Ο μουσακάς είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων Ελλήνων και όχι μόνον! Ένα πιάτο με διαχρονική αξία, που το ακούει ο ξένος κι ονειρεύεται ελληνικό ήλιο, θάλασσα και νοστιμιά. Παλιότερα, ο μουσακάς ήταν για μένα η επιτομή του καλοκαιρινού φαγητού που δυσκόλευε το στομάχι μου, είχε τηγανιτές μελιτζάνες (εκτός από τα κολοκύθια που για κάποιο μαγικό λόγο δεν μου δημιουργούσαν πρόβλημα), πατάτες, μπεσαμέλ και αρκετά λιπαρά. Πόσο όμως να αντέξεις όλα αυτά μαζί με έναν, έστω μίνι, καύσωνα;
Έτσι κάποια στιγμή έκανα την πρώτη ανατροπή. Τα λαχανικά ψήθηκαν στον φούρνο και το λάδι μειώθηκε κατά πολύ. Η πρώτη εξέλιξη είχε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο του αναμενόμενου και, φυσικά, τα δεδομένα του άλλαξαν κι άρχισε να στρογγυλοκάθεται στο Κυριακάτικο τραπέζι μας πολύ πιο συχνά. Όλα καλά λοιπόν μέχρι που... ήρθε η τελευταία εξέλιξη του μουσακά που σάρωσε κάθε προηγούμενη σκέψη, δοκιμή και εκδοχή. Ο νηστίσιμος, χορτοφαγικός μουσακάς!
Περίμενε, στάσου να σου πω μερικές λεπτομέρειες που θα σε καθηλώσουν! Και... μην κάνεις το λάθος! Αυτή δεν είναι μια συνταγή μόνον για χορτοφάγους ή για περιόδους νηστείας. Είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ συνταγή για έναν πανάλαφρο μουσακά, εύπεπτο και με πολύ λιγότερες θερμίδες! Έναν μουσακά που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον κλασσικό και, μπορώ να σε βεβαιώσω, με περισσή και ιδιαίτερη νοστιμιά!
- 5 μέτριες μελιτζάνες, σε φέτες
- 4 μέτρια κολοκύθια σε φέτες
- 2 μέτριες ντομάτες σε φέτες
- 800-900 γρ. μανιτάρια (λευκά και πορτομπέλο)
- 170 γρ. αμύγδαλα ψημένα, αλατισμένα και ψιλοκομμένα (χωρισμένα σε 4 μέρη)
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι - ρίγανη - μπαχάρι - ξερό βασιλικό
- 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 800 ml γάλα αμυγδάλου
- 2 κ.σ. διατροφική μαγιά*
- 1 φάκελο νιφάδες πατάτας (για πουρέ)**
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου.
- Σε 2 λαμαρίνες φούρνου, καλυμένες με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πρώτα τις φέτες μελιτζάνες που τις έχουμε βάλει σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα για να ξεπικρίσουν και τις έχουμε ξεπλύνει με καθαρό νερό.
- Τις αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν, μέχρι να μαλακώσουν.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, με τις φέτες από τα κολοκυθάκια και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τον κιμά μανιταριών
- Ψιλοκόβουμε το καρότο, τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τα μανιτάρια (στο multi) για να γίνουν σαν κιμάς.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
- Μόλις σοταριστούν ελαφρώς προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό (περίπου 300 ml) στο οποίο διαλύσαμε τον πελτέ ντομάτας, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, λίγη ρίγανη και λίγο βασιλικό (εγώ βάζω 1/2 κ.γλ. από το καθένα).
- Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν τα λαχανικά με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι να τελειώσει το νερό.
Ετοιμάζουμε την κρέμα πατάτας
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά (χωρίς να αρχίσει να κοχλάζει).
- Προσθέτουμε τις νιφάδες πατάτας, λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά οι νιφάδες και να ομογενοποιηθεί ο πουρές.
- Προσθέτουμε την διατροφική μαγιά* και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η κρέμα πατάτας.
- Τέλος, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ψημένα αμύγδαλα και αφού ανακατέψουμε, αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη του μουσακά.
Ετοιμάζουμε τον μουσακά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και αέρα.
- Αλείφουμε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε πρώτα μια σειρά από φέτες μελιτζάνας, από πάνω βάζουμε τη μισή ποσότητα από τον κιμά μανιταριών.
- Πασπαλίζουμε με τα μισά ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
- Τοποθετούμε μια σειρά από φέτες κολοκυθιών, μετά τις φέτες ντομάτας και από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα από τον κιμά μανιταριών.
- Πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
- Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιών.
- Απλώνουμε την κρέμα πατάτας και πασπαλίζουμε με τα τελευταία αμύγδαλα.
- Βάζουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά, περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).