Διατροφική μαγιά


Διατροφική μαγιά

Και το όνομα αυτής : Διατροφική μαγιά / nutritional yeast / levure nutritionnelle/maltée. Πρόσφατα, σχετικά, ανακάλυψα ένα προϊόν που το ακούω όλο και πιο συχνά, ιδιαίτερα, από όσους είναι vegan και αποφεύγουν το τυρί. Τη μαγιά την γνώριζα, τη διατροφική μαγιά όχι μέχρι που αποφάσισα ότι έπρεπε να την ...συναντήσω για να την γνωρίσω καλύτερα. Να μάθω, τέλος πάντων, τί ακριβώς είναι, γιατί έχει αυτό το συγκεκριμένο όνομα, πού, πότε και γιατί χρησιμοποιείται, αν είναι διατροφικά ωφέλιμη και αν είναι ένα προϊόν που το χρησιμοποιούν μόνον οι χορτοφάγοι ή όχι. Και, κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό τι γεύση έχει και προσθέτει στο φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι είχα δει ότι την χρησιμοποιούν αντί για τυρί π.χ. σε φαγητά γκρατιναρισμένα αλλά και σε σούπες βελουτέ π.χ. σε πατατόσουπα. Κι έτσι, έψαξα, βρήκα, έμαθα και χρησιμοποίησα διατροφική μαγιά γιατί αν δεν έχεις την δική σου προσωπική εμπειρία ό,τι κι αν πεις ή γράψεις είναι απλά... θεωρία!!

Αν κι εσύ έχεις τις ίδιες απορίες με μένα δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις για να τις λύσεις και μετά να αποφασίσεις αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το προϊόν.

Η πρώτη μας "γνωριμία" και η εμπειρία μου.                                        

Ακούγοντας όλο και πιο συχνά τη διατροφική μαγιά αποφάσισα κάποια στιγμή να την δοκιμάσω. Έτσι κι αλλιώς, ένας νηστήσιμος / vegan μουσακάς μου έκλεινε από καιρό το μάτι προκαλώντας με συνεχώς. Η αλήθεια είναι, ότι είμαι από κείνους του τύπους που μπορείς άνετα να με αποκαλέσεις "τυροφάγο". Αγαπώ τα τυριά, κάθε είδος τυριού... άσπρο, κίτρινο, σκληρό, μαλακό, κρέμα, κλασσικό ή πιο σύγχρονο. Η ιδέα, λοιπόν, να φτιάξω έναν μουσακά που δεν θα έχει τριμμένο τυρί μέσα δεν μου ακούγονταν καθόλου δελεαστική. Από την άλλη δεν ήθελα με τίποτα να χρησιμοποιήσω κάποιο νηστήσιμο τυρί γιατί δεν ανήκει στις γευστικές μου προτιμήσεις και γιατί, συνήθως, γίνονται από γάλα σόγιας (εγώ και η σόγια βαδίζουμε σε τελείως χωριστά μονοπάτια). 'Ετσι, κατέληξα στη διατροφική μαγιά  (που βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία), η οποία είναι σε νιφάδες με γεύση που θυμίζει ψημένο καρύδι ανακατεμένο με παρμεζάνα, εμπλουτισμένη με Β12 και Β6 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, σούπες, ζυμαρικά, δημητριακά και smoothies. Προσωπικά, πασπάλισα με αυτή τα λαχανικά και την πρόσθεσα στον πουρέ, μέσα και στην επιφάνεια του φαγητού. Ειλικρινά δεν το μετάνιωσα! Πρόσθεσε στοv vegan μουσακά μια μοναδική γεύση που τον απογείωσε και δεν μου έλειψε καθόλου (απίστευτο!) το τυρί. Αλλά και στον πουρέ πατάτας χάρισε ένα πιο "κρεμώδες σώμα"! Μετά από το πιάτο αυτό, την ξαναχρησιμοποίησα για να πασπαλίσω μακαρόνια με κιμά μανιταριών αλλά και μια πολυσαλάτα (και τις δύο φορές αντί για το αγαπημένο μου πεκορίνο). Εεεε λοιπόν, και στα δύο πιάτα χάρισε μια μοναδική νοστιμιά!

Συμπέρασμα : η εμπειρία ήταν άριστη! Η διατροφική μαγιά θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά!

Τί είναι η διατροφική μαγιά;

Η διατροφική μαγιά που στα γαλλικά την αποκαλούν και "χρυσή πούδρα" είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης και είναι η ίδια μαγιά μ' αυτή που υπάρχει στην μπύρα καθώς και αυτή που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ψωμί ή τσουρέκι αλλά η επεξεργασία της είναι διαφορετική και με κάποιον τρόπο "απενεργοποιημένη". Τί σημαίνει αυτό; Ότι αν την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ψωμί αυτό δεν θα φουσκώσει. Ας δούμε ακριβώς τη διαδικασία με την οποία φτιάχνεται.

Προέρχεται από τη φυσική ζύμωση των σακχαρομυκήτων Saccharomyces cerevisiae σε ένα μέσο που είναι πλούσιο σε σάκχαρα, όπως η μελάσα ή το παντζάρι ή σε μικρά μανιτάρια όπου "ταΐζεται" με ζάχαρη. Στη συνέχεια θερμαίνεται για να απενεργοποιηθεί, πλένεται, παστεριώνεται, στεγνώνει θρυμματίζεται και συσκευάζεται. Τα κύτταρα στη ζύμη απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της παρασκευής και της επεξεργασίας της οπότε δεν είναι ζωντανά στο τελικό προϊόν. Φυσικά, τις περισσότερες φορές εμπλουτίζεται με περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να έχει ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία (απαραίτητη στους vegan) και όχι μόνον γεύση.

Ποιοι την χρησιμοποιούν;

Χρησιμοποιείται κυρίως από vegeterians και vegans για την τυρένια, αλμυρή γεύση της μια και δεν χρησιμοποιούν τυριά αλλά και από οποιονδήποτε θέλει να κάνει ένα νηστήσιμο φαγητό που, κανονικά, περιέχει τυρί αλλά θέλει να αποφύγει τα φυτικά τυριά. Επίσης, την χρησιμοποιούν όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και αποφεύγουν τα τυριά. Τέλος, απευθύνεται σε όσους θέλουν να επωφεληθούν από τα διατροφικά της οφέλη ή σε όσους λατρεύουν αυτή την ιδιαίτερη τυρο-ξηροκαρπένια γεύση της που αγγίζει τα όρια του umami. 

Διατροφική μαγιά

Ποια είναι η διατροφική της αξία και τα οφέλη της;

Η διατροφική μαγιά περιέχει πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή εμπεριέχει και τα εννέα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την υγεία μας, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1, Β2, B5, Β6 και Β12, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλλιο και μολυβδαίνιο ενώ, ταυτόχρονα, είναι μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος και καταπολεμά την αυπνία. Φυσικά, βοηθά το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Τέλος, καταπολεμά τα φουσκώματα γιατί ενισχύει την χλωρίδα του εντέρου. Με άλλα λόγια, η διατροφική μαγιά είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Σύμφωνα με έρευνες η διατροφική μαγιά υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά για να υπάρχουν όλα τα ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό καλό είναι να μην μαγειρεύεται.

Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;

Τα άτομα που υποφέρουν από φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, γλαύκωμα, υπέρταση, ουρική αρθρίτιδα και αλλεργία στην μαγιά της μπύρας.

Πού υπάρχει;

Πλέον, υπάρχει σε όλα, σχεδόν, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ντελικατέσεν και σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής.

Και η συνταγή του νηστήσιμου / vegan μουσακά με διατροφική μαγιά που θα βρείτε στο Tante Kiki...

Διατροφική μαγιά

Πηγή: ΕΔΩ & ΕΔΩ
Tante Kiki
0 Comments
No