Η σχέση μου με τη φάβα δεν ήταν πάντα αυτή που είναι τα τελευταία χρόνια. Σαν παιδί με το που την έβλεπα στο τραπέζι έκανα ένα μακρόσυρτο ...μπλιαααχχ και απομακρυνόμουν για να απολαύσω τα ζυμαρικά ή τα μπιφτέκια μου που ήταν τα αγαπημένα μου πιάτα. Μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω την αξία και τη νοστιμιά της. Συνειδητοποίησα ότι η φάβα είναι ένας "καμβάς" που επάνω του μπορούν να ζωγραφιστούν και να γραφούν άπειρες ιστορίες νοστιμιάς με διαφορετικά υλικά. Με άλλα λόγια, είναι αδύνατον να μην βρεις έναν γευστικό συνδυασμό που σου αρέσει και ταιριάζει σε ένα πιάτο κατακίτρινη φάβα.
Για παράδειγμα, η σημερινή φάβα είναι μια διαφορετική εκδοχή, vegan πάντα (αν και η φάβα ταιριάζει υπέροχα με θαλασσινά αλλά και κοτόπουλο) που χαρίζει στη φάβα νέα υπόσταση, γεύση, εμφάνιση αλλά και ξεχωριστή νοστιμιά. Η κατακόκκινη σάλτσα ντομάτας (που το καλοκαίρι μπορεί να γίνει με ώριμες, φρέσκες ντομάτες) που δεν χρειάζεται παρά 10-12 λεπτά για να ετοιμαστεί μαζί με την κάπαρη, τις ελιές και το ημίγλυκο κρασί την απογειώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο. Δοκίμασε κι εσύ την φάβα με αυτή τη σάλτσα κι, αν θέλεις, άφησε το σχόλιό σου για να μου πεις αν σου άρεσε ή όχι.
Φάβα με σάλτσα κάπαρης
Περιγραφή : Μια, όχι και τόσο κλασσική παντρεμένη φάβα
Μερίδες: 4-6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 350 γρ. φάβα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 250 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 80 γρ. κάπαρη στραγγισμένη
- 2 κ.σ. ελιές σε ροδέλες
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε καλά τη φάβα σε ένα τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει.
- Την βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, την βράζουμε για λίγο μέχρι να δούμε αφρό στην επιφάνεια και ρίχνουμε το νερό.
- Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές το ίδιο, έτσι ώστε στο βράσιμο να μην αφρίσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φάβα, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και 4 κούπες (περίπου 1+ λίτρο) νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά περίπου (με ανοιχτό καπάκι και πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι), ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις δούμε ότι η φάβα έχει χυλώσει και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λεία, σχεδόν σαν πουρές ή την πολτοποιούμε με multi ή με ραβδομπλέντερ για ακόμα πιο βελούδινη υφή.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το κρασί.
- Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη στραγγισμένη, λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-8 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο 1/3 της αρχικής της ποσότητας και να πήξει λίγο.
- Σερβίρουμε την φάβα και την περιχύνουμε με τη σάλτσα κάπαρης.