Μια από αυτές τις "αδικημένες" πίτες χωρίς φύλλο που αγαπώ πολύ γιατί εκτός του ότι είναι ελαφριά, γρήγορη και εύκολη, επιδέχεται και πολλές παραλλαγές που, κυριολεκτικά, της αλλάζουν μορφή είναι και η σημερινή. Tρώγεται κάθε ώρα της ημέρας πολύ ευχάριστα, έχει υλικά τέτοια που ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα ένα κομμάτι μπορείς να το απολαύσεις χωρίς τύψεις και επιπλέον μπορείς να βάλεις ένα άλλο κομμάτι στο ταπεράκι του μικρού σου βλασταριού για το σχολείο και να ξέρεις ότι θα έχει μια υγιεινή απόλαυση στο διάλειμμα.
Ωστόσο, έχουμε μάθει τις γαλατόπιτες αλμυρές και το γιατί δεν ξέρω να σου το εξηγήσω. Η σημερινή, όμως, γαλατόπιτα με ανθότυρο και ελιές αποδεικνύει περίτρανα ότι και αλμυρή στέκεται εξίσου επάξια στο οικογενειακό τραπέζι. Κι όπως είπα με απίστευτα πολλές παραλλαγές που σε κάνουν να μην την βαριέσαι ποτέ! Με λίγα υλικά που, σχεδόν, πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση όταν δεν έχουμε προλάβει να φτιάξουμε μεσημεριανό ή βραδινό και δεν θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι έτοιμο. Αν τη συνοδέψουμε και με μια πλούσια σαλάτα-πολυσαλάτα τότε απογειώνεται και ερμηνεύει εξαίρετα τον ρόλο της. Για όλους αυτούς τους λόγους σου την προτείνω ανεπιφύλακτα με τη σιγουριά ότι θα τη λατρέψεις κι εσύ όπως κι εγώ.
- 520 ml γάλα 1,5% λιπαρά
- 2,5 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο ακόμα για το ταψί
- 2 αυγά (μεγέθους M) + 1 αυγό για την επιφάνεια
- 220 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 100 γρ. ροδέλες ελιάς
- Ελάχιστο αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
- Βάζουμε το γάλα με τα δύο είδη σιμιγδαλιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα σε κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις η κρέμα πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ανθότυρο και τις ελιές και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λεπτό σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του για να είναι ίσια.
- Χτυπάμε το τρίτο αυγό και αλείφουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 35-40 λεπτά ή μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.