπανάκι και μπεσαμέλ κολοκύθας
Περιγραφή : Μεσογειακό mac 'n' cheese με σπανάκι, πράσο και μπεσαμέλ κολοκύθας
Μερίδες: 4 (ταψί 21x21 εκ)
ΥΛΙΚΑ
- 320 γρ. ζυμαρικό κοραλάκι
- 150 γρ. μείγμα 4 τυριών με τσένταρ
- 60-70 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100 γρ. σπανάκι
- 2 κ.σ. ψημένο φουντούκι, ξεφλουδισμένο και χοντροσπασμένο
- το πράσινο μέρος από 1 πράσο, ψιλοκομμένο
Μπεσαμέλ
- 500 ml γάλα φρέσκο με 1,5% λιπαρά
- 50 γρ. από το μείγμα των 4 τυριών με τσένταρ (το υπόλοιπο)
- 220 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 1/3 κ.γλ. μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βράζουμε τα ζυμαρικά (το κοραλάκι) ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού ΑΛΛΑ μειώνοντας κατά 1-2 λεπτά τον χρόνο βρασμού (επειδή θα μπει στο φούρνο).
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί μας και βάζουμε μέσα το βρασμένο κοραλάκι.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Πασπαλίζουμε με το χοντροσπασμένο φουντούκι.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το σπανάκι και το πράσο και τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (ή βούτυρο) και τα σωτάρουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
- Μετά, προσθέτουμε στο κοραλάκι τα τυριά και το μείγμα με το σπανάκι και το πράσο και ανακατεύουμε καλά.
Μπεσαμέλ
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 300 ml γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, και τον πουρέ κολοκύθας και αφήνουμε να ζεσταθούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι για να μην έχει σβώλους η μπεσαμέλ μας.
- Μόλις η μπεσαμέλ βράσει και πήξει ελαφρώς προσθέτουμε το μπαχάρι, την πάπρικα και το υπόλοιπο μείγμα τυριών ανακατεύοντας γρήγορα.
- Προσθέτουμε στα ζυμαρικά και τα 2/3 της μπεσαμέλ κολοκύθας και ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Ύστερα, απλώνουμε την υπόλοιπη στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.