Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα


Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Εντράδες λέγονται τα πιάτα που περιέχουν κρέας και λαχανικά και είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα. Ο όρος "εντράδα" προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει "εισαγωγικό" φαγητό. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ο διάσημος Έλληνας αρχιμάγειρας που βοήθησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν την γαλλική κουζίνα περιέγραφε τις εντράδες ως εξής: "αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι μάλλον γαλλικός. Το φαγητό δεν γίνεται πολύ λιπαρόν, ούτε καβουρδίζεται πολύ το κρέας, συνεπώς είναι και πολύ εύπεπτον". "Λατρεύω τις εντράδες. Πεθύμησα μια εντράδα!" έλεγε και ξαναέλεγε η μητέρα μου εδώ και μια εβδομάδα τρέχοντας πίσω στον χρόνο, τότε που οι εντράδες ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά ενώ ο φούρνος και το ψήσιμο δεν μονοπωλούσαν το οικογενειακό τραπέζι.

Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Παρασκευή πρωί, λοιπόν, μπαίνοντας στο μάρκετ της γειτονιάς, τι να δω; Μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια με τους ανθούς τους! Σύμπτωση; Δεν ξέρω και δεν θα το αναλύσω προς το παρόν (αν ξανασυμβεί... ίσως!), όχι τώρα που τα μικρούλια κολοκυθάκια μου έκλειναν πονηρά το μάτι. Ένα κιλό και κάτι απ' αυτά κατέληξε στην χαρτοσακούλα και στο καλάθι μου ενώ, φτάνοντας στο σπίτι, ανήγγειλα χαρούμενη... "τί λέτε, θέλετε την Κυριακή μια εντράδα δηλαδή κρέας με κρέμα αυγολέμονου και κολοκυθάκια;" "Τέλεια!!" η μαμά, "πφφφ... κολοκυθάκια!" ο μπαμπάς που είναι φαν της αγκινάρας κι ας μην είναι στον καιρό της. "Γι αυτό είναι τα κατεψυγμένα!" λέει πάντα, τονίζοντάς μας ότι είναι/ήταν γεωπόνος! Κι όταν ο παππούς είναι 95 και η γιαγιά 86... κανένας δεν χαλάει εύκολα χατήρι! 

Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Ένα χοιρινό κομμάτι (κιλότο το δικό μου αλλά γίνεται και με λαιμό) κομμένο σε κομμάτια, τα μικρά και τρυφερά κολοκυθάκια, αγκινάρες κατεψυγμένες και υπέροχα, πορτοκαλί καρότα ετοιμάστηκαν για να αποτελέσουν το νοστιμότερο πιάτο κατσαρόλας (ή μάλλον χύτρας ταχύτητας) που φάγαμε τον τελευταίο καιρό! Έγινε ένα πιάτο α-νε-πα-νά-λη-πτο, χωρίς υπερβολή! Και μάλιστα στην χύτρα ταχύτητας που τον τελευταίο καιρό είδα να χρησιμοποιούν στο Master Chef αλλά και διάφοροι σεφ και χάρηκα πολύ! Θα σου εξηγήσω αμέσως το γιατί...

Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Εγώ μεγάλωσα με χύτρα ταχύτητας... τι εννοώ; Εννοώ ότι η μαμά μου την χρησιμοποιούσε πάρα πολύ και, επειδή, ήθελε το φαγητό να είναι ημέρας, τις περισσότερες φορές μαγείρευε μόλις επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο, μια και σαν νηπιαγωγός τελείωνε στις 12.00 το μεσημέρι. Έτσι η χύτρα ταχύτητας ήταν για εκείνη το αγαπημένο της μαγειρικό σκεύος και για μένα ένα σκεύος συνηθισμένο. Όταν άρχισα να μαγειρεύω κι εγώ κι ενώ άκουγα να λέγονται διάφορα περί άνοστων φαγητών που γίνονται στην χύτρα ταχύτητας άρχισα να την χρησιμοποιώ όχι μόνον για την ταχύτητα μαγειρέματος αλλά και για την οικονομία ρεύματος. Ανακάλυψα, λοιπόν, κι ένα ακόμα μυστικό της που το μοιράζομαι τώρα μαζί σου (αν δεν το γνωρίζεις ήδη)... για την βαθιά και απόλυτη νοστιμιά του φαγητού που μαγειρεύεται στην χύτρα ταχύτητας χρειάζονται μόλις 3-5 λεπτά στο τέλος! Άφησε το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό καπάκι για να μπορέσει να μεστώσει η γεύση του κι αυτό είναι! Άκουσέ με... δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! 😉

Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Χοιρινό αυγολέμονο με κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα
Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Φαγητό καθημερινό, οικογενειακό, υγιεινό
Μερίδες: 4-6 
ΥΛΙΚΑ
    • 1.200 γρ. χοιρινό λαιμό ή κιλότο, σε κομμάτια
    • 1 κιλό μικρά κολοκυθάκια 
    • 450 γρ. καρδιές αγκινάρας (κατεψυγμένες)
    • 4 καρότα, σε ροδέλες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • Χυμό από 1/2 λεμόνι
    • 2 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι και Πιπέρι

     Κρέμα Αυγολέμονου
    • 2 αυγά 
    • Χυμό από 1 λεμόνι 
    • 2 κ.γλ. κορν φλάουρ
    • Αλάτι και πιπέρι
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το κρέας (αφού το έχουμε πλύνει και στεγνώσει με χαρτί κουζίνας).
      2. Το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί και προσθέτουμε 400 - 500 ml νερό.
      3. Μόλις η βαλβίδα της χύτρας ταχύτητας αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 50-60 λεπτά, στην ένδειξη για κρέας (ειδικά αν το θέλουμε πολύ μαλακό).
      4. Ύστερα, ανοίγουμε την χύτρα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια.
      5. Προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού και νερό τόσο ώστε να είναι μέχρι τη μέση της χύτρας. **
      6. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και κλείνουμε ξανά την χύτρα ταχύτητας.
      7. Μόλις η βαλβίδα αρχίσει  να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και την βάζουμε στην ένδειξη για λαχανικά για 12 λεπτά.
      8. Μετά, ανοίγουμε την χύτρα και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
      9. Χτυπάμε τα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
      10. Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ.
      11. Στα αυγά που χτυπήσαμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι από του ζουμί του φαγητού και τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ.
      12. Αφήνουμε το αυγολέμονο να βράσει για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να πήξει ελαφρά και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
      13. Ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα (για να μην λιώσουν τα λαχανικά) και αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμα μια βράση.
      14. Αποσύρουμε την χύτρα από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό και σερβίρουμε.

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Προαιρετικά, στα αρωματικά μπορείς να προσθέσεις και μερικά φύλλα δυόσμου για να πάρει μιαν επιπλέον φρεσκάδα το φαγητό.
      ** Το πόσο νερό θα προσθέσεις εξαρτάται από την χύτρα και το πόσο νερό εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα. Έχοντας αλλάξει πρόσφατα την παλιά μου χύτρα με μια νέα (ίδιας μάρκας απλά μικρότερη), η τελευταία "εξατμίζει" πολύ λιγότερο νερό κι έτσι βάζω λιγότερο. Ο κανόνας, πάντως, είναι το νερό να μην καλύπτει το φαγητό γιατί τότε είναι υπερβολικό.

      Χοιρινό με κρέμα αυγολέμονου, κολοκυθάκια, αγκινάρες και καρότα

      Tante Kiki
      0 Comments
      No