Έχουμε πια μπει στη νηστεία και οι μέρες είναι ιδανικές για να αλλάξεις λίγο τη διατροφή σου, ειδικά αν ανήκεις στα άτομα που δεν μπορούν χωρίς κρέας. Προσωπικά, ανήκω στους οπαδούς της flexetarian μεσογειακής διατροφής οπότε οι νηστίσιμες συνταγές (κυρίως οι συνταγές χωρίς κρέας) συχνά υπάρχουν στο οικογενειακό τραπέζι. Και πίστεψέ με, είναι πολλές οι νηστίσιμες-vegetarien λιχουδιές είτε γλυκές είτε αλμυρές.
Και τώρα, η σημερινή μου πρόταση: μια κρέμα ρυζιού που έγινε γιατί είχα μερικές μικρές κολοκύθες (κι ακόμα έχω) που τις αγοράζω χωρίς να έχω σκεφτεί τί θα τις κάνω. Έτσι κι αυτές περίμεναν υπομονετικά την αξιοποίησή τους. Όσο για την κρέμα ρυζιού, αυτή είναι κάτι ανάμεσα σε ρυζόγαλο και κρέμα γιατί το ρυζόγαλο στην οικογένεια γίνεται παραδοσιακά χωρίς κορν φλάουρ, κούσταρ, άνθος αραβοσίτου ή νισεστέ όπως η κρέμα αυτή, που είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις.
Κλασσική comfort ή καλύτερα μαμαδίστικη συνταγή με κάθε έννοια του όρου αυτού. Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη, με κρυμμένες φυτικές ίνες και σίγουρα υγιεινή όπως κάθε μαμά θα ήθελε για την οικογένειά της. Από την άλλη, είναι μια πολύ αρωματική και ελαφριά κρέμα με τόσο όμορφο χρώμα! Εξάλλου, το χρώμα πάντα επηρεάζει την όρεξη, έτσι δεν είναι; Φαντάζομαι κι εσένα σου έχει συμβεί να λιμπιστείς ένα πιάτο, γλυκό ή αλμυρό, μόνον από την όψη του!
- 80 γρ. ρύζι γλασε (ή καρολίνα)
- 300 γρ. πουρέ κίτρινης κολοκύθας
- 500 ml γάλα ρυζιού (ή αμυγδάλου)
- 4-5 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
- 40 γρ. κούσταρ πάουντερ (ή κορν φλάουρ)
- 1 βανίλια
- 1 ξυλάκι κανέλας & λίγη σκόνη για το σερβίρισμα
- Ελάχιστο αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- 100 γρ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 1 1/2 κ.σ. maple sirop (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 400 ml νερό, το αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει ελάχιστο νερό για να χυλώσει.
- Προσθέτουμε τα 2/3 από το γάλα ρυζιού (ή αμυγδάλου), το σιρόπι σφενδάμου και τον πουρέ κίτρινης κολοκύθας.
- Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Στο υπόλοιπο "γάλα" διαλύουμε το κούσταρ πάουντερ και το ρίχνουμε στην κρέμα ρυζιού.
- Ανακατεύουμε έως ότου γίνει παχύρρευστη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του πριν το μοιράσουμε σε μπολάκια.
- Μέχρι να κρυώσει λίγο η κρέμα, βάζουμε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τον κολοκυθόσπορο.
- Τον αφήνουμε να ψηθεί για λίγο και μετά τον αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε το σιρόπι σφενδάμου και την κολοκύθα και αφήνουμε να "καραμελώσει" ελαφρώς.
- Γαρνίρουμε με την κολοκύθα, τον κολοκυθόσπορο και λίγη κανέλα.
- Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες και καρύδια.
- Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι σφενδάμου με Stevia 1:1 (Slim Line Ζωγράφος).